04 Lipca 2026, 20:59:28 czas Polski

Autor Wątek: Krzesełko dla 4 latka  (Przeczytany 6433 razy)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Krzesełko dla 4 latka
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Sierpnia 2017, 20:04:17 czas Polski »
Udało mi się zrobić pręty do połączeń bocznych nóg,

Pręty nie -  jak już to łączyny np przednie, tylnie ,  boczne , poprzeczne , poziome  ,pionowe , skośne, itd. :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Sierpnia 2017, 20:19:43 czas Polski »
Udało mi się zrobić łączyny boczne. ;D

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Sierpnia 2017, 21:53:09 czas Polski »
Jaki to model piły włosowej, sprawdza się?

Offline Salbertone

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Sierpnia 2017, 22:04:50 czas Polski »
Ja też się podpinam do pytania o piłę włosową. Ile masz zębów na cal w brzeszczocie?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline krit 6

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Sierpnia 2017, 22:50:31 czas Polski »
Ja też się podpinam do pytania o piłę włosową
To nisko budżetowa linia chińskich narzędzi produkowanych dla sieci Netto o nazwie Tolex ( 16 zł za oprawkę i 5 brzeszczotów). Nie wiem ile ma zębów na cal, pewnie przy najbliższej wizycie w piwnicy to sprawdzę. Na razie tnie w miarę przyzwoicie, ale mnie się marzy taka piła wykonana z brzeszczotu od taśmówki 

Offline krit 6

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpnia 2017, 16:43:28 czas Polski »
Dzisiaj klejenie , wczoraj wieczorem skleiłem boki, a dzisiaj resztę krzesełka. Popełniłem przy tym błąd, jeden z elementów łączyny obróciłem o 180 stopni, przez co całość jest niedopasowana. Odkryłem to dzisiaj, kiedy klej zasechł. Trudno, będzie trochę nierówno, bo klej trzyma mocno i nie dało się rozkleić.  Tradycyjnie kilka zdjęć obrazujących opisane prace.

Offline krit 6

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpnia 2017, 17:48:10 czas Polski »
A teraz odcinek dla Kozia!
Długo myślałem, jak wybrnąć z tymi nogami, bo Kozio czekał na nie . Nie mam jeszcze dłut kształtowych, ale miałem żłobaki z Netto. Trochę pomogłem sobie nożami (homemade) zrobionymi kiedyś tam, i powstały takie tam nogi. O dziwo do złudzenia przypominają czyjś awatar. Przemek, mam nadzieję że nie zaskarżysz mnie o prawa autorskie, to wyszło tak niechcący ;D ;D ;D
A tak na poważnie, to teraz odkładam dalsze prace przy krześle, czekam aż księgowa uruchomi budżet  na bejce, lakier, gąbkę tapicerską i tkaninę obiciową. Jak coś zrobię to pokaże.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Sierpnia 2017, 21:27:13 czas Polski »
Zapedzony w kozi róg ;)
Zakręcony jak baranie jaja ;D
Jak kurzajka na brodzie pani z mięsnego tylko brak czarnych kędziorów.

Swoją drogą niby tylko krzesło a tyle się schodzi. Trzymam kciuki.  👊

Offline krit 6

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Września 2017, 20:25:26 czas Polski »
Poprzychodziły zamówione towary, więc czas na ukończenie projektu. Przygotowanie do bejcowania zacząłem od wodowania, w tym momencie można jeszcze wyłapać i usunąć rzeczy,których nie było widać. Ujawniły się plamy po kleju i  od razu można je spróbować wyczyścić. Nie miałem acetonu ani innych środków chemicznych więc zrobiłem to mechanicznie poprzez wyskrobanie. Kiedy wyschło, całość potraktowałem papierem ściernym 250. Do barwienia użyłem bejcy wodnej a właściwie barwnika do drewna. wybór padł na kolor ciemny dąb, i to było najgorsze co mogłem zrobić. Barwniki te nie mają próbnika barw i dobranie ich do pozostałych mebli to wielka loteria. Nie padła wygrana, a ciemny dąb kolorystycznie wyszedł jak ciemny orzech. Ponadto w kilku miejscach drewno nie przyjęło barwnika, jednak mechanicznie nie wszystko można usunąć. Efekt wstrętny, już żałuję, że zachciało mi się bejcowania. Jutro pewnie lakierowanie, chociaż mogę nie skończyć, bo lakier musi wyschnąć, aby go przeszlifować i pomalować drugi raz. Tradycyjnie kilka zdjęć z dzisiejszych zmagań.

Offline krit 6

« Odpowiedź #24 dnia: 06 Września 2017, 20:35:09 czas Polski »
Robota skończona, a właściwie spierniczona. Miało być krzesło, a wyszedł lichutki  taboret. Nie będzie obicia na razie, ma być jakaś poduszka ::) Gdybym zostawił białe, surowe drewno bukowe było by lepiej :-[A tak to jest kaszana, ba nawet nie kaszana tylko kiszka >:( A miało być takie ładne >:(  Teraz trochę zdjęć tego koszmarka ;)

Offline Salbertone

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Września 2017, 22:29:20 czas Polski »
Chyba jesteś dla siebie zbyt surowy. Ja uważam, że jest super :)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Września 2017, 23:00:10 czas Polski »
Miałem podobnie. Najbardziej lubie naturalny kolor drewna, jak chce jakieś ciemne to po prostu takie kupuje :).
Mnie też raz żona namówiła (i pewnie jeszcze namówi) na wybarwianie drewna i też żałowałem :).

Tak czy siak stołeczek jest bardzo ładny, ale fakt jakbym taki ładny stołeczek tak wybarwił to też bym się na siebie złościł ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Września 2017, 23:43:52 czas Polski »
Poza kolorem do niczego nie można się doczepić.
Krit zawsze używasz takich barwników? Ja wolę gotowe bejce a tych nawet jeszcze nie używałem.

Offline krit 6

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Września 2017, 11:58:17 czas Polski »
Krit zawsze używasz takich barwników
  te barwniki są w porządku, kiedyś były gorsze. Dałem po prostu za duże stężenie, teraz będę je mocniej rozcieńczał. Gdyby jeszcze miały skalę barw i dokładniejszy opis ich rozrabiania to było by dobrze. A tak to pisze żeby rozrobić w niewielkiej ilości wody. Dla jednego niewielka ilość to jest pół litra, a dla drugiego to już cho,cho.  To co się rozrobi- to jest koncentrat, a żeby mieć odcienie trzeba rozcieńczać. Teraz to wiem, jak jest już za późno. Te jaśniejsze wybarwienia to źle usunięty klej. Gdybym to usunął chemicznie, było by dobrze, a samo skrobanie to za mało. Stosowałem klej Patex do drewna szybkoschnący, być może lepszy by był wikol, no i trzeba uważać, aby kleju nie było za dużo, bo to może od tego. Reasumując, barwniki są dobre, tylko trzeba mieć większe doświadczenie w ich stosowaniu.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Września 2017, 15:45:29 czas Polski »
Bejca na resztki  kleju da plamy .Lepiej barwić  i wstępnie lakierować  w elementach , osłaniając połączenia taśmą a  następnie kleić.