01 Czerwca 2026, 21:18:27 czas Polski

Autor Wątek: Klasa sklejki na blat?  (Przeczytany 4880 razy)

Offline Kali

Klasa sklejki na blat?
« dnia: 01 Sierpnia 2017, 17:50:36 czas Polski »
Hej

Zainspirowany wątkiem http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-ze-sklejki-brzozowej/ przymierzam się do zrobienia okrągłego stołu ze sklejki na taras jednak nie wiem jakiej klasy sklejki użyć.
Najlepsza byłaby 1/1 lub 1/2 ale są praktycznie nieosiągalne. Czy można by użyć 2/3 a miejsca gdzie są wklejki potraktować dodatkowo szpachlą i przeszlifować przed lakierowaniem? Rozważałem także użycie sklejki kolorowej, ale ta cena :o

Może coś pomożecie ;D

Offline SpecPiotr

Odp: Klasa sklejki na blat?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2017, 18:18:48 czas Polski »
A rozważałeś wyłożyć obłogiem zamiast bawić się w szpachlowanie ? Nie jest to skomplikowane a efekt będzie naprawdę pro.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jasiop

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2017, 19:54:01 czas Polski »
1. Sklejka 1/2 słabo osiągalna ? To tylko kwestia ceny i transportu
2. Moim zdaniem szpachlowanie to niezbyt dobry pomysł, pomyśl ile czasu i pieniędzy stracisz na "dopieszczanie" powierzchni tym bardziej, że patrz p. 1 ;-)
Poza tym istnieje ryzyko, że szpachla po pewnym czasie może się odwarstwić ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Kali

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2017, 20:16:26 czas Polski »
A rozważałeś wyłożyć obłogiem zamiast bawić się w szpachlowanie ? Nie jest to skomplikowane a efekt będzie naprawdę pro.

Nie brałem tego pod uwagę. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy dałbym sobie rade z tym. Cięcie, przyklejanie itd.

1. Sklejka 1/2 słabo osiągalna ? To tylko kwestia ceny i transportu
2. Moim zdaniem szpachlowanie to niezbyt dobry pomysł, pomyśl ile czasu i pieniędzy stracisz na "dopieszczanie" powierzchni tym bardziej, że patrz p. 1 ;-)
Poza tym istnieje ryzyko, że szpachla po pewnym czasie może się odwarstwić ...

1. W moim rejonie czyt. Warszawa i okolice obdzwoniłem wszystkie znane mi składy i d**a. Nawet w jednym ze składów właściciel użył swoich kontaktów
i też nic nie wskórał. Udało nam się znaleźć tylko 8 mm 1/2 a np. 21 mm jaką chciałbym użyć na blat ( fi=1200 ) jest nie osiągalna.
2. Szpachla i papier ścierny to chyba nie taki duży wydatek. Odwarstwienie wchodzi w grę to fakt ale nie ma innego pomysłu.

Offline jasiop

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2017, 20:53:59 czas Polski »
1. W moim rejonie czyt. Warszawa i okolice obdzwoniłem wszystkie znane mi składy i d**a. Nawet w jednym ze składów właściciel użył swoich kontaktów
i też nic nie wskórał. Udało nam się znaleźć tylko 8 mm 1/2 a np. 21 mm jaką chciałbym użyć na blat ( fi=1200 ) jest nie osiągalna.
2. Szpachla i papier ścierny to chyba nie taki duży wydatek...
1. jak zawsze polecam moje rzeszowskie meble.pl
2. do kalkulacji nie bierzesz pod uwagę czasu i robocizny ?
Jasio P - Rzeszów

Offline swfr

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2017, 12:24:40 czas Polski »
A dlaczego właściwie ma to być sklejka? W dodatku na taras.

Rozumiem, że szukasz 1, 2 ze względu na urodę obłogu i późniejsze wykończenie środkiem transparentnym. Czyli ma być pięknie.

Jeżeli zastosujesz szpachlę to jestem pewien, że nawet najlepsza na świecie zawsze będzie widoczna. Na blacie stołu czyli na wprost oczu - szczególnie.

Wiec, albo poszukaj rzeczywiście kl. 1 albo pomyśl nad innym materiałem np. klejonką, albo jak proponuje Piotr sklejka + fornir

Offline Kali

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2017, 22:02:32 czas Polski »
A dlaczego właściwie ma to być sklejka? W dodatku na taras.

Odpowiedź jest bardzo prosta  ;D bo mi się bardzo podoba  :P

Tak jak piszesz chciałem wykończyć ją środkiem transparentnym ( lakier) bądź zabarwić na biało bejcą. Ale ten wybór zależy od mojej drugiej połówki :)

Chyba trzeba będzie poszukać dalej taj "jedynki" w moich okolicach lub zamówić przez internet. Ale ta cena przesyłki równa formatce... masakra.