09 Maja 2026, 22:09:38 czas Polski

Autor Wątek: sklejka 15mm- klejenie  (Przeczytany 7097 razy)

Offline BykuByku

sklejka 15mm- klejenie
« dnia: 25 Sierpnia 2017, 16:57:50 czas Polski »
Witam. Mam sklejkę melaminowaną brzozową 15mm (taka jak we fotce w załączniku). I w związku z tym mam 2 pytania:

-jaki klej stosować do klejenia ? w sensie będe robil z tego pudełka i ta biała część melaminowana będzie się stykała z z zwykłą drewnianą i się zastanawiam jaki klej użyć żeby trzymało

-i drugie pytanie: czym to skręcać- tak żeby mi się nie rozwarstwiła. Ogólnie się zastanawiałem się nad mufami, nawiercaniem i wkrętami albo wkręty wurth assy. Czy w ogole dać sobie spokój z wiereceniem i tylko sklejać?  Może ktoś tu miał do czynienia z taką grubością sklejki i może mi doradzić?

Offline Henry

Odp: sklejka 15mm- klejenie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2017, 17:20:05 czas Polski »
Jakie złącze chcesz zastosować? Bo chyba nie na styk?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2017, 17:52:02 czas Polski »
Kołki/lamelki i rakol ekspres 25D

Offline BykuByku

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2017, 19:25:22 czas Polski »
m_kola dzięki za odp

Henry- co masz na myśli mówiąc na styk ?  :P  posłużę się może zdjęciem kolegi z forum SpecPiotr, żeby zobrazować o jakie połączenie mi chodzi (pierwszy załącznik). i to jest jedna rzecz a druga co chce z tego robić to ramki takie jak na obrazy (drugi załącznik). Dlatego się zastanawiałem czy trzeba robić tu jakieś połączenie typu kołek mufa itp czy można odrazu ładować sam sklej i w ścisk.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2017, 20:02:12 czas Polski »
Z samym klejem wytrzymałość na wyłamanie będzie zerowa. A na laminacie rozpadnie się od własnych naprężeń. Kołki albo lamelki to podstawa jeśli nie chcesz się bawić w zacinanie wczepów czy jaskółek - nawet jeśli użyjesz wkrętów. Jak masz pilarkę to możesz też połączyć na obce pióro używając paska cienkiej sklejki.
A co do wkrętów to assy samowiercące i jedziesz - w tak grubej sklejce nawet nie będziesz musiał wcześniej nawiercać otworów pod wkręty (do 10mm trzeba).
Jeżeli będą bardziej obciążone to jednak bym radził połączenie na wczepy i to dopiero wzmacniać wkrętami w każdą ze ścian.

Offline BykuByku

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2017, 21:07:10 czas Polski »
Ok. Dzięki wielkie za pomoc.  8) 8)

Offline BykuByku

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpnia 2017, 21:11:48 czas Polski »
A jeszcze mam jedno pytanie. Jakby chciał robić wstępny nawiert pod assy 4x50mm to jakiej grubości wiertła powinienem użyć ?

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2017, 21:18:30 czas Polski »
Już nie pamiętam - ja chyba użyłem 2.5mm (do metalu bo tylko takie cienkie miałem). Jak nie zapomnę jutro to pomierzę rdzeń.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2017, 08:01:05 czas Polski »
Nawiert robisz takiej grubości wiertłem , jaki jest gruby rdzeń wkręta.

Offline BykuByku

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2017, 10:39:40 czas Polski »
Dziękuję za pomoc. W czasie roboty pewnie wyjdzie wszystko w praniu. Jakby się coś kaszaniło to będę pytał dalej  8)