06 Maja 2026, 05:53:00 czas Polski

Autor Wątek: DEDRA DED7710 wiertarka stołowa - recenzja  (Przeczytany 27271 razy)

Offline Paweł 46

Odp: DEDRA DED7710 wiertarka stołowa - recenzja
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Stycznia 2017, 06:29:27 czas Polski »
Zmniejsz obroty nie będzie stawać, chyba że przesadzisz z siłą nacisku  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Stycznia 2017, 08:16:17 czas Polski »
Dałem na 'pincet', czyli najniżej. Chyba że ten lidlowy sednik taki badziewny. Spróbuję z łopatkowym.

Offline 91az

« Odpowiedź #47 dnia: 30 Stycznia 2017, 09:38:42 czas Polski »
Lidlowy sednik jest jaki jest - jak nie podostrzyłeś to loteria, ale generalnie wyjęty z pudełka wygląda i zachowuje się jak produkt epoki kamienia (metalu) łupanego. U mnie lidlowe 25mm na mojej DeDrze (sic! ;-) ) weszło na 5 mm i koniec, po podostrzeniu krawędzi tnących ostrzałkami diamentowymi (notabene też z lidla :-) ) i przeszlifowaniu powierzchni bocznych frezu papierem ściernym weszło w sosnę jak w masło, choć trochę szarpnęło drewnem na krawędzi otworu.

Jak już wiedziałem ocb odżałowałem i kupiłem 45 mm Bosha (połowa ceny wiertarki ;-) ) - pociągnęło aż miło - tylko wióry poszły - a tak ładnych brzegów i dna otworu życzyłbym sobie po szlifowaniu.

Rada kolegów aktualna - nie kupować kompletów marketowych (profix, condor i inne wynalazki) chyba, że do dalszej obróbki metalu, tylko pojedyncze sztuki konkretnych marek do konkretnych prac.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Stycznia 2017, 09:46:59 czas Polski »
@91az - o jakiej ostrzałce mówisz? Muszę się temu przyjrzeć i też spróbuję podostrzyć, bo jak na razie to sednik bardziej się nadaje do rysowania okręgów...

Offline 91az

« Odpowiedź #49 dnia: 30 Stycznia 2017, 09:56:14 czas Polski »
Coś takiego: https://www.promoceny.pl/detail/lidl-ostrzalka-diamentowa-20160808/

Ale nie bierz tego ostrzenia tak do końca na serio: u mnie to był odruch desperacji i skłonnośc do dłubaniny: połączyłem dwie rzeczy leżące obok siebie (tępy sednik, pas papieru ściernego i ostrzałki) w nadziei, że coś z tego wyjdzie :-). Generalnie pożycz/kup porządny sednik, żeby zobaczyć jak narządzie powinno pracować.
Te lidlowskie nawet po porządnym wyprowadzeniu nie wiadomo jak długo utrzymają ostrość / parametry, ja je odłożyłem na półkę - jak się trafi kumaty i tani szlifierz to z nimi znowu spróbuję, ale nie wcześniej.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Stycznia 2017, 01:09:42 czas Polski »
O ja głupi... Przyczyna słabej mocy była trywialna - nienaciągnięty pasek silnika. Teraz sednik lidlowy fi 35 okazał się przyzwoity, a starszy -Wolfcraft, który kosztował prawie 2 razy tyle co komplet 5x z Lidla, wykorzystany co prawda w jednej kuchni - nie dawał rady kompletnie.

Orientujecie się czy takie małe wiertło-frezy można ostrzyć tam gdzie piły ostrzą?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Stycznia 2017, 09:47:08 czas Polski »
(chodziło o tarcze do pił oczywiście - źle się wyraziłem, a możliwości edycji już nie więc sorry za post pod postem)

Offline jasiop

« Odpowiedź #52 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:44:01 czas Polski »
To ja pytanie OGÓLNE ...
W tych wszystkich wiertarkach zmiana prędkości następuje poprzez przekładanie paska na kołach ...
Chce się Wam przy każdym nowym wierceniu (zmiana średnicy czy materiału) zmieniać ustawienia pasowe ?

Niedługo zamierzam kupić wiertarkę stołową. "Celuję"  w MacAllistera 700 W, na + cena ok. 750 zł oraz moc i skok wrzeciona; in minus sposób zmiany prędkości
lub Bosch PBD 40 (na + dwa biegi "mechaniczne" oraz regulacja elektroniczna; in minus cena ok.  1 250 zł)
Jasio P - Rzeszów

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:53:32 czas Polski »
Jak bedziesz w castoramie, to znajdziesz tam jeden i drugi sprzęt.  Zwróć uwagę w boschu na  odległość uchwytu od kolumny  ;)

Offline jasiop

« Odpowiedź #54 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:01:45 czas Polski »
@  stachmiesz
Tak, wiem. Wrzeciono w MacAllisterze jest odsunięte od kolumny dalej niż w Boschu (tak na oko 8 cm)
Jasio P - Rzeszów

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #55 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:50:46 czas Polski »
Chce się Wam przy każdym nowym wierceniu (zmiana średnicy czy materiału) zmieniać ustawienia pasowe ?
Chce się to nie problem, tylko trzeba wprowadzić pewną modyfikację. A mianowicie trzeba wyrzucić ten stycznik na na obudowie, który zabezpiecza przed uruchomieniem maszyny z otwartą obudową. Jak nie trzeba się mocować z obudową, śrubkami itp. to przekładka obrotów twa 15s

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Stycznia 2017, 22:57:24 czas Polski »
Witam,
czy tą Dedrą idzie wiercić w metalu?
Mam do wywiercenia około 40 otworów o średnicy 12 mm (oczywiście na dwa razy) w materiale 8 mm ?
Pozdrawiam,
Marek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #57 dnia: 01 Lutego 2017, 00:49:59 czas Polski »

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lutego 2017, 07:47:37 czas Polski »
Witam,
dziękuję za video-odpowiedź.
Pozdrawiam,
Marek

Offline kewis

« Odpowiedź #59 dnia: 07 Lutego 2017, 22:33:07 czas Polski »
Są bardzo podobne, jedyna znacząca różnica, to Dedra ma koła pasowe aluminiowe, Parkside z tworzywa.
To co teraz było w Lidlu tez ma juz koła aluminiowe. Co ciekawe nie dwa ale trzy.
Narzędzia lidlowe na końcu oznaczenia maja oznaczenie wersji. Teraz wiertarka ma oznaczenie C3.
Cena 299 PLN