06 Maja 2026, 12:01:09 czas Polski

Autor Wątek: DEDRA DED7710 wiertarka stołowa - recenzja  (Przeczytany 27278 razy)

Offline Paweł 46

Odp: DEDRA DED7710 wiertarka stołowa - recenzja
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Lutego 2017, 00:16:59 czas Polski »
Dedra też ma trzy koła pasowe.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Lutego 2017, 09:36:37 czas Polski »
Potwierdzam, że wiertarka - zgodnie z instrukcją - chodzi w przyzwoitej temperaturze do 30 minut (i to przy wierceniu na niskich obrotach w miękkim materiale - wiertło fi 3 mm + fazownik otworów w profilu aluminiowym). Potem jest nieprzyjemnie ciepła. No ale, można oddać trochę tego ciepła na warsztat :D

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Lutego 2017, 11:35:25 czas Polski »
Którą wiertarkę opłaca się bardziej kupić -PTBM 500 C3 czy Dedrę DED7710 ?
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2017, 11:39:44 czas Polski wysłana przez bushmaster »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Lutego 2017, 18:47:15 czas Polski »
Byłem dzisiaj w metalowym, patrzyłem na tą Dedrę, tyle, że rok produkcji 2014. Jakiś leżak magazynowy albo nikt jej do tej pory nie kupił, tak sobie stała na wystawie. Luzy na pinoli spore. Spytalem gościa czy by nie mógł ich śrubką skasować. Wziął klucz, okazało się, że robaczek kręci się wokoło i nic się nie da wyregulować.
Dedra wygląda masywniej niż Parkside, nie ma luzu pionowego na pinoli, ale ma spore boczne. W tym egzemplarzu zwyczajnie nie dalo się ich skasować przewidzianym przez producenta sposobem. Być może w nowszej partii lepiej się postarali, ale ta sztuka mnie nie zachwyciła.
W wiertarce Parkside PTBM 500 C3 jest luz pionowy, którego nie można wyregulować, ale ten boczny da się skasować praktycznie do zera.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2017, 18:52:57 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline True

« Odpowiedź #64 dnia: 11 Czerwca 2017, 22:42:07 czas Polski »
Dzisiaj już za późno ale jutro po pracy zejdę i zobaczę te luzy pionowe w Parkside. Zaskoczyłeś mnie. Ale to oznacza nieprawidłowe zamontowanie zębatki do opuszczania. Jak to w Chińczyku. Jak przysmarkali spawami tak trzyma :)
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Czerwca 2017, 17:58:34 czas Polski »
W wątku o wiertarce parksajdowskiej zamiescilem zdjęcia i rysunek odnośnie luzu pionowego (przynajmniej w moim egzemplarzu i u kogoś na yt też to widziałem). W oglądanej przeze mnie Dedrze tego nie było, widocznie drabinka pinoli i zęby, które tam wchodzą są dużo lepiej spasowane. Bądź zwyczajnie bliżej przyspawali rurę, w której ślizga się pinola względem osi do jej regulacji. Różnice w tej materii są milimetrowe.