09 Lipca 2026, 17:44:53 czas Polski

Autor Wątek: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana  (Przeczytany 11895 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:37:49 czas Polski »
Dzień dobry,
dzisiaj na początek zdjęcie stojaka już po wyschnięciu, pierwszy raz miałem styczność z olejem i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie wypadł ten środek, materiał bardzo przyjemny w dotyku.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:46:13 czas Polski »
Poczekaj aż Ci wpadnie drewno liściaste takie jak jesion czy orzech w ręce i olejem potraktujesz... to jest dopiero efekt.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #32 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:48:43 czas Polski »
Dzisiaj kontynuowałem przygotowania materiału do następnego projektu.
Na początek przygotowałem sobie stanowisko do strugania, jak widać pełna prowizorka. Następnie zacząłem strugać, tutaj jestem kompletnym amatorem dlatego wszelkie rady mile widziane. Przy strugania powstawało mi bardzo dużo okropnych wyrwań, być może jest to kwestia tępego noża w strugu. Tą wątpliwość postaram się zweryfikować będąc następnym razem w piwnicy, ponieważ kamień i prowadnik już dotarł, to też będę miał możliwość porządnego naostrzenia noża i zweryfikowania tematu. Jak zwykle kilka zdjęć w załączeniu.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #33 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:49:31 czas Polski »
cd.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #34 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:50:33 czas Polski »
Na koniec "japońska wersja" wyrówniarki 8)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Sierpnia 2017, 22:53:04 czas Polski »
Nie strugaj "pod włos" tylko "z włosem". Ja czasem strugam też "na ukos". Ostry nóż to podstawa. I pamiętaj: małym wiórkiem!

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #36 dnia: 29 Sierpnia 2017, 21:45:37 czas Polski »
Dzisiaj mały update. Wymyśliłem sobie, że stanowisko do pracy narzędziami ręcznymi przeniosę  na działkę, mam tam ciut więcej miejsca niż w piwnicy i po wywaleniu starego stołu znajdzie się miejsce na jakąś mniejszą strugnicę 8)
Materiał jaki planuje na nią wykorzystać to pozostałości drewna z budowy huśtawki. Mam nadzieję, że do przyszłego lata się wyrobię z tym projektem. Zobaczymy co z tego wyjdzie, konstrukcji stołu jeszcze nie przerabiałem. Całość poza wierceniem planuje robić narzędziami ręcznymi, no chyba że wylicytuje też jakąś starą korbę to wszystko będzie ręcznie:)
Na początek rozcinałem 2 dechy które zostały mi w piwnicy po budowie ławki. Muszę przyznać, że  piła japońska ryoba naprawdę daje radę. Deska gruba na jakieś 6 cm a szlo bez problemu. No może poza problemem z zamocowaniem materiału, nie miałem go o co opierać:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #37 dnia: 29 Sierpnia 2017, 21:47:00 czas Polski »
I na konie cały materiał przygotowany do transportu na działkę:)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Września 2017, 20:45:09 czas Polski »
Trochę mnie tu nie było, do końca września będę miał ogólnie ciężko z czasem, jednak paczka z Azji która dotarła w międzyczasie spowodowała, że znalazłem chwilkę na pójście do piwnicy.
Mianowicie dotarł do mnie cyklon.
Zamontowałem go do wiaderka i dupa >:( Zbyt duże podciśnienie, wiadro się zapadło i pokrywka się ułamała, tyle się nacieszyłem z nowej zabawki.
Pozostaje nabycie jakiejś plastikowej beczki.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #39 dnia: 10 Września 2017, 20:11:56 czas Polski »
Update:)
Dzisiaj zabrałem się za temat, który przewinął się tu kilka postów wcześniej, a mianowicie problem spadających szczęk ścisków. W celu naprawy nagwintowałem otwór pod śrubę m6 a następnie wkręciłem śrubę i nakrętkę. Szybki temat do ogarnięcia i można używać ścisków bez nerwów. Pozostaje tylko skrócić śruby, ale dzisiaj nie było do tego sprzętu pod ręką.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #40 dnia: 10 Września 2017, 20:12:41 czas Polski »
i jeszcze jedno zdjęcie kompletu.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #41 dnia: 10 Września 2017, 20:28:32 czas Polski »
I na koniec dzisiejszego dnia jeszcze jedna historia. Od jakiegoś czasu po piwnicy przewalało się trochę starych narzędzi, mocno pordzewiałych w bardzo złym stanie. Stwierdziłem, że trzeba je trochę wyczyścić, i doprowadzić do użytku jeżeli coś się nada, a reszta będzie na ozdobę. Inspirując się zagranicznymi youtuberami pożyczyłem pomysł na odrdzewianie w miksturze 50% ocet 50% woda. Wrzuciłem więc narzędzia do pojemnika z miksturą i po dwóch dniach miałem wyjąć, tyle że w natłoku spraw przeciągnęło się do 7 dni ;)
Po otwarciu pojemnika w środku urosła brązowa piana i wyglądało to ogólnie mówiąc ohydnie. Jednak części metalowe narzędzi zostały bardzo dobrze oczyszczone, powycierałem je i zabezpieczyłem wd-40 żeby od razu nie zardzewiały, bo zanim się do nich zabiorę minie trochę czasu.
Wniosek jest taki, że sposób jest naprawdę skuteczny, tylko trzeba pilnować, żeby nie przesadzić z czasem, bo robi się syf.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #42 dnia: 01 Października 2017, 20:58:47 czas Polski »
Mały update. Trochę mnie tu nie było, na szczęście sesja poprawkowa już za mną i nic nie przeszło na następną sesję więc może będzie ciut więcej czasu.
W dniu dzisiejszym zacząłem budowę wieszaka na małe ściski, projekt gdzieś w głowie na szybko. Udało mi się dzisiaj przyciąć materiał i wstępnie wyszlifować. Chciałem również pozaokrąglać krawędzie ale zapomniałem, że łożyska w moich frezach z dedry się posypały, więc z frezowania nici. No i na tym dzisiaj zakończyłem.

Temat drugi. Jakiś czas temu w dziale BHP pytałem o okulary ochronne. Na początku korzystałem z yato za 10zł - niewygodne i co chwilę parowały, ogólnie jakość adekwatna do ceny. Potem miałem okulary Boscha, które dostałem do odkurzacza, trochę bardziej wygodne ale dalej bardzo parowały, więc również do pracy niezbyt się nadawały ponieważ co chwile musiałem je ściągać i wycierać. Po tych problemach, na mojej liście rzeczy do zakupienia znalazły się okulary z Festoola i tak się trafiło, że akurat dostałem je na urodziny 8) Dzisiaj miałem okazję pierwszy raz ich używać i przyznam, że różnica jest kolosalna. Zero pary przy tych samych warunkach co zawsze, do wygodny też nie mam żadnych zastrzeżeń.  Muszę przyznać, że w tym wypadku cena = jakość. Jeżeli ktoś ma podobny problem jak ja polecam, nie powinien się zawieść.

Brnąc dalej w temat BHP, pozostaje mi do rozwiązania temat ochrony słuchu, który mam nadzieję rozwiąże się, gdy uda mi się zakupić Sensgardy. Dzisiaj miałem kilka godzin na uszach zwyczajne marketowe słuchawki ochronne i do teraz mnie uszy bolą od ścisku.

Na dzisiaj to wszystko, co chciałem napisać :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #43 dnia: 07 Listopada 2017, 21:01:20 czas Polski »
Trochę mnie tu nie było, czas odkopać zapomniany wątek. W ostatnim czasie niestety nie miałem zbyt dużo możliwości na majstrowania w piwnicy, a jak już chwila się znalazła to i tak nic nie wychodziło. Głównym powodem tego była chęć zrobienia sobie ścisków do szyny od zagłębiarki. Początki nie były zbyt optymistyczne, popsułem trochę materiału, nie jeden gwintownik i ogólnie mówiąc byłem już prawnie zdecydowany kupić sobie te ściski, jednak nie odpuściłem i coś być może będzie.

Jednak w pierwszej kolejności chciałem opisać jedno z narzędzi, które ostatnio do mnie dotarło. Mianowicie było to imadło maszynowe Optimium BMS 85. Sprzęt potrzebny był mi do trzymania małych elementów podczas wiercenia, cięcia dremlem czy piłowania. Imadło jest wykonane z żeliwa, ciężkie, śruba pracuje dobrze i bez luzów. Muszę przyznać że sprzęt zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, popracowałem już z nim trochę i nic nie zapowiada, żeby coś miało być nie tak. Przed zakupem szukałem dość długo i ten model wydawał się najsolidniejszy w przedziale cenowym do 150 zł.
Do prac amatorskich, do jakich u mnie będzie wykorzystywane nadaje się świetnie i szczerze polecam.
Na koniec kilka zdjęć.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #44 dnia: 07 Listopada 2017, 21:10:45 czas Polski »
Przechodząc do tematu ścisków do szyny własnej produkcji zamieszkam kilka zdjęć z etapu budowy. Gdyby ktoś był zainteresowany w wolnej chwili będę budował drugi do kompletu, więc mogę szczegółowo udokumentować przebieg budowy. Piszcie co można tutaj zrobić lepiej/ inaczej.