08 Lipca 2026, 08:24:44 czas Polski

Autor Wątek: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana  (Przeczytany 11880 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Listopada 2017, 21:10:41 czas Polski »
Zapraszam do tematu
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-34/track-square-jig-katownik-do-szyny-zaglebiarki/
Prezentuję w nim budowę track square jig'a.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #46 dnia: 03 Grudnia 2017, 20:09:06 czas Polski »

Budowa szafki do odkurzacza udowodniła mi, że przestrzeń mam źle zorganizowaną. Postanowiłem więc przerwać budowę i wymyślić coś innego. Wykorzystałem jako podstawę obudowę z pilarki, przykręciłem do ściany kantówki i położyłem na nie płytę. W ten sposób postał stół o wymiarach 120 na 70 cm. Następnym krokiem będzie przeniesienie wyrzynarki stołowej koło wiertarki i rozebranie szafki, która jest na środku. W jej miejsce trafi budowana szafka na odkurzacz i zostanie trochę miejsca na obrócenie się. Liczę, że koncepcja sprawdzi się lepiej niż obecny układ.  Mam nadzieję, że kiedyś dorobię się większej przestrzeni ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #47 dnia: 05 Grudnia 2017, 23:03:10 czas Polski »

Organizacji piwnicy cd:) Jak widać po środku uzyskałem dość dużo wolnej przestrzeni jak na dostępne warunki, a dodatkowo będę miał dostępny ( aktualnie zastawiony) stół przy wejściu.
Stolik który stał wcześniej na środku poddał się dość szybko, teraz tylko posprzątać wszystko co leży luzem i można wrócić do budowy szafki na odkurzacz.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #48 dnia: 05 Grudnia 2017, 23:05:06 czas Polski »
Dotarła do mnie dzisiaj paczka z recenzowanym przez Jarka chińskim gadżetem. Mianowicie:

Pobawiłem się tym chwilkę, do małych wkrętów do 60-80mm działało całkiem sprawnie, jednak na 150mm się poddało i ukręcił się drucik.

Będę musiał przy okazji zamówić sobie drugi ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Grudnia 2017, 18:33:47 czas Polski »
Zgłoszone

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #50 dnia: 09 Grudnia 2017, 19:34:05 czas Polski »

Reorganizacja na ten moment zakończona. Miejsca zrobiło się naprawdę dużo.

Ps. Meridox mnie zainspirował swoim filmem na tubie i postanowił też robić kilka ozdób świątecznych, będą jak znalazł do dołożenia do prezentów.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Grudnia 2017, 00:05:15 czas Polski »
to teraz wiem że na darmo tych filmików nie wrzucam :) a jak jeszcze kogoś inspirują to normalnie urosłem ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #52 dnia: 10 Grudnia 2017, 18:10:26 czas Polski »
Meridox, rób jak najwięcej. Dla mnie filmiki w amatorskich warunkach są cenniejsze niż te w profesjonalnych. Gdyż do stacjonarnych dużych maszyn raczej nigdy nie będę miał dostępu.

Dzisiaj dorobiłem drugi dzwonek do kompletu ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Grudnia 2017, 18:38:46 czas Polski »
Coś chyba nie tak masz z brzeszczotem bo na tym z lewej widać, że wierzchnia warstwa sklejki odpryskuje. Chyba, że dana sklejka taka słaba.
Wzory bardzo fajne, chyba podkradnę ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Grudnia 2017, 18:42:16 czas Polski »
Wzory są na http://www.stevedgood.com/catalog/index.php - wpisz christmas.
Co do sklejki to faktycznie nie była najwyższych lotów, to tak naprawdę były moje pierwsze rzeczy wycięte na włosówce więc traktuje to jako lekcje. kolejne postaram się wyciąć na innym kawałku sklejki i zobaczę jak wyjdzie.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Grudnia 2017, 20:03:04 czas Polski »
a nie miałeś przypadkiem brzeszczotu do góry nogami zamontowanego? nie podrywało Ci sklejki do góry? bo podejrzewam że ząbki rwały sklejkę podrywając ją

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #56 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:17:40 czas Polski »
Dzisiaj coś z przyjemniejszych rzeczy.
Akcję nowe zabawki czas zacząć, jeżeli chodzi o temat majstrowania odpakowywanie nowych gadżetów jest chyba jedną z najprzyjemniejszych czynności ;)
Dzisiaj miałem okazję sprawdzić wkrętarkę i zestaw pogłębiaczy dewalta.

Porównać wkrętarkę mogę jedynie do Sparki, którą posiadam i szczerze mówiąc nie ma porównania. No ale przedział cenowy całkiem inny więc nie ma się co dziwić.
Z ciekawszych rozwiązań robotę robią wymienne głowice, szczególnie przydatny jest zestaw w którym w zacisku montujemy wiertło a w drugiej głowicy bit. Pozwala to na szybką zmianę pomiędzy wiertłem a bitem, gdy dysponujemy tylko 1 wkrętarką.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #57 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:25:12 czas Polski »

Przesyłam też wideo, na którym pokazałem jak działa opisana wcześniej wymiana głowic, i jak usprawnia pracę :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:32:17 czas Polski »
Dobrze by było jakbyś jeszcze opuścił niżej obiektyw bo nic nie widać.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #59 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:36:22 czas Polski »
Dzięki za radę, postaram się, żeby następny był lepszy ;)