17 Kwietnia 2026, 20:02:04 czas Polski

Autor Wątek: DeWalt DW733 i DW734  (Przeczytany 112137 razy)

Offline OOczy

Odp: DeWalt DW733 i DW734
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Kwietnia 2017, 12:02:32 czas Polski »
u mnie tez na glownym blacie byly resztki folii (przy uchwytach). Wlasnie ja walcze teraz z ta rownolegoscia nozy. Chce sprawdzic ponad wszelka watpliwosc ze na calej szerokosci strugania jest ten sam wymiar (powiedzmy z tolerancja do 0.1 ~ 0.2 mm) To co pisalem powyzej odnosnie ustawiania nozy sie sprawdzilo. Dokladnie przeczytalem instrukcje i jest w niej napisane ze noz nie moze byc wychylony bardziej niz 1.1 mm poza wal co oznacza ze jesli powstalaby wieksza nierownosc na szerokosci strugania de facto nie da sie jej skorygowac wysokoscia noza.Tak samo nie da sie jej skorygowac wysokoscia blatu (przynajmniej nie znalazlem na ten temat informacji i po "obdukcji" nie wyglada mi na to, zeby taka mozliwosci istniala). Btw blat poza tym ze jest jak lustro to jest delikatny i mozna go uniesc lekko nad miejsce na ktorym spoczywa co moze powodowac przedostawanie sie pod niego pylu czy wiorow (rowniez moze wplywac na precyzyjnosc strugania).

Offline Mariany

« Odpowiedź #106 dnia: 07 Kwietnia 2017, 17:43:33 czas Polski »
OOczy  trzymam kciuki. Niepokojący jest ten mały zakres  ruchu noży.

Offline OOczy

« Odpowiedź #107 dnia: 09 Kwietnia 2017, 00:40:11 czas Polski »
Ciąg dalszy przygód z grubosciowka. Udalo mi sie idealnie zamocowac noze, regulowalem je chyba pol godziny albo lepiej ale efekt - jesli chodzi o grubosc na calej szerokosci jest znakomity. Roznice na poziomie ok. 0.1 mm. Przy wezszych deskach takich na 16cm moja suwmiarka nie widzi roznicy (tzn ja nie widze).
Niestety nadal mam ten problem, o ktorym pisal wczesniej Dentarg polegajacy na tym, ze na materiale zostaje "krecha" (w sumie nie jedna) i niestety nie mam pojecia skad sie ona bierze bo to na nozach, ktore zostaly wlasnie naostrzone i to w firmie w ktoej raczej nie mam watpliwosci wiedza co robia. Czy ktos sie orientuje czy takie cos jest normalne. To sie miesci w jakichs normach? Zalaczam zdjecia zeby zobrazowac problem. Nie mam zielonego pojecia skad sie to bierze. Ogladnalem dookola caly wal bardzo dokladnie. Nic nie wystaje jest na prawde ok. Nie wiem co z tym zrobic. Zaczynam myslec bardzo powaznie o zwrocie, ale badz co badz pare desek obrobilem tym urzadzeniem i nie wiem jak bedzie z tym zwrotem. Z drugiej strony to urzadzenie moim zdaniem sprawne nie jest :/

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #108 dnia: 09 Kwietnia 2017, 00:59:45 czas Polski »
Ciezko powiedzieć mi skąd te rysy

Jesli chodzi o ustawianie noży.
Pół godziny to bardzo długo. Mając dwa ustawiacze po zluzowaniu docisku noży jeden ustawiacz uztawiam sie na jednym końcu noża a drugi na drugim
Magnesy w nim wbudowane wyciągają nóż na ustaloną wysokość. Dokrecasz  docisk i gotowe.
Te śrubki wchodzące w wcięcia noża służą do zabezpieczenia go przed wypadnieciem podczas pracy gdyby byly popelnione błędy podczas dokrecania docisku noża.
Ustawianie noża na jeden ustawiacz to pomyłka.
Po ustawieniu z jednej strony trzeba docisnąć z jednej strony aby nie spadł do wału.
Podczas podnoszenia drugiej strony noża nie ma siły aby pierwszy koniec sie nie ruszył .
Takie jest moje doswiaczenie.

Offline Mariany

« Odpowiedź #109 dnia: 09 Kwietnia 2017, 06:44:53 czas Polski »
No to niezła zagwozdka  U mnie dołączony ustawiacz nie ma  magnesu.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #110 dnia: 09 Kwietnia 2017, 07:47:29 czas Polski »
Pomoststnim wpisie spokoju mi nie dawaly te ustawiacze.
Przed chwilą poszedlem upewnić się jak jest  u mnie.
I okazalo się że u mnie jest nieco inaczej.
Tez był jeden ustawiacz tego typu jak na kolegi zdjeciu.
W instrukcji opisany jest wlasnie on.
Dodatkowo w mojej wersji mialem dodaną redukcję do wyciągu 100 na 60, dodatkowy zamienny pasek zębaty i te magnetyczne ustawiacze. Na zdjeciu z opisem redukcji jest rysunek magazynka na akcesoria i tam są one narysowane. W instrukcji samej grubosciówki już nie.

Offline Mariany

« Odpowiedź #111 dnia: 09 Kwietnia 2017, 08:13:50 czas Polski »
Czyli nam  nie dodano ustawiaczy magnetycznych :(

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #112 dnia: 09 Kwietnia 2017, 08:20:12 czas Polski »
Jak nie ma na magzynku na akcesoria to nie.
Ja początkowo ich nie zauważyłem, bo tez sa czarne i dosyć mocno spasowane.

Offline Lauter

« Odpowiedź #113 dnia: 09 Kwietnia 2017, 08:36:05 czas Polski »
A może te rysy zostawiają wałki od posuwu?

Offline OOczy

« Odpowiedź #114 dnia: 09 Kwietnia 2017, 08:44:25 czas Polski »
Pół godziny to bardzo długo. Mając dwa ustawiacze po zluzowaniu docisku noży jeden ustawiacz uztawiam sie na jednym końcu noża a drugi na drugim
Magnesy w nim wbudowane wyciągają nóż na ustaloną wysokość. Dokrecasz  docisk i gotowe.

Masz racje - dlugo :) .No niby trzeba wziac poprawke na to, ze robilem to pierwszy raz ale i tak ten sposob ustawiania nie jest super. No ale to ustawianie mozna przezyc jakos - w koncu codzinnie sie nie ostrzy nozy...

Offline OOczy

« Odpowiedź #115 dnia: 09 Kwietnia 2017, 09:07:14 czas Polski »
A może te rysy zostawiają wałki od posuwu?

Dobre pytanie. Wałki też oglądałem mniej więcej i nie wyglądają na jakieś zdegradowane. No i jeszcze jednej sprawy nie może objąc moja głowa w tym temacie mianowicie tego w jaki sposób wałek zrobiłby taką rysę wypukłą. Jestem na prawdę trochę rozczarowany tym sprzętem. Myślałem, że raczej zacznę teraz przesiadać się na DeWalta - bo pierwsze wrażenie po wyciągnięciu z pudełka było na prawdę super a tu teraz taka lipa.

Patrzac na to co dostał Lirorobert ale też co inni opisują zaczynam się  w ogóle zastanawiać czy w dziale pakowania DeWalt nie powinien być zainstalowany alkomat.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Kwietnia 2017, 09:20:44 czas Polski »
Lirorobert  - "Po ostatnim wpisie spokoju mi nie dawały te ustawiacze."

Te ustawiacze, które pokazałeś na zdjęciach służą do określonego typu wału i noży - niżej na stronie 4 instrukcji   pokazano jak je stosować. U mnie jest inny wał i noże (typ2) i takich ustawiaczy nie ma jest tylko jeden przyrząd - rys 2. Jeszcze noży nie ustawiałem więc nie wiem jak on działa, wydaje mi się,że lepsze są dwa połączone prętem.

Offline OOczy

« Odpowiedź #117 dnia: 09 Kwietnia 2017, 09:30:16 czas Polski »
Różnica w nożach jest bardzo istotna. Ja mam typ 2 i miałem problem ze znalezieniem właściwego nawet w głównym serwisie Dewalta. Do typu 1 i 1A noże występują jako akcesoria, natomiast do typu 2 trzeba szukać jako część zamienna. Poniżej fotki

No ja wlasnie tez mam takie i jesli masz gdzies w okolicy dobra firme, ktora ostrzy i robi noze to mozesz sobie dorobic :) Ja jak bylem ostrzyc noze ostatnio to gość mi zaproponował, że jak chce to mi taki komplet drugi zrobi bez problemu (na poczekaniu) bo ma nawet na stanie odpowiedni profil. Zaznacze przy tym, ze bylo po 21-szej i niecala godzina do zamkniecia. Tymczasowo podziękowałem mu, bo jeszcze nie wiedziałem czy zatrzymam zakupiony sprzęt. Nie pytalem o cene ale cos mi podpowiada ze nie zaplacilbym tyle co za oryginalne ;)

Może to wlasnie jest powód, ze sa trudnodostepne bo po prostu nikt ich nie kupuje tylko mozna je dorobic na przyslowiowym "kazdym rogu"...
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2017, 09:36:06 czas Polski wysłana przez OOczy »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #118 dnia: 09 Kwietnia 2017, 09:39:53 czas Polski »
Z moją dostałem te ustawiacze i działają idealnie.
Nie mam absolutnie żadnych problemów.
Cala operacja wymiany z dokladnym czyczeniem zajmuje max 15 min.

Offline Mariany

« Odpowiedź #119 dnia: 09 Kwietnia 2017, 10:02:39 czas Polski »
Zaczynam mieć lekką załamkę. Kupiłem  Dw733 miedzy innymi ze względu na łatwość  ustawiania noży. Teraz  okazuje się że brak  ustawiaczy magnetycznych powodować będzie kłopoty jak z moja  dymą.  Czy jest jakiś  sposób by dostać te właściwe ustawiacze.