05 Lipca 2026, 00:27:33 czas Polski

Autor Wątek: Krzesełko dla 4 latka  (Przeczytany 6435 razy)

Offline krit 6

Krzesełko dla 4 latka
« dnia: 16 Sierpnia 2017, 18:46:39 czas Polski »
Jako że planuje mnie odwiedzić moja wnuczka, postanowiłem dla niej zbudować krzesełko. Będzie to miało wymiary 65 cm wysokości, 30 cm głębokości i 30 cm szerokości. Całość wykonana będzie z drewna bukowego, oczywiście siłą własnych mięśni i narzędziami ręcznymi. Nie wiem, czy nie porywam się z motyką na słońce, bo nigdy nie robiłem krzesła, ale raz kozie śmierć. Przy okazji wypróbuję moje narzędzia ręczne.  Co zaś tyczy się krzesła, to będzie zbliżone do krzeseł w stylu ludwikowskim, a właściwie będzie to moja wariacja na temat tego stylu. Pozwoliłem sobie naszkicować, jak to chciałbym, aby wyglądało.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Krzesełko dla 4 latka
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:15:02 czas Polski »
No to zobaczymy małego Ludwika .  :)
A nie dasz łączyny dolne w około?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:23:36 czas Polski »
Nie wiem, czy nie porywam się z motyką na słońce,

nie spróbujesz nie będziesz wiedział ;) ja się nauczyłem że jak się chce to wszystko się da radę :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:25:48 czas Polski »
raz kozie śmierć

Nie no, daj chlopakowi spokoj ;)

Nogi beda giete czy ciete w luk z szerszego kawalka drewna?

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2017, 20:30:29 czas Polski »
Wiem, było by stabilniejsze, ale posiadam 6 sztuk podobnych krzeseł. Wszystkie mają łączyny tylko z boku. Tak, że aby wizualnie pasowało, zrobię tak. Jaśli będzie mało stabilne, dam dookoła. Planuję to krzesło wykorzystać, jak mała wyjedzie do Szkocji do zakładania obuwia, bo waga spora a i mięsień piwny nie pomaga, tak, że musi wytrzymać ze 120 kg.
Draax, we wpisie mowa kest o kozie, a nie o koledze Przemku. Kozio pisze się tylko z dużej litery  i z przedrostkiem Sir  8)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2017, 21:07:26 czas Polski »

Kozio pisze się tylko z dużej litery  i z przedrostkiem Sir 

nie no juz bez przesady :D

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2017, 21:16:09 czas Polski »
Nogi beda giete czy ciete w luk z szerszego kawalka drewna?
Aż byłem w piwnicy, aby sprawdzić, czy będę miał jakieś kantówki 60x60, nie, nie mam . Deska którą posiadam, jest za mała, abym skleił ją podwójnie i z niej wyciął nogi przednie. Pozostaje mi tylko zrobić imitację prawdziwych nóg ludwikowskich, tak jak na rysunku, z boku wycięte na krzywo, na wprost proste. Jak dokładnie policzyłem, to braknie mi trochę drewna na oparcie, więc zmienię projekt i dam proste oparcie. Co do gięcia drewna, to nie mam odpowiedniego sprzętu, a i w bloku na 3 piętrze raczej ciężko byłoby coś ugotować czy uparować w tych rozmiarach.
Co się tyczy Kozia, to pytałeś, wyraził zgodę? ;D ;D

Offline Salbertone

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2017, 11:03:20 czas Polski »
Będę podglądał. I kibicował :)
Never underestimate a dad with woodworking skills

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2017, 17:32:19 czas Polski »
Fajne. Będę podgladał.

Offline krit 6

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2017, 17:42:33 czas Polski »
Dzisiaj rysowanie i cięcie.  Z tektury zrobiłem szablony nóg i wyrysowałem na desce. Później w ruch poszła piła ramowa. Wycinanie kształtowe brzeszczotem 15 mm to ciężka praca. Jak się tak męczyłem, to doszedłem do wniosku że będzie mi potrzebna jeszcze jedna mała piła ramowa, taka 600 mm z cienkim brzeszczotem od piły taśmowej, takim 3 do 5 mm szerokim. W przypadku skomplikowanych nóg przednich musiałem sobie pomóc korbą. Mam dla Was kilka zdjęć, jednak pierwsze zdjęcia z szablonami i rysunkiem wszystkich części się nie zrobiły, bo miałem już słabą baterię i są tylko te zdjęcia po wymianie baterii.

Offline krit 6

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sierpnia 2017, 17:53:44 czas Polski »
Zacząłem dzisiaj od piłowania, wyrównania i usunięcia śladów po pile. Niektóre elementy musiałem potraktować ośnikiem, gdyż naddatek był dość duży i pilnikiem ciężko by było. Na koniec udało mi się  ponanosić na elementy  rysunek do dłutowania wpustów i gniazd. Musiałem też rozejrzeć się za drewnem, bo z deski brakło mi na jeden łącznik nóg, oraz na oparcie.  Tradycyjnie jak co dzień mam dla Was kilka fotek.

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2017, 09:11:54 czas Polski »
Tak bardzo wczoraj byłem zajęty, że nie miałem kiedy zrelacjonować co nowego zrobiłam.  Udało mi się wydłutować gniazda i wpusty, przy okazji zrobiłem pierwszą nieśmiałą przymiarkę. Znalazłem też drewno na brakujące elementy, znaczy się na czwarty łącznik i na oparcie, oraz sklejkę na siedzisko. Z racji, że drewno na czwarty łącznik jest z recyklingu, jest za krótkie aby łączyć je na wpust, będzie połączone na kołki.
Aby nie przynudzać, kilka zdjęć z moich wyczynów:

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpnia 2017, 11:19:26 czas Polski »
nie miałem kiedy zrelacjonować co nowego zrobiłam.
W każdej mężczyźnie jest kawałek kobiety ;)

Świetnie Ci idzie a ja czekam na te przednie nogi. Co będzie dalej w następnym odcinku ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpnia 2017, 12:20:37 czas Polski »
Oh, Kozio, troszeczkę się pomyliłem, a Ty od razu o nogi pytasz? O ty świntuszku,  :D

Offline krit 6

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2017, 18:34:25 czas Polski »
Witam wszystkich kolegów, wczoraj nie pracowałem, ale dzisiaj trochę podgoniłem robotę. Udało mi się zrobić pręty do połączeń bocznych nóg, wyciąć oparcie, wpasować oparcie do tylnych nóg. Przyciąłem też siedzisko. Na dobrą sprawę mógłbym już brać się za klejenie, ale to jeszcze musi poczekać. Pełno jest jeszcze śladów po cięciu piłą, pilniku i takich innych niedorób, które jutro może uda mi się wyprowadzić.
Tak jak zawsze mam dla Was kilka zdjęć z postępów w mojej pracy.