22 Czerwca 2026, 23:25:41 czas Polski

Autor Wątek: SZTYFCIARKA i ZSZYWACZ  (Przeczytany 15689 razy)

Offline PiotrM

SZTYFCIARKA i ZSZYWACZ
« dnia: 10 Lutego 2014, 09:57:38 czas Polski »
witam,
Mam prośbę, czy możecie polecić sprawdzony i nie za drogi , sprzęt - SZTYFCIARKĘ
i tutaj też proszę o Wasze opinie, czy szukać sztyfciarko - zszywacza, ?
jako jednego narzędzia

Co do grubości sztyftów, gwoździ jakie są Wasze doświadczenia z gwoździkami 1,2 i 0,65 ?

Czy taki sprzęt 0,65  , w ogóle polecacie, chodzi mi o uniwersalność , i o poprawność strzałów w twarde drzewo?
Jak wygląda bezpieczeństwo,przed przypadkowym strzałem w sprzęcie 0,65?

pozdrawiam
PiotrM

Offline studio tata

Odp: SZTYFCIARKA i ZSZYWACZ
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2014, 09:59:51 czas Polski »
zszywacz zostawia slad , sztyfciarka nie
wiec zastapic sie nie da
ja mam bostitch i parkside oraz elektryczny rapid

Offline PiotrM

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2014, 13:46:17 czas Polski »
witam, rozumiem że masz sztyfciarkę  BOSTICHA teraz widziałem że STANLEY I ta firma coś mają w swojej ofercie
jak wygląda sprawa dostępności sztyftów, czy to są nietypowe, i jaka jest ich grubość ?

czy może pamiętasz kiedy ją kupiłeś i jaki to model?
i jaka była cena?
czy przez okres użytkowania miałeś z nią problemy?

Jak wygląda sprawa grubości sztyftów bo różnie o tym piszą a jak to wygląda  praktycznie
z twardym drzewem, i zabezpieczeniem przed przypadkowym użyciem, '?
pozdrawiam
PiotrM

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2014, 15:04:20 czas Polski »
witaj
kupilem takie modele zeby sztyfty i zszywki dalo sie stosowac we wszystkich
ale to bylo niezamierzone , chyba intuicyjne , bo tez mialem metlik w glowie odnosnie tych rozmiarow i rodzajow
pozdr

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2014, 15:56:46 czas Polski »
Ja mam cala gamę (te co studio tata) plus jeszcze gwozdziarke budowlana na max 95mm dlugie gwozdzie. Po pewnym czasie uzytkowania stwierdzam. Gwozdziarko-zszywacz jest do bani jesli uzywasz gwozdzi (byt) duzy slad zostaje. Opca zszywacz wali w sumie dosc grubymi zszywaczami wiec nie zawsze sie nadaje. Zszywacz elektryczny rapid to fajna sprawa ale trzeba pamietac zeby dobrze go do plaszczyzny docisnac bo inaczej nie dobija zszywek. Sztyfciarka bezlepkowa jest na max 25mm sztyfty i dziala bez zarzutu i swietnie sie sprawdza. Tak samo jak gwozdziarki dedykowane tak i wykonczeniowka jam i budowlana ciezka. Dobrze je od czasu do czasu rozebrac i przeczyscic (guma zostawia slady wewnatrz cylindra tloka) plus od czasu do czasu kropelka oleju i wszystko smiga. Co do firm mam parkside (zszywarko gwozdziarka) duza i mala gwozdziarka Axminstera i sztyfciarka no name z ebaya. Tam w sumie to nie ma co sie popsuć ;)

Malym wiorkiem, malym wiorkiem

Offline arekowalski

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2014, 21:53:24 czas Polski »
Witam  ja korzystam tez kilku takich zabawek polecam makite MAK-BPT351Z na baterie 18v na oznaczenia (23g )na tak zwane szpilki  do 35 mm miękkie drewno bez problemów  twardsze to max 25   , Posiadam rownież dewalt   DC618 18v  na gwoździe (18g)Nail Gun maxymalna długość to 63mm niestety lepki zostawiają ślady Następny jest  na powietrze  w warsztacie Makita AF600 16g Air Brad Nailer (AF-600) ale to juz następna wielkość  zbyt duże główki  jednak najbardziej zadowolony jestem MAKITA AF201Z BRAD PINNER PIN AIR NAILER 23 GAUGE  na powietrze zgrabnych leki wada max 25 mm sztyfty

Sent from my iPad using Tapatalk
Using Tapatalk

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2015, 09:44:56 czas Polski »
Odświeżę temat żeby nie zaczynać nowego.
Jestem w trakcie zakupu gwoździareczki więc mam też kilka pytań.
Są tam jakieś rzeczy eksploatacyjne które trza zakupić prócz gwoździ?
Jakieś oringi czy coś, i jaki olej się do tego podaje?
Wbijak czy tłok wbijający też sie wymienia co jakiś czas?
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2015, 09:48:51 czas Polski wysłana przez kozio »

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2015, 11:46:05 czas Polski »
Od roku mam makitę Af505, pracuje codziennie przeważnie sztyftami 40mm i jak na razie nic nie potrzebowałem wymieniać.
Jedyne czego potrzeba to olej do urządzeń pneumatycznych, kilka kropel raz na jakiś czas,
Jeśli coś ma się zepsuć w takim sprzęcie to najprawdopodobniej jako pierwsze będzie uszkodzenie języka,

Offline Yar0

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Sierpnia 2015, 12:12:30 czas Polski »
Ja od grudnia uzywam gwozdziarki makity i szczerze polecam.  Odnosnie smarowania to ja mam wiecej narzedzi pneumatycznych i dla wygody mam w garazu rozprowadzona instalacje sprezonego powietrza z rurek pp do wody. Zostalo mi tylko dokupic odwadniacz z naolejaczem by nie myslec o smarowaniu narzedzi.

Offline Arek15

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Sierpnia 2015, 15:13:26 czas Polski »
Gdy pracowałem w tartaku/ paleciarni niby odwadniacze i cała reszta była, ale od czasu do czasu trzeba było wyczyścic i przesmarować gwożdziarkę, z części to tam oringi czasem padały i zaworki od spustów ale to przez to że na okrągło chodziło wszystko, jak oringa wywijało na tłoku to albo większego się zakładało albo sprzęt na serwis, raz pękła głowica(bostitch), ale jak mówiłem wszysko 6 dni w tygodniu po 10 h działało to miało prawo się psuć, myśle że jak zadbasz o powietrze to będzie długo i bezawaryjnie działać (przy pracach amatorskich), teraz mam paslode im 350 - bezprzewodowa gwiżdziarka i tam już więcej, czyszczenie regularnie, filtry, do kupienia gaz i gwoździe, ładowanie baterii- wbija to gwożdzie 100 mm- typowa budowlana sprawa a na nasze realia to drogie  w zakupie i eksploatacji

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2015, 20:32:07 czas Polski »
Mam pytanie czy te gwoździki np: typ F to jest jakiś jeden standard i kupując takie będą pasowały do sztyfciarek na tego rodzaju gwoździki?

Pytanie może i błahe, ale lepiej wiedzieć.
A jak z jakością?   np:

http://www.narzedzia.pl/gwozdzie-do-af505-makita-f-31883,16670.html
http://www.narzedzia.pl/gwozdzie-25mm-do-zszywaczy-pneumatycznych-ga18-1-25x1-00mm-5-000szt,33528.html

Czy mając np 40mm można je przyciąć jakoś do 30mm?
Wiem że można kupić w różnych długościach ale czasem potrzeba jakiś inny wymiar...

Dzięki za pomocne odpowiedzi ;)

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpnia 2015, 21:16:03 czas Polski »
Ja do makity kupuję TYP300 w zasadzie chodzi o wymiar ma być 1,25x1
Jeśli chodzi o pansama to jakość jest identyczna co makity tylko cena inna
Cięcie to bardzo zły pomysł
Pisałem Ci już na priv ale może jeszcze komuś się przyda.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2015, 21:20:26 czas Polski wysłana przez to-ja »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpnia 2015, 21:42:56 czas Polski »
Teraz będę wiedział, dzięki. Ubogi wybór długości jest w tym moim Grójcu ;D

Offline ciosekl

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lutego 2016, 17:40:36 czas Polski »
Witam,

podczepię się pod temat zakupu sztyfciarki.

dzisiaj w castoramie oglądałem OTTENSTEN 4PRO1250
http://ott.pl/sklep/sztyfciarki-4pro/sztyfciarka-4pro1250-narz%C4%99dzia-pneumatyczne

parametry na stronie wyglądają ciekawie cena 520zł również na ... a teraz uwaga - cena w castoramie - niecałe 230zł!!!

miał ktoś styczność z tą firmą? jakieś opinie?

zastanawiałem się też nad MAKITA AF505 (cena ok 300zł) ale ta z castoramy wydaje się być ciekawą alternatywą i zawsze to zakup na miejscu.

Offline krzkos86

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2016, 17:47:56 czas Polski »
Akurat handluje ta firmą u siebie. Wszystko z chin. Jak chcesz to jutro napisze ci jaka cena. Jakościowo w miarę
Makieta to tez 100% chińczyk. Polecam senco. Prebena. Bea. Niestety już inna cena, ale naprawisz pogwarancyjnie nawet 15letni pistolet
Jak ktoś potrzebuje jakieś zszywki albo sztyfty to piszcie na prv
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 18:00:12 czas Polski wysłana przez krzkos86 »