24 Kwietnia 2026, 00:45:54 czas Polski

Autor Wątek: wkrętarka Meec Jula  (Przeczytany 2753 razy)

Offline Lopi1

wkrętarka Meec Jula
« dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:01:41 czas Polski »
Dzień dobry.
Kiedyś do skręcania regałów kupiłem wkrętarkę w Juli, 12 V, 15Nm, kolor szary czyli amatorska. Robotę zrobiła, odlożyłem na rok. Teraz chciałem wywiercic w sośnie, wiertłem 8mm, kilka otworów i tu zonk, nie da się, brak mocy. Skończyłem to zwykłą sieciową wiertarką. Pytanie, wkrętarka za słaba, bo tylko 12 V, czy może zepsuta??? Acha, akumulator naładowany do pełna.

m_kola

• Gość
Odp: wkrętarka Meec Jula
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:03:26 czas Polski »
A może akumulator uszkodzony? Napięcie może ma ale bez obciążenia.

Offline namor

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:10:52 czas Polski »
Jeżeli to akumulatory Ni-Mh to myślę że wysiadły, ten typ musi być eksploatowany do pełnego wyładowania i następnie ładowany, nie może długo leżeć. Prawdopodobnie przez nieużywanie mają wysoką rezystancję wewnętrzną, nie są stanie oddać maksymalnego prądu, pomimo, że pokazują naładowanie, czyli pełne napięcie.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:28:41 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi, czyli ta 12 Voltowa wkrętarka przy sprawnym aku,  powinna taki 8mm otwór w sośnie bez problemu wywiercić?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:33:44 czas Polski »
To zależy jakim wiertłem i jak głęboko...

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2017, 22:34:47 czas Polski »
obstawiam padniety akumulator. w tych modelach byl niklowo-kadmowy. Wez multimetr i sprawdz napiecie wpelni naladowanego akumulatora i potem w momencie jak Ci sie zatrzyma przy wierceniu.

w sosnie w miare ostrym widelcem wywiercisz otwor, nie mowiac o wiertle do drewna.