20 Czerwca 2026, 19:07:59 czas Polski

Autor Wątek: Jakie dłuto kupić?  (Przeczytany 14370 razy)

Offline Stasiek

Jakie dłuto kupić?
« dnia: 09 Sierpnia 2017, 22:32:59 czas Polski »
Cześć, planuję zrobić dwa krzesła celem nauczenia się czegoś nowego. Jakie dłuto kupić do zrobienia gniazda pod czopy? Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Jakie dłuto kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2017, 22:35:51 czas Polski »
10 mm

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2017, 22:43:14 czas Polski »
no chyba, ze gniazda beda zdecydowanie wieksze, nie? :D

Offline Stasiek

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2017, 23:01:44 czas Polski »
Niestety nie mam bladego pojęcia, jaki typ dłuta, jaki rozmiar, jaka firma, oraz jakiej wielkości będa czopy w krzesłach.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2017, 23:11:32 czas Polski »
jaki typ dłuta
Stolarskie beda w porzadku. A przede wszystkim - o s t r e

jaka firma
to malo istotne, tutaj decyduje Twoj budzet.

jakiej wielkości będa czopy
no to juz istotna informacja. Dosc bezpiecznie jest przyjac, ze czop ma grubosc ok 1/3 calkowitej grubosci deski, z ktorej jest wycinany. Oczywiscie, w konkretnych aplikacjach te proporcje moga wygladac inaczej - tutaj co bardziej doswiadczeni gentlemani proszeni sa o wsparcie :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2017, 20:07:49 czas Polski »
Tak, jak napisał TomekZ. 10mm to bardzo uniwersalny rozmiar. Jak będzie potrzeba zrobić gniazdo 15mm, to najwyżej pierdykniesz dwa razy. :)
Tylko kup dłuto typowo do gniazd, bo jak kiedyś przyjdzie tobie do głowy wydłubać głębiej, to na pewno jego nie wygniesz.
P.S.
Mam "gniazdowca" 12 mm, kupionego do konkretnej roboty i na 10 mm muszę dłubać zwykłym.
Ale kiedyś sobie kupię. :) Albo zrobię. :D
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2017, 20:12:43 czas Polski wysłana przez Klo »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2017, 20:55:57 czas Polski »
Ja mam dwa "gniazdowce" Narex'a 12 mm i 8 mm i moim skromnym zdaniem są to wymiary uniwersalne. Mniejszych nie potrzeba bo pod czopy 6 mm gniazda można zrobić zwykłym dłutem.  Zwykle te czopy ( 6 mm ) są krótkie i nie ma potrzeby grzebać głęboko.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2017, 22:38:16 czas Polski »
Również polecam dłuta gniazdowe narexa.  Gniazdowe mają bardzo grubą klingę. Radzę też jej krawędzie delikatnie przejechać drobnym papierkiem bo łatwo ręce pokaleczyc.

Offline Stasiek

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2017, 10:08:10 czas Polski »
Jak określić głębokość gniazda? Czy jak zrobie za głęboko, to nie będzie to miało większego znaczenia?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2017, 13:55:49 czas Polski »
Trzeba zostawić trochę miejsca na spychany przez czop klej. Zawsze można je trochę pogłębić by podstawa czopa dobrze dolegała krawędzi gniazda. Ale to już jest praktyka i wyczucie ,które musisz sam opanować.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2017, 15:01:32 czas Polski »
I wbrew pozorom nie wal kleju jak głupi klusek (tudzież jak ja) bo jak ci szczeliny za czopem braknie to klej stawi taki opór, że elementy się nie zejdą.

Offline Szymek

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2017, 23:24:48 czas Polski »
Polecam stronę https://woodandshop.com/ znajdziesz tam dokładne omówienie w jakiej kolejności i jakie narzędzia kupować by móc bez problemu wystartować z prostymi projektami.
Ja używam dłuta gniazdowego NAREX'a 6mm.  jedno jest pewne 6 mm zrobisz i gniazdo 8mm i 12 mm i 24mm, w drugą stronę to nie działa. Więc jeśli jedno dłuto gniazdowe to radzę jednak 6mm.