10 Maja 2026, 10:40:34 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat by wertus23  (Przeczytany 7861 razy)

Offline wertus23

Warsztat by wertus23
« dnia: 26 Sierpnia 2017, 00:25:43 czas Polski »
Witam. Za wzorcem Kolegów z forum, którzy mają swoje wątki , postanowiłem założyć swój, w którym będę chciał umieszczać info co robię, na czym pracuję, co się u mnie dzieje.
Warsztat mam w garażu. Samochód poszedł na dwór, po tym jak rozwinąłem się z całym sprzętem podczas budowy domku dla dzieci.
Domek jest na ukończeniu, garażo-warsztat doprowadzam do stanu używalności. Realizację domku potraktowałem jako test i lekcję - co muszę zmienić w warsztacie, aby pracować wygodnie i bezpiecznie, żeby nie przewracać się o każdy grat i plątaninę kabli.
Domek pokażę w niedalekiej przyszłości, a teraz przedstawię Wam moją (w sumie pierwszą) realizację warsztatową:
Ostrzałka do noży do mojej Bernardo PT200 - formatki poliwęglanu, prowadnice liniowe, pierwsze próby były - z efektu jestem zadowolony.
Kąt noża do papieru to ok. 60st

Fulicarius

• Gość
Odp: Warsztat by wertus23
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2017, 16:31:15 czas Polski »
Pokaż całość przestrzeni i napisz na czym pracujesz :)

Offline wertus23

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2017, 17:50:53 czas Polski »
Ostrzę tylko mikrofazę. Ostrze posiadało mini ryski.
Poniżej zdjęcie, które pokazuje nóż po ostrzeniu - wygląda jak nówka. Jestem ciekawy jak daleko można się z tą mikrofazą posunąć...

Offline wertus23

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2017, 18:04:04 czas Polski »
Pokaż całość przestrzeni i napisz na czym pracujesz :)
Najpierw pokaże "winowajcę", dlaczego się tutaj znalazłem.
Oto on:

Offline wertus23

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2017, 18:30:27 czas Polski »
Domek dla dzieci. Krótki opis:
Konstrukcja szkieletowa na płycie betonowej. Wysokość ścian 1,6m, kąt pomiędzy połaciami dachu to 120st. Od zewnątrz deska SoftLine, w środek ścian wata w arkuszach, od środka deska pióro-wpust "faza". Dach też ocieplany.
Dach: deski świerkowe gr. 18mm, gont "ogon bobra"
Podłoga: deski sosnowe gr. 20mm

Offline wertus23

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2017, 18:47:19 czas Polski »
Okna. Tutaj jestem średnio zadowolony. Zrobiłem jak umiałem. Konstrukcja powinna być klejona, a jest skręcana - klejenie i połączenia to jeszcze nie mój level. po drugie, to sam profil powinien być wykonany z jednego kawała odpowiednio frezowanego. Tutaj mam połączenie na kołki i klej profilu prostokątnego z deską. Starałem się jak najdokładniej, ale przy skręcaniu ramy okna krawędzie nie schodziły się idealnie do siebie. Ale ogólnie nie wyszło najgorzej jak na pierwszy raz. Udało mi się zrobić wpusty pod elementy zamknięcia - frezarka górnowrzecionowa i frezy palcowe. Zawiasy są regulowane w trzech płaszczyznach, montaż bez problemu za pomocą przyrządu Otlav.

Offline wertus23

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2017, 19:29:21 czas Polski »
Żeby wygodniej się ten domek robiło to  zrobiłem stół: sklejka 2200x150x9, od  dołu kantówki drewniane, nogi na zawiasach. W sumie do tej pory co robiłem, to robiłem z potrzeby chwili, np dodatkowe rolki do heblarki, mocowane do stołu (widać na zdjęciu). Heblowanie desek o długości 220cm na tak krótkich stołach nie wychodzi. Ukośnicę kupiłem już wcześniej - do cięcia desek do podbitki dachowej.
Ostatnio zakupiłem dwie piły japońskie i veritasa. Kamień to jakiś "no name" kupiony nawet nie pamiętam kiedy. Dłuta naostrzył, ale nie jeden z Was powiedział by, że są tępe. Trzeba kupić kamień 1000/6000. Jest też frezarka Erbauer i szlifierka Metabo. Piła stołowa zrobiona kilkanaście lat temu (3f, 1.1kW) - precyzja cięcia trochę mniej jak średnio - winna taka sobie tarcza oraz to że nie ma idealnego kąta prostego do blatu - nierówności wyrównywałem na grubościówce.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2017, 20:58:52 czas Polski »
Okna. Tutaj jestem średnio zadowolony. Zrobiłem jak umiałem.
A ta klamka i reszta to gdzie kupiona?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2017, 21:12:10 czas Polski »
Stary  :)

jak dla nie, to bardzo ładnie Ci wyszło  :)

Offline wertus23

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2017, 21:28:43 czas Polski »
Kozio - wpisz w alle...   : zamek okienny, klamka
Tam szukam, tam kupuję... przeważnie...

Offline wertus23

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpnia 2017, 19:33:03 czas Polski »
Mam temat na wolne chwile, wiec realizacja się przedłuży - odnowić stare krzesła.
Trochę poszlifowałem - wygląda na to, że elementy są malowane jakimś kolorem a później lakierowane.
Myślałem żeby po oszlifowaniu powierzchni pomalować to kolorem i na to lakier. Kompletnie się na tym nie znam, więc pomóżcie - czym wykończyć?

Offline wertus23

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2017, 22:00:15 czas Polski »
Mój kolejny sprzęt - ostatnio kupiony - Dewalt BS/1310
Wysokość cięcia 150, max szerokość cięcia 300. Silnik 0.73kW 3-fazy. Brak tabliczki na samej maszynie (może jej wcale nie było), za to na tabliczce silnika jest wykuty rok produkcji: 02/85.
Robię w nim mały przegląd - smarowanie łożysk w kołach, przegląd wszystkich gwintów, czyszczenie.
Czy ktoś z was spotkał się z tym prowadzeniem taśmy?
Jeden pod kątem 45*, drugi prostopadle. Co to jest za materiał tych "kamyczków"? Jestem wnet pewny, że to żeliwo. W sieci znalazłem kilka stron sklepów - wszystko w Anglii. Można to dostać jako część zamienną. Trzeba będzie dorobić takie coś samemu.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2017, 07:10:35 czas Polski »
Piękny sprzęt!

Offline wertus23

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2017, 22:10:20 czas Polski »
Więc wszystko przejrzałem:
- wymieniłem łożyska oporowe od taśmy
-  łożyska od kół nasmarowane
- założona nowa taśma
- regulacja koła górnego i naciąg taśmy - tutaj było podbramkowo - zamówiłem taśmę o długości 2100 i regulacji naciągu starczyło dosłownie na styk, przy kolejnych zamówieniach skoryguję długość taśmy

Po uruchomieniu i kilku próbach wybadałem, że te "kamyczki" robiące za prowadzenie taśmy muszą być na styk do taśmy. Podczas pracy delikatnie liżą taśmę. Jak je odsuwałem na ułamek milimetra to taśma podczas cięcia zaczynała pływać na boki. Czy tak zaleca producent? Nie wiem, w necie nie mogę trafić na takie info.

Uruchomiony sprzęt działa pięknie.
Taśmę jaką kupiłem i założyłem to "10x0,6x6 hartowana piła taśmowa" z ostrzalnia.pl
Tnie bardzo szybko, kantówka sosnowa 60x60 to nie był żaden problem. Problem w tym, że do dokładniejszych prac jest za "gruba".

Podpowiedzcie jaką taśmę kupić. Na ostrzalnia.pl są jeszcze taśmy MK Morse. Używał ktoś? A może coś innego używacie?

Projektuję stojak i potrzebuję info na jakiej wysokości macie blaty w swoich pilarkach taśmowych. Znalazłem w sieci, że wysokość ta  jest w granicach 920-935mm.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2017, 22:29:02 czas Polski »

Projektuję stojak i potrzebuję info na jakiej wysokości macie blaty w swoich pilarkach taśmowych. Znalazłem w sieci, że wysokość ta  jest w granicach 920-935mm.

nie patrz na wysokości znalezione w sieci, zrób tak aby było Tobie wygodnie przy niej pracować, u mnie jest na 1050 ale tylko dlatego że mam 198 cm wzrostu i na tej wysokości jest mi wygodnie (nie muszę robić w pozycji schylonej) poza tym wysokość blatu taśmówki jest taki sam jak pilarki stołowej i blatów stołów więc wszystko mam na jednej wysokości ale każdy powinien ją dostosować pod siebie