14 Maja 2026, 01:28:59 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja Kufra  (Przeczytany 14851 razy)

MChObi

• Gość
Odp: Renowacja Kufra
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Października 2017, 17:25:17 czas Polski »
Wojtek dzięki za miłe spotkanie i przekazanie desek od "Kosy". Teraz wiem że nie tylko ja mam haos w "stolarni" :)

Nie mi dziękuj ( na chyba że za fakt że nie zajumałem sobie Twojego drewna ;D ) ,tylko Koledze Kosa to on nas łaskawie obdarował.

Ale wracając do tematu robota ruszyła z kopyta , ale najpierw  przyszedł do mnie mikołaj ach zapomniałem w dziadka Mroza wierze

http://forum.domidrewno.pl/media/?sa=media;in=2977;preview

Kończymy ostatnią "ściankę "

Dokładamy do pieca aby zimno nie było

I nadeszłą chwila prawdy , czy wszystko będzie pasować?
Czy czegoś nie zwaliłem ?
Czy drewno nie powyginało się za bardzo ( a wygięło się trochę )
Czy drewno Meridoxa naprawdę będzie schło 3 lata  ? ;D

Jak na razie nie ma wielkiej tragedii ( małe są alt to i tak pokaże na zdjęciach )

Dociskamy

Wystawiamy na dwór , (niech namoknie bardziej ;D ) fajna opcja ze ściskami że mogą stać na podłożu , dzięki stopkom na główce i zacisku .

I teraz musiałem przenieść do garażu do domu ( za duża wilgotność w blaszaku ) , kąty ( boki nie są jeszcze klejone i uzupełniane klinami ) trzymają 90 stopni w środku a na zewnątrz jest z tym różnie , ale to przez fakt że klejonka mi trochę popłynęła pofalowała , podeschnie przygniotę , złapie klejem i klinami , przykręcę do dna ( ono ma perfekcyjne proste kąty ) i powinno dać rade .

Na dzień dzisiejszy 40 % roboty mam już wykonane . Zostało mi pomalować , zakupić okucia ( zawiasy , rączki ,zamek , etc) zrobić wieko i pozamiatane będzie .

Offline Jakacor

« Odpowiedź #46 dnia: 14 Października 2017, 18:22:15 czas Polski »
Czym bedziesz malowal. Jakies pojedyncze deski sa juz chyba pociagniete. Co to za kolor?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Października 2017, 18:24:47 czas Polski »
Czym bedziesz malowal. Jakies pojedyncze deski sa juz chyba pociagniete. Co to za kolor?
Altax Lakierobejca szybkoschnąca ( 1 h ) kolor brąz . Rozłożę, pomaluje , posklejam doszlifuje , dam kliny i domaluje jaskółki . gdzieś na którymś zdjęciu jest chyba ( ew w wątku magicznej skrzyneczki/pudełka )

meridox

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Października 2017, 19:36:40 czas Polski »
jak goście są to nie napali w piecu a sam jak siedzi to dupsko grzeje ;D
co do Twojego pytania czy moje drewno będzie jeszcze schło 3 lata odpowiedź brzmi nie ;D czas pozostały do wyschnięcia to 2 lata i 9 miesięcy ;D

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Października 2017, 21:07:25 czas Polski »
Jak byłem to "koza" ledwo dyszała ;)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Października 2017, 15:31:19 czas Polski »
Jak Mi szkoda że moje drewno jeszcze schnie , na szczęście mój idol i bożyszcze  pracuje jak trzeba  , gdybym tylko mógł być taki skromny i boski jak M.ChObi

:D

A tak serio powoli do przodu z pracą

Po wstępnym kitowaniu  (klej i pył )

I przytwierdzeniu dna do boków. Boki są dodatkowo połączone ze sobą kołkami ( od boków i góry )

Trzeba było zakryć artefakty w środku , wiadomo że dobrze zamaskowanie taśmą pomaga przy  powstrzymaniu napaćkania  wszystkiego w kleju .

Ta mała dziurka przypomina o użyciu starych desek ( jeszcze nie wiem czy zostamie czy nie

Teraz tylko szlifujemy "szpachlę "

Obmiatamy z pyłu i można malować

Jeszcze świeża lakierobejca

Ciąg dalszy nastąpi . Skrzynia malowana 2 razy na zewnątrz i raz w środku ( dno malowane 3-4 razy wcześniej ).
Dorobić nóżki muszę , kupić jakieś zawiasy , rączki i wykonać górę .
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 15:33:06 czas Polski wysłana przez MChObi »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Października 2017, 20:16:28 czas Polski »
jeszcze nie skończyłaś ? ;D

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Października 2017, 20:37:36 czas Polski »
Jak montowałeś spód?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Października 2017, 20:43:08 czas Polski »
Jak montowałeś spód?

Jako że drewno mi trochę wilgoci pobrało to dałem boki do góry nogami , ścisnąłem z 4 stron spód i boki razem ponawiercałem i dałem śruby ( nie czarne  tylko na bogato spaxy 4 cm ) powinno wytrzymać (mam nadzieję )

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Października 2017, 23:58:36 czas Polski »
Jak tam skrzynia?

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #55 dnia: 31 Października 2017, 08:37:35 czas Polski »
ale te nacięcia od znacznika przy wczepach to mogłeś zeszlifować swoim mega sprzętem;

powiedź, czy dużo naszarpałeś się z uzupełniającymi duże ubytki klinikami, czy raczej szpachla poszła na wszystko?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Października 2017, 08:45:29 czas Polski »
patrze coś nowego w wątku :) wchodzę z nadzieją że zobaczę końcowy efekt a tu tylko niecierpliwi jak ja wchodzą widzę ;)
Obi nie obijaj się żebyś zdążył do ogniska u Filu skończyć kufer to przywieziesz bobu w nim :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Października 2017, 10:00:03 czas Polski »
Obi nie obijaj się żebyś zdążył do ogniska u Filu skończyć kufer to przywieziesz bobu w nim :)

Panie ja tu czasu nie mam ,taki zapierdol że z pustymi taczkami latam.
A co do ogniska to niestety sezon na bub się skończył i mnie nie będzie , mam już umówione picie w piątek 10 i ciężko mi będzie koło samochodu przechodzić , nie mówiąc już o prowadzeniu.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Października 2017, 11:57:29 czas Polski »
taki zapierdol że z pustymi taczkami latam.

jakbyś latał z pełnymi to szybciej byś skonczył ;D

mam już umówione picie w piątek 10 i ciężko mi będzie koło samochodu przechodzić , nie mówiąc już o prowadzeniu.

kierowce se znajdź albo kierowniczkę :P

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Października 2017, 18:55:02 czas Polski »

...niestety sezon na bub się skończył...

A ja jeszcze cztery woreczki mam zamrożone 😋

Z zaciekawieniem śledzę postępy, bo jakiś czas temu dostałem zapytanie w podobnej sprawie. Lecz właściciel chciałby zachować jak najwięcej z oryginału 🤔