07 Maja 2026, 20:35:42 czas Polski

Autor Wątek: Drabina dachowa  (Przeczytany 2932 razy)

Offline jaruzele

Drabina dachowa
« dnia: 02 Września 2017, 14:35:12 czas Polski »
Pomóżcie. Zaczęło przeciekać mi na połączeniu dachu z kominem. Wykruszył się kit. Musze to poprawić. Potrzebuję zrobić drabinę na dach. Kąt dachu złapię sobie później jednak zastanawiam się jak to wszystko połączyć, co by miało ręce i nogi(żebym się nie spie...). Jaka szerokość, co ile stopnie i jak zrobić trzymanie z drugiej strony kalenicy. Dzięki za pomoc.

Offline marcin6391

Odp: Drabina dachowa
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2017, 14:59:38 czas Polski »
Jutro Ci odpowiem

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2017, 16:28:36 czas Polski »
Na początek :)
&feature=youtu.be

Offline Lopi1

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2017, 16:59:32 czas Polski »
a komin zrobiony z cegły pełnej czy drążonej? Przy okazji uszczelniania styku komin-dach, sprawdz czy nie przecieka przez fugi i otwory w cegle, jeśli drążona. Po drugie blacharka przy kominie powinna byc tak zrobiona, by nawet po wykruszeniu kitu, silikonu, czy co tam masz, że nie powinno przeciekać.

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2017, 20:40:23 czas Polski »
Potrzebuję zrobić drabinę na dach
a z czego tą drabinę chcesz zrobić?  Jeżeli z drewna, to nie zrobisz jej natychmiast, nie mając odpowiedniego drewna.  Potrzebna Ci będzie żerdź świerkowa o długości dachu , prosta o średnicy w czubku (na węższym końcu co najmniej  10 cm, przecięta idealnie przez środek. Do tego  żerdki z jałowca 0 średnicy 35-50 mm ,długości 10 cm większej niż szerokość drabiny.  Szczeble co 35-40 cm w zależności od  wzrostu. Drewno na szczeble i drabinę powinno być suche. Szczeble umieszcza się wiercąc świdrem otwory a następnie struga się szczeble tak, aby je wcisnąć  do środka. Drabinę zabezpiecza się dziegciem. Wiem, dziś się nie robi już takich drabin, więc możesz  sobie ten jałowiec sobie darować , i zrobić szczeble z kantówki bukowej 25 na 50 mm, lub sosnowej 40na 50. Drabiny musisz mieć dwie, jedną do wejścia na dach, drugą do położenia na dachu. Drabina do pracy na dachu musi mieć"rogi", które trzymają drabinę na drugiej połaci za kalenicą.   To tak na razie tyle, jak coś więcej będziesz potrzebował, to pytaj.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2017, 11:34:48 czas Polski »
A nie prościej pożyczyć?
Szybcuej i bezpieczniej.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2017, 15:27:41 czas Polski »
Najprostszy sposób - potrzebowałem na już  ;)
Czas wykonania max 30 min (z pocieciem ).
Wytrzymuje dużo (moją wagę wytrzymujea mało nie jest  ;D )

Offline jaruzele

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2017, 16:28:38 czas Polski »
Dobra. Dziękuję za pomoc. Krit ja potrzebuję wejść na dach jednorazowo, a nie drabinę dla potomnych :). Marcin myślałem właśnie o czymś takim. Tylko ja zrobię dwie żerdzie i na to szczebelki, tak samo za kalenicą. Szerokość drabiny 40 cm wystarczy? Do dalszych prac na dachu dokupię do drabin uchwyt dachowy.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2017, 16:34:23 czas Polski »
W mojej deska ma ok. 14-16 cm, szczeble pewnie 30-40 cm