30 Kwietnia 2026, 19:27:09 czas Polski

Autor Wątek: Jaki laptop kupić?  (Przeczytany 5885 razy)

Offline tomasko

Jaki laptop kupić?
« dnia: 15 Sierpnia 2017, 16:49:29 czas Polski »
Witam

Przepraszam że w wolny dzień zawracam głowę  ???
Ma pytanie do kolegów z IT
Chodzi o kupno nowego laptopa...jakiś z tych tańszych.
Mam juz kilka na oku tylko zastanawiam się co dla mnie byłoby lepsze procesor 2 x 2,4 Gh czy 4 x 2 Gh i reszta taka sama pamięć,grafika itd.
Komputer tylko do Internetu.
Kupię komputer w USA a z mojej rodziny wezmą go ze sobą do samolotu ... będą w Polsce w październiku.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

kozio

• Gość
Odp: Jaki laptop kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2017, 17:24:47 czas Polski »
Weź czarny.

Offline L4

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia 2017, 17:34:05 czas Polski »
Też jestem za czarnym.

Offline jaro710j

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Sierpnia 2017, 17:50:11 czas Polski »

Mam juz kilka na oku tylko zastanawiam się co dla mnie byłoby lepsze procesor 2 x 2,4 Gh czy 4 x 2 Gh i reszta taka sama pamięć,grafika itd.

Taktowanie procesora nie zawsze idzie w parze z jego wydajnością. Są dziesiątki czynników jakie mają na to wpływ (nie będę robić wykładu z Architektury Komputerów na kilka stron  :D) i z wystarczającą do wyboru dokładnością można porównać wydajności procesorów szukając modelów w benchmarkach. Link dla leniwych: https://www.cpubenchmark.net/

Procesor nie będzie zawsze też najważniejszy przy wyborze. W końcu to komputer użytkowy, a nie maszyna do symulacji  ;) Szukaj dobrej matrycy (ja osobiście polecałbym matowe, ale chyba w tanich sprzętach ich nie znajdziesz). Jeśli możesz to bierz z dyskiem SSD. Laptop z nieco słabszym procesorem, ale dyskiem SSD będzie znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu od takiego z mocniejszym procesorem, ale dyskiem HDD. Porównując procesory zwróć jeszcze uwagę na TDP. Odpowiada ona maksymalnej ilości ciepła, którą trzeba odebrać od procesora. Te z większym TDP będą się bardziej grzały i co za tym idzie wyły  :) Może podaj jakie modele wybrałeś to coś poradzimy  ;D

Offline tomasko

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:03:24 czas Polski »
Weź czarny.
Tak zrobię jeszcze tylko co pokombinuje co będzie miał w środku

Offline tomasko

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:09:23 czas Polski »
Potwierdzam , jeśli masz opcję to wybieraj z dyskiem SSD. :)

Offline L4

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:13:08 czas Polski »
Według mnie trochę kicha mieć więcej pikseli w komórce niż w 15" laptopie więc bym tego kijem nie ruszył.

Dysk też średniowieczny, ale przynajmniej nie powinno być problemu z wymianą.

Offline tomasko

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:19:05 czas Polski »
Dell - Inspiron 15.6" Touch-Screen Laptop - Intel Core i3 - 8GB Memory - 1TB Hard Drive - Black

A takie coś trochę droższego?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2017, 22:21:50 czas Polski wysłana przez tomasko »

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:30:34 czas Polski »
Z taką specyfikacją było też Lenovo 310 w B&H które przegapiłeś właśnie - ale też kwestia dysku/ekranu jak dla mnie.

Jeśli się nie boisz wielkiego brata Googla to może jakiś chromebook po prostu?

Offline jaro710j

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2017, 22:31:41 czas Polski »
W tym przedziale cenowym to nie będę doradzał, bo nie chcę mieć nikogo na sumieniu, podobnie jak niektórzy na forum uznają tylko Festool i inne w pełni profesjonalne narzędzia  ;D Nie wiem ile zamierzasz spędzać czasu przy komputerze i czy zamierzasz komputer przenosić. Bo jeśli ma być tylko w domu i zamierzasz dużo siedzieć przy nim to kupiłbym PC i do tego monitor EIZO  :) Ja osobiście siedzę przy komputerze bardzo dużo czasu, ze względu na wybraną przyszłą pracę i studia. Ale codziennie muszę mieć przy sobie na uczelni laptopa, żeby nie marnować czasu w lukach w planie  ;) Ale w domu podłączam laptopa do monitora i klawiatury i pracuję jak człowiek patrząc się w normalny monitor 24" a nie 17.3" o kolorystyce spawarki  :) Rozważ to, bo oczy masz jedne  8) A co do wybranych laptopów, to 15" to masakra i to jeszcze w tej rozdzielczości. Komfort żaden. Kilka lat się gapiłem w ten swój 17.3 full hd z matową matrycą, ale dopiero jak się przesiadłem na EIZO to przestało mi gały wypalać tymi tandetnymi chińskimi matrycami  :D

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2017, 08:49:15 czas Polski »
Nie sluchaj ich!!!!!!!!

Nie bierz czarnego, wez CZERWONY... czerwony jest szybki jak ferrari !

Wez od razu GW. miedzynarodowa bo jak cos pieprznie to bedzie bida ;D w Polsce czeka Cie ladowarka no i wyjdzie nieduzo mniej niz w Pomrocznej ;D

Przerabiam ten temat od kilku lat i za kazdym razem z usmiechem na twarzy podchodze do czegos takiego.

Im tanszy notebook tym drozsze akcesoria do niego ;D

Offline tomasko

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sierpnia 2017, 09:11:13 czas Polski »
A  taki Dell inspirion?
Komputer będę często przenosił w domu.
Długo na nim nie będę raczej szybkie sprawdzenie poczty,jakieś zakupy na Allegro i rozmowy przez Skype.

https://www.bestbuy.com/site/dell-inspiron-15-6-touch-screen-laptop-intel-core-i3-8gb-memory-1tb-hard-drive-black/5835852.p?skuId=5835852

Czy w tym przedziale cenowym nie warto kupować ( w Polsce takie podobne kosztują  koło 2 tys. zł.)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpnia 2017, 09:15:06 czas Polski »
Laptop z nieco słabszym procesorem, ale dyskiem SSD będzie znacznie przyjemniejszy w użytkowaniu od takiego z mocniejszym procesorem, ale dyskiem HDD
Z tym, że dysk można wymienić z hdd na sdd czy ramu dołożyć, a procka już nie do końca :/

Offline tomasko

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sierpnia 2017, 11:07:38 czas Polski »
Wielkie dzieki teraz już wiem na co ma patrzeć przy szukaniu komputera.

Nawet jaki kolor kupić  :o

A czy miałby ktoś chwilę i czy mógłby wkleić mi link z polskiego sklepu komputer o tych parametrach co napisaliście?
Ja wtedy bym widział dokladnie czego szukać na amerykańskich stronach.

Naprawdę dziękuję za pomoc  :)
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2017, 11:14:42 czas Polski wysłana przez tomasko »