01 Maja 2026, 19:22:01 czas Polski

Autor Wątek: Stół roboczy  (Przeczytany 39324 razy)

Offline MarcinW

Odp: Stół roboczy
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Marca 2014, 23:33:01 czas Polski »
Myślałem na początku o tym, ale gdy podczas wcześniejszych przymiarek kładłem jedną płytę na drugą to sama grawitacja robiła swoje. W czasie takich przymiarek zauważyłem też że problemem nie jest środek arkusza gdzie była ładna płaskość, ale końce. Nierównosci płyty tam się pokazywały. Dlatego krawędzie obłożyłem ściskami. A po sklejeniu pomogłem jeszcze trochę ciężarowi blatu i użyłem obciążenia jednego MarcinaW :D

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Marca 2014, 23:35:47 czas Polski »
Ty jesteś na miejscu i wiesz co robisz :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Marca 2014, 00:52:53 czas Polski »
Jakiego kleju użyłeś do klejenia blatu?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #78 dnia: 05 Marca 2014, 01:06:10 czas Polski »
to jest zwykły klej D3 marki technicol czy coś takiego :)
widać go na zdjęciach z 27 lutego
wiąże dosyć szybko i całkiem mocno

Offline MarcinW

« Odpowiedź #79 dnia: 07 Marca 2014, 21:03:07 czas Polski »
Dzisiaj kolejny kro do przodu :)
W sumie z dwudniowym opóźnieniem wynikającym z braku odpowiedniego narzędzia wykonałem otwory pod imaki. W blacie stołu są dwie sekcje, po 20 i 19 otworów. Same otwory maja 20mm średnicy i są rozstawione co 150mm. Dodatkowo z jednego boku zrobiłem dwa otwory poziome. Po włożeniu imaków będzie tam można zamontować deskę "na sztorc".
Wszystkie krawędzie zostały zaokrąglone frezarką na R3mm. Blat przejechałem jeszcze raz papierem 150 i wziąłem się za impregnację. Całość została dokładnie zaimpregnowana Penetrinem. Jutro mam zamiar zacząć olejowanie.
Krok następny to zdobycie odpowiednich imaków, potem budowa dużego zacisku typu moxon vise i zabudowa szafek na dole.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #80 dnia: 07 Marca 2014, 21:13:41 czas Polski »
Lipa  :( zdjęcie nr 2 pękła Ci sklejka  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #81 dnia: 07 Marca 2014, 21:27:25 czas Polski »
nie bardzo rozumiem o co ci chodzi?
na zdjęciu nr 2 wszystko jest OK

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #82 dnia: 07 Marca 2014, 21:29:25 czas Polski »
nie bardzo rozumiem o co ci chodzi?
na zdjęciu nr 2 wszystko jest OK
Pomyłka nr 3 ale piszę to żartem ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #83 dnia: 07 Marca 2014, 21:34:46 czas Polski »
powiem ci ze jak to zobaczyłem na początku to od razu zwróciłem uwagę. ale po dokładnych oględzinach wyszło ze płat forniru może i był pęknięty, ale powierzchnia jest nadal gładka i nie mam obawy ze cos mi się dalej rozleci

mily68

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Marca 2014, 22:16:48 czas Polski »
Marcin, jeśli to nie problem opisz jak i czym robiłeś otwory pod imaki.

Offline Piotr Pasek

« Odpowiedź #85 dnia: 07 Marca 2014, 22:43:23 czas Polski »
Marcin na imaki możesz wykorzystać śruby M20 . Kup parę sztuk z niepełnym gwintem , część gwintowaną obcinasz i imak gotowy. Ta gładka część śruby jest wykonana z dużą dokładnością /19,89mm/ . Łeb śruby możesz stoczyć na okrągły lub obciąć jedną stronę aby powiększyć pow. styku z materiałem.Ja właśnie tak wykonałem swoje imaki i do otworu fi 20 są bardzo pasowne i nie mają żadnego luzu.Pozdrawiam PIOTREK. PS. Twój stół to solidna robota oby służył Ci długo i dobrze .

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #86 dnia: 07 Marca 2014, 22:49:12 czas Polski »
To już lepiej kupić taki wałek liniowy, wymiar na 100% dokładny i bez rzeźbienia ;)
Nie jest drogi do tego.
http://allegro.pl/walek-liniowy-fi-20mm-l-500mm-prowadnica-w20-cnc-i3973640069.html

Offline MarcinW

« Odpowiedź #87 dnia: 07 Marca 2014, 23:06:44 czas Polski »
Piotr - Dzieki za podsunięcie pomysłu. NIe myślałem o takiej metodzie, ale warto rozważyć. Chcę zrobić imaki z trzema różnymi głowami do mocowania różniące się szerokością i wysokością. Mam sprawdzoną firmę, która mi to zrobi. Jednak może zamiast tych najmniejszych użyję śrub wg twojego pomysłu? Musze sprawdzić jak to będzie kosztowo :)

Miły68 - to długa historia...... :)
No więc najpierw chciałem użyć sednika, ale okazało się że ma zbyt krótki trzpień i nie dam rady przewiercić 40mm sklejki. Następnie wybrałem się do brico i zakupiłem najlepsze wiertło piórkowe jakie tam znalazłem. Może to i antyreklama, ale może innym się ta informacja przyda. Było to cudo marki Condor. Zrobiłem próby na kawałku odpadu i przez pierwsze 10mm szło całkiem fajnie. Potem wiertło zamieniło się w jeden wielki generator dymu. Przewierciło się przez te 40mm sklejki, ale wiertło było czarne, otwór czarny, a krawędzie "tnące" wiertła stały się nietnące :). Tym sposobem zacząłem szukać dalej. Brat mi podpowiedział o wiertłach Irwin (jest wzmianka o nich w wątku http://forum.domidrewno.pl/wiertarki-wkretarki/wiertla/ ). Kupiłem dwa rodzaje typu Blue Groove - są dostępne w Leroy Merlin. Jedno piórkowe i jedno spiralne z pilotem. Oba przetestowałem na odpadach - piórkowe robi czysty otwór o czystych ściankach, ale średnim czasie wykonania. Natomiast spiralne (3 zwoje) robi otwór czysty, gładki w piorunującym czasie. Naprawde trzeba się skupić na trzymaniu wiertaki bo wciąga w materiał i przelatuje błyskawicznie na drugą stronę. Nie mierzyłem czasu ale chyba zabiera ok 2 sek na te 40mm. Warto natomiast naznaczyć punktakiem żeby pilot wszedł dokładnie tam gdzie chcesz bo rozstaw otworów był bardzo ważny. Także polecam oba rodzaje. Zwłaszcza że cena do jakości w porównaniu do np. wspomnianego Condora jest naprawdę rewelacyjna.
Natomiast samo wiercenie robiłem wiertarką z ręki. Nie mam stojaka, także musiałem uważać by otwory były prostopadłe do blatu. Mam nadzieję że wszystko jest OK :).

Offline MarcinW

« Odpowiedź #88 dnia: 07 Marca 2014, 23:10:00 czas Polski »
To już lepiej kupić taki wałek liniowy,
Paweł - jeszcze łeb będzie potrzebny do takich imaków jak ja sobie wymyśliłem, a wolałbym mieć jednolite zamiast łączonych. Ale że adres firmy to Tczew czyli moje miasto :) to podjadę i popytam co się da zrobić:)

Offline valdi

« Odpowiedź #89 dnia: 08 Marca 2014, 07:40:33 czas Polski »
Można zastosować jako imak śrubę z łbem walcowym imbusowym.
Wystarczy z góry obciąć lub zeszlifować łeb śruby i mamy różne wysokości.
Można też też zastosować inne średnice śruby przed wierceniem stołu
wychodzi taniej. Zaletą tego rozwiązania jest to, że w każdej chwili
możemy dokupić odpowiednią ilość imaków jakiej potrzebujemy.