12 Czerwca 2026, 14:26:45 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne.  (Przeczytany 7770 razy)

Qiub

• Gość
Odp: Meble kuchenne.
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpnia 2017, 11:25:23 czas Polski »
EEEEEEeeeeeeeeeeeee  Wy to nawet zywego do ziemi poslecie! Trzeba byc optymista ;D

Dajcie chlopakowi sie wykazac. Wy od razu sprzet, sprzet, sprzet za grube banki ;D A przeciez wystarczy prosta pilka z drobnym zebem i juz jakos idzie. Oczywiscie zdolnosci manualne maja tutaj pierwszorzedne znaczenie ale o tym juz nie musze wspoinac!

Kolki sam przeciez i zrobisz i dotniesz sobie i otwory wiertarka reczna zrobisz...  klej no pasuje kupic, chyba ze masz jakies przepisy na super dobry klej z garnka to zapodaj.

Potrzebujesz mlotek maly zeby dobic jakis element, kilka wiertelek. Nie ma na poczatku co inwestwowac zeby nie wtopic.

Jedz do hurtowni i kup 2 plyty cale. Jedna taka gowniana - malozageszczany wior a drugi wysokozageszczany wior. Zobaczysz na pierwszy ogien jaka jest roznica w wadze oraz jak sie je tnie. A tnie sie je zupelnie inaczej ;D
Jak juz poteniesz to koleczki zrobic trza, uskrobac najprostrze od linijki. Pamietaj za suche maja byc. Klej i sciskasz. Nie masz kupionych katownikow to nic... robisz szablon na kartce a4 cyrklem, 90 z karteczki tniesz i ustawiasz tak zeby kartka sie nie zginala, wiem ciezko ale da rade.
Jak juz pokleisz prosto juz nie duzo Ci zostaje ;D

Offline kamil1047

« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpnia 2017, 12:37:10 czas Polski »
Po pierwsze to narazie nie bede otwieral zadnej firmy bo po prostu nie mam wystarczajacej wiedzy jeszcze na temat produkcji mebli a po drugie jesli nawet to nie otwieralbym nie wiadomo jak wielkiej produkcji tylko sam bym robil i tylko do montazu bym kogos do pomocy wzial.

Tak tylko napisalem zeby ktos kto to robi mniej wiecej mi powiedzial co i jak i z kad takie ceny tych mebli sie biora.

Ale widze ze typowe zlosliwe komentarze jak na kazdym forum sie pojawiaja a szkoda.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpnia 2017, 12:42:40 czas Polski »
Widać, że nigdy nie pracowałeś "na swoim".

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpnia 2017, 13:01:52 czas Polski »

Ale widze ze typowe zlosliwe komentarze jak na kazdym forum sie pojawiaja a szkoda.

Tu się nie ma co obrażać. Pytasz o sprawy na które nikt Ci da rady odpowiedzieć.
Koszty materiałów, koszty pracy, zaplecze techniczne, Twoje umiejętności, rodzaj klienteli i wreszcie koszty takich usług wszędzie są inne. Mamy Ci odpowiedzieć, że z kuchni za 12 tys zarobisz 6 ? Jeśli ktoś Ci tak odpowie to po kilku kuchniach się grubo zdziwisz. Nie chcemy Ci udzielić nierzetelnych informacji -to nie te forum.

Jeden z bandyckich klientów jest mi winien grubo ponad 30tys. Mnostwo pracy tam włożyłem. Pracownika opłaciłem a auto na wodę nie jeździ.
Innym razem ja musiałem oddać kilka tysi bo kilka dni przed montażem klient zrezygnował nie wiedzieć czemu. W sądzie wtedy się dowiedziałem, że jaka jest różnica między zaliczką a zadatkiem.
Pomyśl więc teraz jak można policzyć zarobek na przykładzie 1, 2 czy nawet 5 kuchni. To się liczy w skali jakiegoś czasu. A przelicza się na podstawie zmiennych opisanych wyżej.

Tak więc bez fochów tylko weź się za robotę i się przekonasz sam.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2017, 13:14:09 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpnia 2017, 13:06:52 czas Polski »
Witam po długiej nieobecności :)
Koledzy mają mnóstwo racji w tym co piszą więc nie obrażaj się na nich. Posiedzisz dłużej na forum to poznasz te specyficzne poczucie humoru, dodatkowo wszystkie uwagi które wydają się kąśliwe tak naprawdę dają Ci do myślenia o tym że nie wszystko jest takie jak to się widzi od strony potencjalnego klienta. Obecnie od ponad roku bawię się w zabudowy meblowe kuchnie szafy itp. Miałem długa przerwe w zawodzie wyuczonym i dlatego musiałem się doszkolić w nowej rzeczywistości. Znalazłem zakład w którym po pracy mogłem składać meble i pomagać właścicielowi tylko za to że chciał mnie uczyć :P Nie brałem od niego kasy mimo że już pózniej sam mi ją proponował. Poznałem jego świat od strony zaplecza i to nie jest takie kolorowe jak myślałem na początku. Prowadzenie działalności wymusza na nas wiele kwestii finansowych o których mówili chłopaki wcześniej. Robiąc coś na swój rachunek liczysz się z tym że sprzęt się zużywa (pomijam fakt że najpierw żeby coś zacząć robić to musisz ten sprzęt nabyć), za każdym razem coś może pójść nie tak jak byś to zakładał i po raz kolejny jesteś narażony na straty, doliczasz paliwo które potrzebujesz na dojazdy od mierzenia aż do samych poprawek końcowych u klienta. Wszystko się sumuje i wychodzi to troszkę inaczej niż wg twoich początkowych obliczeń. Dodatkowo trafisz na klienta który będzie Ci wymyślał cuda wianki to jeszcze dodatkowo możesz stracić kupę włosów i zdrowia psychicznego.
Pozdrawiam
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpnia 2017, 15:17:17 czas Polski »
typowe zlosliwe komentarze jak na kazdym forum
Muszę zaprotestować 8)
To nie jest typowe forum,a jak trochę poobcujesz z nami to na pewno zmienisz zdanie ;)
Powtarzam się,ale napisałem to sruu ::) :P ;D

Offline Jakacor

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpnia 2017, 19:25:10 czas Polski »
Qiub - piekna diagnoza rynku:) jak mi kiedys przyjdzie zaczac to robic zawodowo to sie jebne w leb jakims pobijakiem albo pocharatam jakims tepym dlutem;)

Offline kamil1047

« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sierpnia 2017, 19:30:23 czas Polski »
No taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje ;) wiem ze na wszystko to sie ladnie tylko z boku patrzy i nikt nie wiem jak jest na prawde.  Ale mimo wszystko narazie bede sobie grzebal sam dla siebie ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sierpnia 2017, 19:35:02 czas Polski »
Jak nabierzesz wprawy zrób kiedyś jakąś zabudowę sobie i na starcie policz na papierze ile Ci to wyjdzie a pózniej licz to wszystko po zakończeniu robót :) zobaczysz różnice :)
Qiub dałeś popis z tym rozłożeniem biznesu na cząstki elementarne ;) podoba mnie się to :DD
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Andriu

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sierpnia 2017, 21:09:25 czas Polski »
Quib nic dodać nic ująć, brawo

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpnia 2017, 21:18:07 czas Polski »
No brawo. Wreszcie coś mądrego ;D

Wracając do pierwszego postu...
Niestety nie jest tak że z kuchni za 20tys 10 idzie na materiał a 10 dla Ciebie. Niestety...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Sierpnia 2017, 09:21:06 czas Polski »
Tak jak większość tu napisała, nawet jakbyś robił takie same kuchnie, te same wymiary i montował u różnych klientów, u jednego będziesz montował 2 dni a u drugiego 10 dni. Nie da się wszystkiego przewidzieć, wieszasz szafki, zdarza się że kilka rodzajów kołków bo zamiast cegły jest zaprawa, przewody w ścianie...jak uszkodzisz przewód to musisz naprawić, godziny lecą, pracownik się cieszy bo nic nie robi bo Ty naprawiasz coś co się popsuło "przy okazji". To ściana krzywa, trzeba przyciąć, gniazdo za zmywarką trzeba przenieść, to rurę do zlewozmywaka trzeba przedłużyć bo jednak klient chce trochę dalej-jedziesz więc do sklepu. Tzw. nieprzewidziane i dodatkowe roboty. Nawet jakbyś miał postawić szafę na środku pokoju to w jednym jest równo a w drugim tak krzywo że nie wiadomo jak to ma stać... Czyli podsumowując, robiąc to samo masz różne koszty. Ja złamiesz jeden blat czy dwa, jak uszkodzisz na montażu lakierowany element, źle policzysz coś i musisz dociąć nowe to jak to mówią przez kieszeń stajesz się doskonalszy... :). Jak mi ktoś mówi że za płytki biorę drogo to mówię, że przecież są inni. Tylko moje płytki na tarasach nie odpadną za 5-10 lat a jak później dzwoni, że chce abym poprawił, to mówię że jestem za drogi, niech robi ten który robił...Najgorzej to poprawiać po kimś. Mam zasadę, że nie pcham się tam, gdzie klient chce zrobić jak najtaniej a pretensje będą do mnie, bo wiem że to się nie sprawdzi wcześniej czy później. Potrafię zrobić taniej ludziom, jak widzę że do wykończenia lub remontu kupują budżetowe rzeczy. Znam wiele osób, które kupują np. do łazienki ceramikę Villeroy&Boch za ciężkie pieniądze ale klej najtańszy, często proponują jakiś klej który leży od roku w garażu :). Takich ludzi trzeba unikać, bo później albo nie zapłacą, albo będą szukać dziury w całym. Także, robota niby taka sama, koszt taki sam ale twój dochód może być całkiem inny za każdym razem. Do klienta masz raz 1km, raz 50km, do sklepu po drodze a drugim razem w przeciwnym kierunku...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpnia 2017, 09:49:56 czas Polski »
I jeszcze mądrzejszy wpis... ale w konkury idą...

Wychodzi więc na to że nie płacisz za szafkę jak w Ikea ale za to że o nic się nie martwisz. To inni mają ból głowy.
Ostatnio robiłem zabudowy na poddaszu, drzwi niewielkie i kręte schody. Jedna sciana na zabudowę wymusiła tory jezdne na 4.6m w jednym kawałku. Gdyby nie moja wrodzona inteligencja i nabyty spryt, a także spostrzegawczość zaczerpnięta z seriali CSI to podziękował bym jak dwóch poprzednich. A tak wciągnalem tory przez dach.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpnia 2017, 09:57:22 czas Polski »
Ale na zdjeciu widać, że tory giętkie to nie mogłeś po krętych schodach ich wygiąć? ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Sierpnia 2017, 10:08:12 czas Polski »
Problem był z hdf 230x60cm a jest bardziej gietka.  Wejście w drzwi na wąski korytarzu uniemozliwily niestety.