20 Maja 2026, 17:14:39 czas Polski

Autor Wątek: Ławka do huśtawki ogrodowej  (Przeczytany 12592 razy)

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
Odp: Ławka do huśtawki ogrodowej
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Lutego 2014, 00:50:18 czas Polski »
Jak juz to popatrz za black and deckerem - sluzyl mi na wyjazdach kilka lat i fajnie sie sklada.
Moze moglbys dodac belki na krawędziach lawki od spodu odpowiednio przedluzone by mozna bylo zamontować w nich ucha do lancucha...

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline nabuch

« Odpowiedź #31 dnia: 09 Lutego 2014, 01:15:46 czas Polski »
Właśnie tak  się trochę waham .   Najlepiej byłoby w poprzek bo jeszcze usztywniłbym konstrukcję . Dając  podparcie wzdłuż  boczku będzie to dosyć widoczne od przodu i nie wiem czy łańcuch nie będzie niszczył poręczy przy bujaniu .  Ciekawym rozwiązaniem byłoby zrobienie takiego elementu wyginanego tak żeby końce do zamocowania wypadły poza linią boczku chociaż nie wiem czy dałoby radę. Element powinien mieć ok 600 x40x40. Da radę takie coś wygiąć po samych końcach ? Wracając do stolika to ten z castoramy też się składał. Porównując na zdjęciach do black deckera jakoś nie widzę większych różnicy a w cenie jest spora. Nie wiem czy blat się podnosił do pionu bo z tego co chwilę oglądałem w niektórych  można robić jakieś kombinacje. Np ten z linku .
http://www.uni-max.com.pl/stol-roboczy-stolarski-skladany/d/img/

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lutego 2014, 01:29:09 czas Polski »
Albo rzeczywiście dwie podluzne belki od spodu dostatecznie dlugie i wychodzące poza obrys. Musisz tylko wziac pod uwage ze jesli je bedziesz nawiercal to jak najdalej od konca belki. Mysle ze minimum 7cm a optymalnie z 10cm to powinno zapobiec rozszczepieniu się belki. Inna możliwość to zalozenie pierscienia niczym pasa wokół belki na koncu i dospawanie oczka wtedy wystarczy to wkleic na epoksyd i masz spokoj (pod warunkiem ze ten pierscien bedzie dosc ciasny

Offline nabuch

« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lutego 2014, 22:17:23 czas Polski »
Armagedon a to zakuwanie końców robi się w jakiś szczególny sposób . Jaka ma być grubość obejmy  ? Obejmę robi się od razu łączoną czy robi się podcięcie w które się ją wpuszcza i zakuwa np nitem. 

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lutego 2014, 22:48:14 czas Polski »
Wyspawaj kwadratowe pierscienie i nawierc na wylot na nity. 2mm stali powinno starczyć.  Do obejmy mozesz od gory dospawać oczko. Wystarczy jak zbierzesz z drewna tak zeby obejma na wcisk wchodziła a jak wejdzie to pret z miekkiej stali albo nawet miedziany starczy i rozklepać końcówki.  W ten sposób w środku specznieje i jest nie do wyjęcia.

Offline nabuch

« Odpowiedź #35 dnia: 18 Marca 2014, 23:20:21 czas Polski »
Witajcie.
Trochę czasu upłynęło a prace posuwały się tak sobie . W zasadzie zapał do pracy ustał całkowicie po małej przygodzie z pilarką . Palec się został ale już taki sprawny nie jest ... No ale wracając do rzeczy Po malowaniu i dorzuceniu belek pod spód wyszło to tak . Trochę belki gryzą się z ławką bo ze względu na bezpieczeństwo są one z dębu(i to  jako jedyne udało mi sie znaleźć w moich zbiorach. Zakucie zrobiłem zgodnie z radą Armagedona. Okucia przewierciłem na wylot tak żeby przez nie przechodziły haki.

Pozdrawiam Wojtek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2014, 23:43:07 czas Polski »
po małej przygodzie z pilarką .
Nie będę pytał o szczegóły, ale napisz jaka pilarka taka nie dobra.
Ławka coraz ładniejsza :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline nabuch

« Odpowiedź #37 dnia: 19 Marca 2014, 05:59:19 czas Polski »
Pawle zobacz na 1 stronę. Pilarka jak pilarka .Problemem jest brak osłon których nie było jak ją kupiłem Niestety zanim się zebrałem żeby je dorobić  stuningowałem sobie kciuk.