30 Kwietnia 2026, 18:55:11 czas Polski

Autor Wątek: odkurzacz do elektronarzedzi  (Przeczytany 23045 razy)

Offline kubotaJanusz

odkurzacz do elektronarzedzi
« dnia: 07 Września 2017, 02:22:28 czas Polski »
witam,potrzebuje odkurzacza do  elektronarzedzi i posprzatania warsztatu.Chcialbym uzywac z frezarka(planowanie),pila tarczowa,szlifierka mimosrodowa,taśmowa.Przeczytalem cale forum o odkurzaczach i nie wiem co wybrac dlatego licze na pomoc.Moje typy to Macallister 1400 (388zl),karcher wd3(260zl),makita vc2512l (540zl).Jestem otwarty na jakis inne sugestie odnosnie innych modeli odkurzaczy ale nie drozszych niz ta makita.Prawdopodobnie bede robil cyklon do tego odkurzacza.Odnosnie tej makity czy otrzasacz mechaniczny jest na tyle skuteczny ze mozna uzywac bez worka czy jest tylko gadzetem w tej cenie.Rure bede sobie dorabial z rurki na metry wiec nie jest to kluczowe w wyborze urzadzenia.pozdrawiam

m_kola

• Gość
Odp: odkurzacz do elektronarzedzi
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2017, 07:06:41 czas Polski »
Posiadam Macallistera. Używam go do wszystkich elektronarzędzi (szlifierki, ukośnica, piła stołowa, wyżynarka) i spisuje się rewelacyjnie. Po dorobieniu płóciennego worka wielokrotnego użytku jest w ogóle bajka. Ten mogę polecić, z pozostałymi nie miałem do czynienia więc się na ich temat nie wypowiem.
Tego Karchera na pewno bym skreślił z powodu braku gniazda zasilającego elektronarzędzia.

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2017, 07:43:56 czas Polski »
a jak to jest tak naprawde z tymi workami w odkurzaczach bez otrzasacza automatycznego,tzn czy worek nie bedzie puszczal pylu i czy pyl nie bedzie sie zbijal w srodku worka ograniczajac moc ssania.jaki worek bedzie lepszy fizelinowy czy plocienny?

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2017, 19:52:22 czas Polski »
bylem dzisiaj castoramie po pracy zeby obejrzec te odkurzacze i wedlug mnie jest duza przepasc miedzy karcher wd3p a macallisterem 1400w na korzysc produkty robione i skladanego malymi chinskimi raczkami.Zastanawiam sie teraz czy jest sens doplacac do tej makity,ktos pomoze?http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-z-otrzasaczem-1420-bez-worka-i6815360905.html  ,czy jest sens pchania sie w to urzadzenie czy sobie darowac?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2017, 19:58:35 czas Polski »
Na korzyść którego bo chyba oba są robione przez małe chińskie rączki :)

Offline swfr

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2017, 20:16:00 czas Polski »
Sprawdź z jaką częstotliwością włącza się to otrząsanie. Bo jak często to nie wytrzymasz.
U mnie na wakacjach był fachowiec od gipsu z odkurzaczem Karcher.
Walił ten otrząsacz jak w kuźni z dziesięć razy na minutę.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Września 2017, 20:58:45 czas Polski »
Otrzasacz w makicie nie wlacza sie automatycznie. To jest mechaniczny przycisk. Nie zauwazylem jakiegos efektu wow zwiazanego z tym otrzasaczem.

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2017, 22:30:42 czas Polski »
Na korzyść którego bo chyba oba są robione przez małe chińskie rączki :)
karcher silnik ma slowenski reszta pewnie chinska,skladany w rumuni takze nie wiem czy to lepiej czy gorzej:P

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2017, 22:31:33 czas Polski »
Otrzasacz w makicie nie wlacza sie automatycznie. To jest mechaniczny przycisk. Nie zauwazylem jakiegos efektu wow zwiazanego z tym otrzasaczem.
wiem ze jest mechaniczny dlatego pytalem czy warto do niego doplacisz czy to tylko gadzet w tej cenie

Offline Jakacor

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2017, 23:28:44 czas Polski »
wiem ze jest mechaniczny dlatego pytalem czy warto do niego doplacisz czy to tylko gadzet w tej cenie
Imo jest gowno warty. Jak nie zalozysz worka albo nie dasz cyklonu i zbierasz sypki material (pyl/trocina/odpady budowlane) to filtr sie zapycha na tyle szybko ze ten otrzasacz nie ma szans - trzeba wyciagnac filtr i przedmuchac/wyczyscic mechanicznie (chyba ze zle z otrzasacza korzystalem bo to tez jest mozliwe).
Ja mam podpiety cyklon wiec z otrzasacza nie korzystam wcale.
Wg mnie znacznie wazniejsze jest zeby odkurzacz mial gniazdko ktore go uruchamia po wlaczeniu podlaczonego elektronarzedzia - to robi robote.

Offline leeching

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2017, 23:36:27 czas Polski »
Do warsztatu brałbym:

- jakikolwiek odkurzacz, byle miał moc, nieważna wielkość, wiek
- cyklon
- szczelna skrzynia z osb, którą można otworzyć i wysypać zawartość
- 4 kółka

Worek będziesz zmieniał raz na rok :)

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2017, 09:29:54 czas Polski »
karcher silnik ma slowenski reszta pewnie chinska,skladany w rumuni takze nie wiem czy to lepiej czy gorzej:P

Serce odkurzacza to silnik, elektronikę widać na zdjęciu w tamtym temacie, reszta to filtr i plastiki. U mnie monter pewnie za szybko chciał go złożyć i wygiął plastik w środku, ale w niczym to nie przeszkadza. Nie odniosłem wrażenia, że odkurzacz Karcher to chińskie tandetne wykonanie, a już trochę elektronarzędzi rozbierałem. Moc ssania jest wystarczająca do cyklonu, który mam, dmuchawa też się sprawdza. Jak na razie działa. Poza tym pisałem w którymś temacie, producent podaje moc pobieraną 1kW, ale w  rzeczywistości jest coś około 1.2 kW na luzie.

Mac jest na pewno cięższy, być może to przez wielkość, więc wygląda solidniej.
mozliwe ze to przez wielkosc odnioslem takie wrazenie,nie hejtuje tej firmy bo mam myjke(wyzszy model chlodzony woda i jestem zadowolony),ale wd3p to koszto okolo 360 zl a w tej cenie wedlug mnie ten macallister jest lepsza opcja.Mysle jeszcze nad odkurzaczem dexter 1400w z leroy merlin(dokupujac filtr i robiac sobie rure 4 metry wyjdzie cos kolo 300zl)

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2017, 09:39:21 czas Polski »
z doswiadczenia wiem ze jak cos pieprznie w silniku w macu to wymienia od reki,wiec to tez jest argument za.W karcherze bedzie szlo na gwarancje i pewnie wykryja pyl w srodku i po ptokach:)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Września 2017, 09:45:03 czas Polski »
jak cos pieprznie w silniku w macu to wymienia od reki

To jest dla mnie spory argument czasem dla narzędzi marketowych. Niekoniecznie zawsze przemawia ponad pozostałymi ale jednak..
Dla przykładu w frezarce meeca ściochrałem grint na wrzecionie. Nie wiem czy źle przykręciłem nakrętkę czy taki lichy był. Akurat potrzebowałem jej do roboty. Podjechałem do marketu i oddałem tą a z półki wziąłem drugą :)

Offline kubotaJanusz

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2017, 09:54:11 czas Polski »
ja mam tak ze jezeli potrzebuje cos precyzyjnego (w moim przypadku pila i frezarka)biore markowy produkt.Kosa,kosiarka,pila tylko markowa,ale wydaje mi sie ze odkurzacz jest na tyle prostym urzadzeniem ze chyba wezme  albo tego dextera albo macallistera,z tego co wyczytalem duzo ludzi ma te chinskie marketowe odkurzacze i jakos nikt bardzo na nie nie narzeka takze i ja zaryzykuje