24 Czerwca 2026, 01:46:56 czas Polski

Autor Wątek: Pergola - jak to zrobic  (Przeczytany 5471 razy)

krzysiek_z

• Gość
Pergola - jak to zrobic
« dnia: 29 Sierpnia 2017, 08:41:07 czas Polski »
Czy wiecie jak wykonac pergole jak w zalaczniku ?
Chodzi o to, zeby pergola nie miala zastrzalow. Czy to jest metalowa konstrukcja z drewnem na zewnatrz czy moze mozna to zrobic inaczej ?

Offline marcin6391

Odp: Pergola - jak to zrobic
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Sierpnia 2017, 09:07:05 czas Polski »
Skrajne slupy laczone na 45° z tego co widzę.
Do takich połączeń są dedykowane zestawy- do połączeń niewidocznych.
Osobiście jeszcze nie praktykowalem...

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2017, 09:18:55 czas Polski »
Czy wiecie jak wykonac pergole jak w zalaczniku ?
Chodzi o to, zeby pergola nie miala zastrzalow. Czy to jest metalowa konstrukcja z drewnem na zewnatrz czy moze mozna to zrobic inaczej ?

Jeśli dobrze osadzisz słupy to będą się trzymać. Reszta już będzie prosta: nie ma ścian więc nie działają żadne siły boczne od wiatru, bez dachu to i śniegu nie będzie więc od góry obciążenie minimalne.
Przecież taką konstrukcję to można z patyków zrobić - takie grube słupy są chyba tylko dla ozdoby :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2017, 12:07:17 czas Polski »

Wygląda to jak pergotenda firmy C o r r a d i model T w i n

dzieki

Przecież taką konstrukcję to można z patyków zrobić - takie grube słupy są chyba tylko dla ozdoby
Dobra dobra, tylko jak pojawia sie jakis temat na temat pergol to wszyscy mowia zastrzaly i jeszce raz zastrzaly a mocowani na dole jest tylko zeby calosc nie odleciala anie zeby trzymac konstrukcje.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sierpnia 2017, 12:27:16 czas Polski »
Bo jak są ścianki albo dach to wiatr generuje duże siły. A jeszcze jak ktoś daje te kotwy z prętem w betonie to już w ogóle lipa. Ale jak wpuścisz słup pół metra w beton (tylko jak zakonserwować?) albo zamocujesz w profilu kwadratowym osadzonym w betonie i wypuszczonym ponad 20cm w górę, albo nasadzisz nawiercony słup na rurę (jak chcesz niewidoczne osadzenie) to powinno trzymać. W każdym razie na tyle żeby szybciej zerwało linki albo płótno z góry jak przyjdzie tornado.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2017, 13:04:00 czas Polski »
Ja moge zrobic metalowy profil zatopiony metr w betownie a ten profil bedzie trzymal slup ponad 20 cm. Ta pergola bedzie na tarasie a taras jest podniesiony nad poziom gruntu.
Pomysl dobry. W ten sposob bedzie mocne i jednoczesnie niewidoczne.

Jako element w betonie mozna uzyc teownik albo profil H tak jak mam zrobione przy bramie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpnia 2017, 13:40:57 czas Polski »
Krzysiek
Słupy zrób z 3 warstw . Srodkowa warstwa grubości profilu metalowego jako rdzenia zatopionego w betonie i wystajacego do góry tyle ile chcesz.
Ta środkowa warstwa pozwoli Ci na zrobienie połączenia widlicowego z belkami poziomymi , które z przodu odetniesz na grubość (lub 1/3  grubości) frontowej poziomej belki.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2017, 14:59:08 czas Polski »
W temacie drewna w betonie.
Robiłem kojec dla moich psiaków i w ramach eksperymentów zabetonowałem słupy.
Dodatkowo beton zrobiłem suchy, dzięki czemu lepiej miałem ustawić i dopiero później polewałem wodą. Przez kilka dni oczywiście, żeby się "napił".
Związał ładnie.
Będę obserwował, jak się to bedz zachowywać

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpnia 2017, 15:00:34 czas Polski »
A zabezpieczyłeś czymś drewno? Ja bym przejechał jakimś czarnym mazidłem - lakierem asfaltowym albo dysperbitem (?).

Offline marcin6391

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sierpnia 2017, 15:16:07 czas Polski »
Dwa razy impregnat konstrukcyjny i trzy warstwy impregnatu koloryzującego .
Zrobiłem to, by sprawdzić czy płot tak wykonany ma rację bytu...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sierpnia 2017, 01:20:25 czas Polski »
Konstrukcja prosta i dasz radę Krzysztofie.
Moje pytanie jest czy chcesz sam zrobić mechanizm ściągający materiał, czy oprzesz się na jakimś producencie?

daka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpnia 2017, 07:32:38 czas Polski »
jak ktoś ma patent na ten mechanizm to przygarnę :D

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2017, 11:53:19 czas Polski »

Mechanizmu się nie boję, widziałem pełno tego w sieci. Prawdopodobnie zrobię go sam jako system linek i bloczków z osprzętu do łódek. Chce do niego jeszcze dodać elektryczny napęd i to może być bardziej ciekawe.

Słupy zrób z 3 warstw . Srodkowa warstwa grubości profilu metalowego jako rdzenia zatopionego w betonie i wystajacego do góry tyle ile chcesz.
Ta środkowa warstwa pozwoli Ci na zrobienie połączenia widlicowego z belkami poziomymi , które z przodu odetniesz na grubość (lub 1/3  grubości) frontowej poziomej belki.

W tym rozwiązaniu słup jest 2 warstwowy z pustką pomiędzy i to mi się podoba (załącznik). Jakie byś polecił połączenie z belkami górnymi w takim przypadku ?

Offline wertus23

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2017, 11:57:37 czas Polski »
A moja żonka się martwiła, że jak zrobię stałe zadaszenie tarasu to w pokoju będzie ciemno - problem rozwiązany --> wchodzę w to !!

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2017, 12:03:16 czas Polski »
I mnie się to podoba.
Możesz podesłać jakiś przykładowy link do tych mechanizmów?