23 Kwietnia 2026, 17:23:26 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja  (Przeczytany 48123 razy)

arecki1338

• Gość
Odp: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Października 2016, 20:49:04 czas Polski »
a w ktore miejsce konkretnie ten plaskownik wsadzic?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #121 dnia: 12 Października 2016, 22:21:59 czas Polski »
Na zdjeciach widac jest założony miedzy uchwyt z rolkami a prowadnice pionową

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #122 dnia: 09 Listopada 2016, 11:03:25 czas Polski »
Witam. Pozwolę sobie dołączyć do grupy użytkowników tej taśmówki. Wczoraj ją odpaliłem i pojawił się problem. Co do górnego łożyska prowadzącego to faktycznie trzeba dołożyć jakiś dystans bo taśma zsuwa się z niego. W mojej pile nie umiem ustawić jej tak aby można było równo ciąć wzdłuż przykładnicy. Materiał "odjeżdża " od niej i taśma idzie po skosie. Może ktoś podpowie co trzeba zrobić, aby temu zaradzić.Inne spostrzeżenia podobne jak u innych użytkowników. Jeszcze nie próbowałem taj wąskiej taśmy z którą koledzy mieli problem. Narazie muszę ogarnąć proste cięcie wzdłuż przykładnicy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Listopada 2016, 11:21:47 czas Polski »
To o czym piszesz , to zjawisku dryfu i dotyczy chyba każdej piły taśmowej. JarekO  nakręcił filmik o tym jak to zjawisko kompensować aby ciąć równo - najpierw należy wyznaczyć kąt dryfu a potem przykładnicę ustawić dokładnie pod tym kątem.
Tu masz ten filmik (od 14, 50)  :   

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #124 dnia: 09 Listopada 2016, 14:21:57 czas Polski »
Amigorg. Serdeczne dzięki.

Offline Leszek1902

« Odpowiedź #125 dnia: 09 Listopada 2016, 22:51:38 czas Polski »
Obejrzałem film Jarka, zrobiłem dodatkową przykładnicę zmierzyłem kąt, ustawiłem w/g opisu Jarka a tu żadnej poprawy, nawet przy klinie gr. 2 cm. Przypomniałem sobie, że to się stało po tym jak taśma zsunęła się z tylnego łożyska i wpadła w szczelinę między łożysko a prowadnik. To spowodowało cofnięcie brzeszczotu a tym samym "zwalcowanie" szranku na brzeszczocie przez dwa boczne łożyska. Założyłem więc nowy brzeszczot 13 mm, który był w zestawie i tnie super bez żadnej korekty kąta, tylko trochę wolniej bo ma gęściej zęby. A propos, czy ten brzeszczot 16 mm nie ma co piątego zęba ?, czy mi się ułamały. I jeszcze jedno pytanie- czy takie brzeszczoty taśmowe się szrankuje ?

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 24 Czerwca 2017, 09:04:25 czas Polski »
Odswieze temat. Czy macie sprawdzone zamienniki do tasm makity? czym warto je zastapic?

Offline Artus63

« Odpowiedź #127 dnia: 07 Sierpnia 2017, 09:40:41 czas Polski »
Użytkuję Pilarkę Taśmową Makity LB 1200F ponad dwa lata. Rozkrawam na niej twarde drewno dębowe i bukowe bez większych problemów. Oczywiście potrzebne są regulacje rolek prowadzących czy czyszczenie kół napędowych i samej taśmy (benzyną lub alkoholem izopropylowym). Przecinałem także blachy aluminiowe do gr. 8mm i rury miedziane do instalacji wodnej. Najczęściej przycinam listwy ramiarskie, do których wykonałem ze sklejki przyrznię pod kątem 45 st. na prowadnicach. Co do zamienników taśm mam w Rzeszowie firmę zajmującą się zgrzewaniem pił taśmowych. Zamawiałem już tam taśmy prod. USA 6 mm ROH, a ostatnio 15 mm, za tą ostatnią zapłaciłem niecałe 30 zł. Nowa taśma daje komfort pracy, a na tych zamiennikach się nie zawiodłem. W stosunku do oryginalnych są o 0,1 mm grubsze jednak nie stanowi to problemu a wręcz zaletę jeśli chodzi o sztywność.                 

Offline adrian_c

« Odpowiedź #128 dnia: 07 Sierpnia 2017, 10:22:23 czas Polski »
To daj namiar na tą firmę :)

Offline Artus63

« Odpowiedź #129 dnia: 07 Sierpnia 2017, 11:44:15 czas Polski »
Nie wiem czy nie naruszę regulaminu ale dla dobra wspólnego Firma Wielobranżowa Wiesław Skoczylas. Polecam - reszta w Google.     

Offline sajo

« Odpowiedź #130 dnia: 26 Września 2017, 15:19:17 czas Polski »
Nie do końca zadowolony jestem z naciągu. Mógłby ktoś, kto jest zadowolony zrobić zdjęcie tego miejsca:

Zastanawia mnie, jakie powinno być położenie tych śrub. Cośtam pozmieniałem, ale efektu żadnego nie widzę.