11 Czerwca 2026, 08:00:26 czas Polski

Autor Wątek: Ławka do huśtawki ogrodowej  (Przeczytany 12607 razy)

Offline nabuch

Ławka do huśtawki ogrodowej
« dnia: 07 Lutego 2014, 00:45:06 czas Polski »
Witajcie.
Jakiś czas temu zostałem przymuszony:) do zrobienia huśtawki ogrodowej . O ile kołki jakoś poszły to z ławką zbierałem się jakieś 2 lata. W tym roku po zmianie dachu zostało mi trochę odpadów łat i postanowiłem wreszcie wziąć się do pracy. Ławka ma wymiary 140szer x45dł x45 wys wykonana jest z drzewa sosnowego i jodłowego. W zasadzie na obecną chwilę pozostało dokleić czołowe i tylne wzmocnienie które ma usztywniać ławkę. Budowa trwała baaardzo długo  ze wzlotami i upadkami. Szczerze nie raz miałem ochotę podziabać wszystko w drobny mak. Ciężko zacząć  bez dobrego miejsca do pracy bez maszyn i wiedzy . Boczki wykonane są na wpusty. Cała ławka sklejona jest na kołki fi 8 i 10 oraz dodatkowo za poradą kolegi poskręcałem wszystko do kupy jeszcze wkrętami tak dla bezpieczeństwa.   Pozdrawiam Wojtek

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
Odp: Ławka do huśtawki ogrodowej
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2014, 01:17:58 czas Polski »
Bardzo ladna robota aczkolwiek jedyne do czego mogę się przyczepić to podłokietniki - dałbym szersze i podpórki pod siedziskiem dalbym o wyższym profilu tak by się nie wyginały przy dwóch dorosłych osobach siedzących

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2014, 01:46:56 czas Polski »
Z takimi narzędziami to rewelacja ale zgadzam się z Armagedonem. A jak zamocujesz łańcuchy do odwiedzenia?

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline nabuch

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2014, 06:20:39 czas Polski »
Witajcie. Powiem tak ,czy to ładnie wyszło ?Powiedzmy że mój aparat nie oddaje wszystkich szczegółów i może lepiej bo mimo wszystko są spore błędy , zwłaszcza dokładności docinania oraz narobiłem trochę przesunięć przy łączeniu na kołki .Teoretycznie znaczy się suwmiarką gdzie co ma być a  wiercąc z ręki cuda wychodzą. Później zacząłem sobie znaczyć jeszcze dodatkowo dratwą i było znacznie lepiej chociaż brakuje mi wiertarki stołowej. Niestety kolejny problem to wgniotki spowodowane brakiem dobrego stołu. Nie wiadomo kiedy po przełożeniu kilka razy elementu coś już pozostaje w dodatku drewno jodłowe jest dosyć miękkie. Żeby obrobić jakikolwiek element musiałem go ściskać w imadle obłożony 2 deseczkami bo imadło też zostawia ślady.Sporo już wyszlifowałem ale coś chyba będę musiał pogłębić do wklejenia czegoś w zamian i ponownego wyszlifowania.
Co do podłokietników to macie racje ale w zasadzie to z czego robiłem to drewno odpadowe więc max co miałem to wymiary łaty. Po objechaniu materiału z 4 stron  zrównaniu tego w miarę do jednego wymiaru , poprawieniu błędów po poprawianiu ;) tyle się mi zostało.Podpórki dałem już takie ze względu na wysokość boczków tak żeby się wszystko w miarę zgrywało grubością.
Jeżeli chodzi o  jakieś przymocowanie łańcuchów to jeszcze się nad tym dokładnie nie zastanawiałem. Wydaje mi się że będę chciał zrobić coś tak żeby obejmowało na szerokości kilku centymetrów boczek oraz podpórkę . Pozdrawiam i dziękuję.

Offline Mack

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2014, 08:39:39 czas Polski »
a ja dam ci + na zachętę a sobie muszę minusa przyznać bo też mam za zadanie coś podobnego zmontować tylko zawsze mam jakieś wymówki. A widzę żę warsztat i jego wyposażenie mam na podobnym poziomie. No nic jak przyjdzie wiosna to trzeba wziąć kilka dni urlopu i do roboty ..
Pozdrawiam

Offline komseba

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2014, 09:04:35 czas Polski »
Nabuch, jeżeli tak pracujesz bez miejsca, wiedzy i sprzętu to fiuuu fiuuu. ;) Niejeden stolarz nie zrobiłby tego lepiej. Jeżeli chodzi o mocowanie, zamiast łańcucha, pomyślałbym na twoim miejscu nad powrozem oplatającym całość od spodu, bo fakt konstrukcja nie wygląda solidnie. Miłego huśdu-huśdu :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2014, 09:47:10 czas Polski »
Mnie się podoba a czy siedzisko nie będzie się wyginać okaże się w praktyce. Wgniotkami na tym etapie sprzętowym i pracując w miękkim materiale do tego w takich warunkach się nie przejmuj - zawsze może być coś lepiej zrobione tylko czy nerwowo wytrzymasz? (a pisałeś, że niewiele brakowało...). Ciekawi mnie jak zamierzasz ją podwiesić i jak to się sprawdzi w realu. Ważne, że coś poszło do przodu. Następne realizacje będą na pewno lepsze (tzn. będziesz z nich bardziej zadowolony). Tak trzymaj! Dałbym plusa.

PS. Czemu się nie przedstawiłeś w odpowiednim dziale? Od 15 X 2013 chyba miałeś sporo czasu żeby się zorientować że wypadałoby to zrobić jeśli nie z dobrego wychowania to chociażby z szacunku dla innych forumowiczów... Za to dałbym Ci minusa więc bilans jest "na zero".

Offline nabuch

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2014, 11:07:26 czas Polski »
mily 68 masz rację zapomniałem .Jakoś tak wczoraj wieczorem mnie naszło na wrzucenie postępów po oglądnięciu najnowszych rzeczy w galerii.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2014, 11:33:35 czas Polski »
Jeżeli masz w rodzinie małe dzieci, to warto jeszcze zrobić pałąk podnoszony, aby zabezpieczyć malucha. Ja mam taki zrobiony na połowie siedziska, obok może siedzieć osoba dorosła. Ponadto moja huśtawka jest także ławką z nogami, jak potrzeba, to stoi na tarasie albo podwieszam ją do huśtania.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2014, 14:04:57 czas Polski »
Na wgniotki żelazko lub żelazko i wilgna szmatka ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2014, 20:28:59 czas Polski »
a coż to za szkocki patent :o

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2014, 20:32:57 czas Polski »
Spróbuj sam, ciepło podnosi włókna

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2014, 20:36:11 czas Polski »
Zaraz tam szkocki , ogólnoeuropejski  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2014, 20:42:35 czas Polski »
O, to ja zaraz sprawdzam :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2014, 20:47:34 czas Polski »
zaciekawiłeś mnie :)
chyba tez będę musiał sprawdzić :)