26 Kwietnia 2026, 08:02:23 czas Polski

Autor Wątek: Stół roboczy  (Przeczytany 39291 razy)

Offline kreczmar

Odp: Stół roboczy
« Odpowiedź #150 dnia: 30 Maja 2014, 22:43:19 czas Polski »
fajnie się prezentuje :D +

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #151 dnia: 30 Maja 2014, 23:03:29 czas Polski »
Wykonałeś kawał porządnej, przydatnej na długie lata roboty."+"

Offline Lechu

« Odpowiedź #152 dnia: 30 Maja 2014, 23:45:01 czas Polski »
I + ode mnie. Za calosciowy projekt i ladne wykonanie w detalach. Pomimo ze to "tylko" mebel warsztatowy to troche czasu i serca w to wlozyles. Szacunek,

Offline justMDF

« Odpowiedź #153 dnia: 31 Maja 2014, 07:15:32 czas Polski »
Wyglada super :) +

Wysłane z iPod touch za pomocą Tapatalk
// Przepraszam za rzadkie używanie polskich znaków, to przez niewygodne w pisaniu na iPod'zie

Offline Jurand

« Odpowiedź #154 dnia: 31 Maja 2014, 10:02:35 czas Polski »
Aż chce się skopiować! Porządny mebel wyszedł! Choć może bardziej powinno się to nazwać "narzędziem do pracy" ;) Plus poleci z kompa (nie widzę tej opcji w tapatalku :/ )

Offline MarcinW

« Odpowiedź #155 dnia: 31 Maja 2014, 16:12:14 czas Polski »
Panowie dzieki za plusiki! Prawdziwym narzedziem do pracy to stanie sie gdy zrobie jeszcze duze imadlo typu moxon cos w stylu tego ktore Jarek ma u siebie. Mysle jeszcze o kilku innych mniejszych dodatkach. Zobaczymy na co czas (i budzet) pozwoli :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #156 dnia: 01 Czerwca 2014, 10:44:25 czas Polski »
Bardzo przyjemny widok ten Twój stół, widać , że "trochę"  ;)  czasu poświęciłeś  ''+''

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #157 dnia: 01 Czerwca 2014, 11:07:05 czas Polski »
Świetna robota, daję +  :)

Offline SIKOR

« Odpowiedź #158 dnia: 02 Czerwca 2014, 18:14:54 czas Polski »
Panowie dzieki za plusiki! Prawdziwym narzedziem do pracy to stanie sie gdy zrobie jeszcze duze imadlo typu moxon cos w stylu tego ktore Jarek ma u siebie. Mysle jeszcze o kilku innych mniejszych dodatkach. Zobaczymy na co czas (i budzet) pozwoli :)

[SIKOR]
Witam Marcinie
A gdzie można zobaczyć te "duże imadło" Jarka, o którym piszesz?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #159 dnia: 02 Czerwca 2014, 19:43:18 czas Polski »
Chodzi o docisk na strugnicę ala Moxon Vise np. tu:  http://www.domidrewno.pl/?s=Vise

Offline SIKOR

« Odpowiedź #160 dnia: 02 Czerwca 2014, 23:17:11 czas Polski »
Dzięki serdeczne za info :).
Swoją drogą to już gdzieś to widziałem, tyle tylko, że nie wiedziałem, że to się tak nazywa.
Ale niezłe cacko ten docisk :o

Offline MarcinW

« Odpowiedź #161 dnia: 02 Czerwca 2014, 23:21:57 czas Polski »
dzisiaj miałem świetną okazję do przetestowania płaskiej powierzchni bocznej.
wierciłem otwory w sklejce i musiałem zamontować duże płyty - powierzchni płaska na bokach stołu bardzo dobrze się sprawdziła. na zdjęciu widać zamontowana największą płytę - oparta na ziemi, pionowo przymocowana do stołu. trochę przez przypadek (nie mierzyłem tego wcześniej) wyszło, że uchwyty z odzysku, które zastosowałem nie utrudniają takiego montażu :)
mniejsze płyty były mocowane na pieskach w otworach bocznych - naprawdę przydatne takie mocowanie - pewne i stabilne osadzenie dużych płyt w pionie

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #162 dnia: 03 Czerwca 2014, 19:20:24 czas Polski »
Jeszcze niejedną funkcjonalną rzecz pewnie przy tym stole odkryjesz  :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #163 dnia: 02 Sierpnia 2014, 00:05:12 czas Polski »
Korzystając z wolniejszej chwili, postanowiłem odświeżyć blat stołu. Był już trochę sfatygowany po 4 miesiącach służby :)
Przeszlifowałem p120 by wyrównać/usunąć kilka rys mechanicznych, potem p180, olejowanie, polerowanie, p240, kolejne olejowanie i kolejne polerowanie
Wyszło naprawdę super :), blat nabrał nowego koloru - jest troszkę ciemniejszy niż poprzednio i to zasługa innego oleju użytego. Poprzednio był Altax bezbarwny, obecnie Festool Heavy Duty. Powierzchnia jest dużo gładsza i przyjemniejsza. Ale to już zasługa polerowania, czego poprzednio nie robiłem.

Offline Trombi

« Odpowiedź #164 dnia: 17 Września 2014, 23:17:27 czas Polski »
Tez zamierzam zbudować sobie stół roboczy, bo ten, co mam jest z wiórówki po starej szafie i jest za wysoki i niepraktyczny. Mój projekt będzie prosty. Mniej więcej coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=lQWY7Pi4v-M (na koncu filmiku są fajne projekty innych majsterkowiczów).
Przy okazji mam pytanie do Was. Mam 180 cm wzrostu. Jak wysokie stoły macie wy, w stosunku do Waszego wzrostu. Jest jakaś miara wysokości adekwatna do wzrostu?