14 Lipca 2026, 12:19:36 czas Polski

Autor Wątek: Jaki laptop kupić?  (Przeczytany 5955 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Jaki laptop kupić?
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Sierpnia 2017, 20:46:30 czas Polski »
Panowie jestem pod wrażeniem ( bardzo pozytywnym ) dotyczącym Waszej wiedzy . Kilka postów przeczytałem z wielkim zainteresowaniem. Mój pierwszy kontakt z komputerami datuje się jeszcze jeszcze z lat 70-siątych - Odra 1204 i programy w Algolu ( czy ktoś to jeszcze pamięta ?). Wyniki pomiarów do pracy magisterskiej były liczone na "komputerze" , wyszły cuda ale i tak komisja była pod wrażeniem i nawet za bardzo nie wnikali w szczegóły. Pamiętam ,że mój kolega modelował procesy w piecu Achesona - grafityzacji krzemu ( wytwarzanie węglika krzemu ), program liczył się 3 dni i trzeba było kombinować dodatkowe wentylatory bo zaczynało śmierdzieć przypaloną izolacją. Potem było Spectrum ZX , a jeszcze potem były PC'ety i próby programowania w kodzie maszynowym. Teraz już jestem tylko użytkownikiem programów CAD i prawdę mówiąc nigdy nie interesowałem się tym co się dzieje z rdzeniami procesorów moich komputerów. Czy jest jakiś soft do monitorowania tego ?

@Kwita odpowiadają na Twoje pytanie - od 4 lat mam Lenovo Ideapad Z510 kosztował coś około 2600,- zł. Kwota 1500 zł to bardzo mały budżet nawet na przeglądanie tylko internetu. Doradzał bym rzeczywiście Lenovo , baterie są trwałe. Miałem kiedyś HP i musiałem wisieć cały czas na sznurze. Masakra, do tego przegrzewał się.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Sierpnia 2017, 20:51:19 czas Polski »
Wiedzy nigdy za dużo :) ale nie można wymagać kosmicznych technologi w kompie za-do 1500zł i który ma służyć przede wszystkim do netu. Bardzo często doświadczenie jaka płyta i procek i grafika z sobą najlepiej współpracują tworząc dobry komp za niewielkie pieniądze. Można było wsadzić same nowości i nie bardzo to chodziło. To jakby wsadzić geniuszy do jednego pokoju ale nie potrafiących się ze sobą porozumieć ;D ;D ;D

Bawiłem się Lenovo za 1560 i było ok. Osobiście mam od miesiąca na i3 za 2200zł z uwagi na zdjęcia i program do obróbki zdjęć i daje spokojnie radę. Dawno temu wydawałem majątek na komputery średnio co 1,5roku.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2017, 20:55:20 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Sierpnia 2017, 21:07:19 czas Polski »
Wszystko zależy do czego ma służyć. Miesiąc temu "zanabyłem" ACER Aspire ES 15 za 1399 zł. 15,6", mat, 500 GB, 4 GB RAM DDR3, N3350 2 rdzenie, bez wentylatora (nie grzeje się wcale), ok. 3 godz na baterii, Win10 home.
Przeglądam net, zdjęcia do forum, oglądam TV i serwisy wideo + filmy, jakieś teksty + *.pdf. Wystarcza w 100%.
Do innych zajęć mam PC w gabinecie (bądź jamie - jak kto woli).
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2017, 21:10:30 czas Polski wysłana przez amigorg »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Sierpnia 2017, 21:31:35 czas Polski »
Ulubione dzieci, synchronizacja, programowalne rdzenie ;D i do tego  elektromechanik komputerowy ;D ;D ;D

I po tych wywodach przyszedl AMI i pozamiatal ;D