23 Kwietnia 2026, 07:40:17 czas Polski

Autor Wątek: odkurzacz do elektronarzedzi  (Przeczytany 23002 razy)

m_kola

• Gość
Odp: odkurzacz do elektronarzedzi
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Grudnia 2017, 21:11:57 czas Polski »
Mam ten odkurzacz od roku i nigdy nic takiego mi się nie przytrafiło. Masz gniazdko z uziomem?

Offline lesnik63

« Odpowiedź #31 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:08:24 czas Polski »
Nie jestem elektrykiem ale wiem, że instalacja jest 2-żyłowa, bez przewodu ochronnego (chyba nazywa się PE). Czy to może być przyczyną? Podczas pierwszej próby, z użyciem szczotki do podłogi, przy łączeniu szczotki z rurą, zauważyłem "przyklejoną" do rury sierść ( mamy psa, który ma dłuższą sierść). Następnie kiedy próbowałem odkurzacz w ciasnej kotłowni, kiedy przenosiłem nad głową rurę, moje (skromne  ;D) włosy stanęły "dęba". Jeśli macie jakieś doświadczenia z taką sytuacją to poproszę o pomysły na rozwiązanie tego problemu.

Offline arturs

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:46:46 czas Polski »
uziemić.. i tyle, więcej się nie wymyśli..
jaka to instalacja że nie ma ochronnego?

Offline lesnik63

« Odpowiedź #33 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:54:14 czas Polski »
uziemić.. i tyle, więcej się nie wymyśli..
jaka to instalacja że nie ma ochronnego?
stara :(

Offline swfr

« Odpowiedź #34 dnia: 30 Grudnia 2017, 23:02:54 czas Polski »
A w tych odkurzaczach to na pewno wtyczka jest z uziemieniem?
Śmiem wątpić

Offline lesnik63

« Odpowiedź #35 dnia: 31 Grudnia 2017, 00:14:56 czas Polski »
No ale "przebicie" na plastikowej rurze? Moim skromnym zdaniem, to ładunek elektrostatyczny. Przypomina mi się doświadczenie ze szkoły podstawowej, gdzie poprzez pocieranie laski (chyba) ebonitowej, przyciągała ona skrawki papieru. Mogę się mylić, ale tak mi się to kojarzy, że przepływające przez rurę śmieci (np. popiół) powodują poprzez tarcie wytwarzanie się na ściankach rury ładunku elektrostatycznego, który po zetknięciu się z uziemionym metalowym przedmiotem, powoduje gwałtowne wyrównanie potencjałów w postaci przeskoku iskry. Jak się za bardzo zapędziłem to proszę mnie poprawić. 

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Grudnia 2017, 00:57:59 czas Polski »
Obecnie większość elektronarzędzi jest w tzw. II klasie ochrony, w związku z czym nie potrzebują uziemienia ponieważ do przebicia nie dojdzie.
To o czym kolega opowiada to jak najbardziej elektrostatyka. Kiedyś przy D.Fiatach czy Poldasach się wieszało z tyłu pasek gumowo-grafitowy mający na celu odprowadzić ładunek powierzchniowy do ziemi.
W tym samym celu niektórzy producenci odkurzaczy (zwłaszcza z metalowym korpusem) pod spodem montują kawałek łańcuszka dotykającego ziemi.

Offline lesnik63

« Odpowiedź #37 dnia: 31 Grudnia 2017, 09:10:22 czas Polski »
W tym samym celu niektórzy producenci odkurzaczy (zwłaszcza z metalowym korpusem) pod spodem montują kawałek łańcuszka dotykającego ziemi.
Może to i sposób na moje bolączki, na pewno wypróbuje. Pamiętam te czasy jak auta miały z tyły przypięty ten pasek szorujący po asfalcie. 

Offline lesnik63

« Odpowiedź #38 dnia: 31 Grudnia 2017, 09:36:31 czas Polski »
Elektrostatyka, u mnie jest podobnie
Jednak jest coś na rzeczy, myślałem, że jestem jakimś wyjątkiem. Pewnie wspólnie temu zaradzimy, bo to jest naprawdę nieprzyjemne odczucie podczas przeskoku tego potencjału.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #39 dnia: 31 Grudnia 2017, 12:00:42 czas Polski »
Moim skromnym zdaniem, to ładunek elektrostatyczny.
przepływające przez rurę śmieci (np. popiół) powodują poprzez tarcie wytwarzanie się na ściankach rury ładunku elektrostatycznego, który po zetknięciu się z uziemionym metalowym przedmiotem, powoduje gwałtowne wyrównanie potencjałów w postaci przeskoku iskry.
Od siebie dodam że jeszcze szorujemy papciami( crocsami)po dywanie(kapcie izolują od podłoża,a ładunek na nas zostaje) + suche powietrze w domu(sezon kaloryferowy)no i jesteśmy tak naładowani że ho,ho... ;D
Krótkie spięcie z żoną,i ciche dni gotowe :P
Osobiście noszę polary,i jak w pracy się rozbieram to strach do szafki się dotykać(często dotykam łokciem,żeby się wyrównało)
Latem problem nie istnieje bo polaru nie noszę,a i sprzyjającego suchego powietrza grzejnikowego nie ma  :)
W pracy mamy karchera przeciwwybuchowego to ma i ochronę i płaską miotełkę miedzianą szurającą po podłodze.Jedyne co mi przychodzi do głowy to odkurzanie na boso,ewentualnie w skarpetkach(brak ładunków na człowieku) lub dorobić miotełkę tak jak to ma w/w odkurzacz :)
https://abexil.pl/product-pol-1178-Karcher-NT-80-1-B1-M-S-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAsqLSBRCmARIsAL4Pa9RS_3Va2EsOLahGlFx-APdW0ngEgGA0Em2m46f0dFzDlUCg4Zf7rpEaAh1GEALw_wcB

Offline Dawid.S

« Odpowiedź #40 dnia: 01 Stycznia 2018, 10:01:38 czas Polski »
Wystarczy że pod odkurzacz zamontuje się kawałek linki miedzianej dotykającej podłogi. Można też dodatkowo kupić rury z drucikiem lub samemu go dorobić, koszta znikome.
Szczotka posiadająca wysokie włosie (nie sztuczne plastykowe ) też jest dobrym rozwiązaniem, tak samo ta z włosiem metalowym-mosiężnym.

Offline lesnik63

« Odpowiedź #41 dnia: 01 Stycznia 2018, 10:11:02 czas Polski »
@krzyś48, @Dawid.S, dziękuję za propozycje rozwiązania problemu, na pewno wypróbuję. Wszystkim - Szczęśliwego Nowego 2018 Roku

Offline robbi

« Odpowiedź #42 dnia: 12 Stycznia 2018, 09:07:23 czas Polski »
a ja mam pytanie do tych co już przerobili parę odkurzaczy. Czy jest znaczna różnica w użytkowaniu odkurzaczy za 300 zł (np.parkside , mcallister)  600 zł (makita ,metabo , bosch) 1300 -1600 zł( starmix ,bosch ,metabo)  Zastosowanie (amatorskie ) to elektronarzędzia  i piła bosch gts 10xc. No i sprzątanie garażu , samochodów, i od święta do szlifowania gładzi. Bo mogę wydać nawet te 1600 ale czy to nie będzie na wyrost. Chodzi mi zwłaszcza o dwa parametry : siła ciągu i komfort użytkowania .
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2018, 09:10:22 czas Polski wysłana przez robbi »

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Stycznia 2018, 09:44:57 czas Polski »
Jeśli to ci pomoże to podam przykład. Miałem kiedyś psa boxera co lubił podróżować samochodem. Odkurzałem karcherem za 300 zł i za nic nie dało się powbijanej siersci wyjąć z wykładzin. Któregoś pięknego dnia znajomy przywiózł odkurzacz Hitachi za ok 1600 zł używany w pracach budowlanych.
Skorzystałem z okazji i po kilku minutach samochód był jak z fabryki  ;D

Offline robbi

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Stycznia 2018, 23:15:21 czas Polski »
hmm... ja używałem pokrowiec na siedzenia dla psa za 30 zł i fotele zawsze miałem czyste  :)