17 Czerwca 2026, 05:16:26 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie w sprawie osełek diamentowych DMT  (Przeczytany 3928 razy)

krzysiek

• Gość
Pytanie w sprawie osełek diamentowych DMT
« dnia: 28 Sierpnia 2017, 19:44:12 czas Polski »
Mam pytanie do Kolegów czy tak wygląda prawidłowa powierzchnia osełki diamentowej ?
Mam zastrzeżenie do tych smug na osełce extra-fine widocznych na zdjęciu poniżej, wystąpiły one już po pierwszym ostrzeniu. Ostrzę z wodą i delikatnym naciskiem pomny ostrzeżeń by nie powyrywać diamentów. Stan pokazany na zdjęciu - po około 10-ciu ostrzeniach.
[smg id=2768 ]
Osełki pozostałych gradacji wyglądają inaczej są gładkie bez smug.
[smg id=2769 ]
Wysłałem już mail'a do Dictum z pytaniem czy wygląd tej osełki jest prawidłowy. Ale jestem ciekawy Waszych opinii

« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2017, 19:56:01 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Łukasz G.

Odp: Pytanie w sprawie osełek diamentowych DMT
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2017, 20:05:28 czas Polski »
Moje też nie są idealne i po kilku latach użytkowania wyglądają jak żyg. Ale działają i są nie do zajechania. Żebyś się nie denerwował - nie jesteś w stanie idealnie wypłaszczyć dłut ani noży strugów - osełki diamentowe nie są idealnie płaskie i różnią się nieznacznie między sobą. Na zgrubnej uzyskujesz idealną płaszczyznę, przechodzisz do kolejnej gradacji i widzisz, że wzór zadrapań się nie nakłada. Po prostu każda osełka jest trochę inna. Skóra z pastą polerską wszystko póżniej niweluje ale nie jest idealnie płasko. I nie musi!
A - olej wodę. Spróbuj z alkoholem. Mówię poważnie - używam od niedawna białego denaturatu. Sprawdź sam. Rdza się nie pojawia.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2017, 20:34:29 czas Polski »
Dzięki Łukaszu za odpowiedź ,która trochę mnie uspokoiła. Rzeczywiście skóra z pastą a potem sama skóra nadaje ostrzu ostateczną jakość.

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2017, 20:35:10 czas Polski »
A oglądałeś to ustrojstwo pod szkłem powiększającym, bo może mikro proszek diamentowy się wykruszył i stąd re jaśniejsze smugi. Sprawdź też jej płaskość , bo może była nierówna i w trakcie szlifowania się wyrównała, jeżeli stwierdzisz że nie ma mikroproszku na wytartych miejscach, to ją reklamuj. Posłuchaj też rady Łukasza, nie używaj wody. To że nie widać korozji, nie świadczy że jej nie ma. Miejsca gdzie wprasowywane są diamenty mają zagłębienia, i tam dostaje się woda i korozja postępuje, powodując wykruszanie mikroproszku.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2017, 21:33:12 czas Polski »
Osełka Extra-fine to ziarno w/g deklaracji DMT o wielkości 9 mikronów czyli 0,009 mm - czy to da się obejrzeć pod lupą ? ???
Co do używania wody - więc ja używam płynu do mycia szyb ,który jest mieszanką alkoholu ,detergentu, wody i jeszcze paru innych składników ( pewnie i ocet też tam jest ) . Spróbuję jeszcze z białym denaturatem.

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2017, 21:51:54 czas Polski »
Lupa jubilerska powiększa 60x do 100 x, na pewno zobaczysz różnicę w strukturze jeśli będzie coś nie tak.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2017, 05:40:03 czas Polski »
Ciemny nalot to starty metal.
Możesz to fajnie usunąć przy pomocy gumki do ołówków.  Na sucho.
Jak koledzy piszą. Woda nie jest najlepsza.  Są specjalne płyny do tego celu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2017, 19:44:57 czas Polski »
A więc Koledzy jest odpowiedź z Dictum . Poproszono mnie aby odesłał osełkę do Niemiec. Chyba zostanie wymieniona. ??? Dostałem mailem naklejkę zwrotną na bezpłatną wysyłkę.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2017, 21:34:15 czas Polski »
Jest druga odpowiedź z Dictum , osełka extra-fine zostanie wymieniona.
Czyli ,że te smugi to nie był objaw normalny.

Offline Szymek

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2017, 01:22:57 czas Polski »
Trzeba przyznać, że ładnie to załatwili :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2017, 16:37:17 czas Polski »
No i niestety jestem w kropce. Dzisiaj przyszła nowa osełka X-fine i już widać ,że ma podobne smugi jak tamta odesłana. Muszę się temu jakoś przyjrzeć dokładnie.
Spróbuje wysłać mail'a ze zdjęciem do DMT. Osełki Corse i Fine nie mają takich smug.