18 Maja 2026, 00:25:52 czas Polski

Autor Wątek: Zielony w drewnie  (Przeczytany 2202 razy)

Offline Ruskowski

Zielony w drewnie
« dnia: 10 Września 2017, 11:01:59 czas Polski »
Jak pisałem w pierwszym swoim temacie na tym forum - nie znam się kompletnie na drewnie. Trochę pomagałem tu i tam, ale to tylko pomoc. Sam niczego w życiu nie zrobiłem.
Dlatego chce zainwestować (strasznie mały budżet) i kupić trochę desek, nauczyć się je ładnie obrabiać i coś z nich stworzyć. Choćby półkę. Pracował będę u dziadka, on ma piłę, szlifierkę i wyrzynarkę.
W Internecie znalazłem chyba najtańsze drewno w moich okolicach i w ofercie widzę deski heblowane i świeże. Kupując heblowane to po skręceniu wyjdzie mi wszystko mniej więcej jak w sklepie - bez sensu. Chce kupić te świeże. Mają zapewne nierówną i postrzępioną powierzchnię, więc teraz pytanie najważniejsze. Jak z deski świeżej zrobić deskę gładką pod lakierowanie? Gdzieś w Internecie wyczytałem, że zrobię to wszystko szlifierką mimośrodową i znalazłem w swoim budżecie Bosch PEX 220 A. Mam czas i zapał, nie musi to być idealny sprzęt, wolę dłużej popracować, żeby to wszystko ładnie zrozumieć.
Co sądzicie i co możecie mi doradzić?

kozio

• Gość
Odp: Zielony w drewnie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2017, 11:04:38 czas Polski »
Chce kupić te świeże. Mają zapewne nierówną i postrzępioną powierzchnię, więc teraz pytanie najważniejsze. Jak z deski świeżej zrobić deskę gładką pod lakierowanie?
Wysuszyć.
Przestrugać.
Szlifować.
Przede wszystkim wysuszyć.

Offline Ruskowski

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2017, 11:06:59 czas Polski »
Wysuszyć - będzie miejsce.
Przestrugać. Czyli? I czym?
Szlifować. Czyli dopiero tu weszłaby szlifierka, o której wspomniałem.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2017, 11:10:37 czas Polski »
Przestrugać ręcznie albo maszynowo.
Tu polecam przeczytać jakieś podstawy co to jest strug i wyrówniarko-grubościówka.
Dopiero potem polecam drobny szlif.
Lakier lepiej się trzyma jeśli powierzchnię się zmatowi. A najpierw struganie bo inaczej szlifowanie zajmie dużo czasu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2017, 14:33:54 czas Polski »
Postaraj się o suche już drewno.
Zapytaj sie w jakimś zakładzie stolarskim o materiał im niepotrzebny. Zawsze coś się znajdzie.
Jesli chcesz poćwiczyć to zaopatrz się w strug  ręczny.
To najlepsza droga.
Jedna tylko uwaga.  Kup dobry strug. Ostry nóż.
Chodzi o to abyś się nie zniechęcił. 
Ja po swich pierwszych zmaganiach ze strugiem nie dotknąłem tego jarzedzia przez 20 lat. Tak mi to nie szło.
To samo z dłutami. Tępymi nic sie nie narobi.

Offline drhambone

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Września 2017, 22:33:47 czas Polski »
Lirorobert ma rację.
Ja jako początkujący, który zderzył się z problem nieostrych dłut dodam małą radę od siebie, zakup od razu jakiś zestaw do ostrzenia noży struga i dłut, bo płacąc kilkaset złotych za te narzędzia można się nieźle rozczarować. Na fabrycznie naostrzonych raczej nie da się pracować (Narex Premium).

Pozdrawiam
Tomek

Offline Ruskowski

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2017, 21:03:10 czas Polski »
Trochę mi się poszczęściło. Znajomy ma warsztat, całkiem profesjonalny, ale to długa historia.. w każdym bądź razie, powiedział, żebym sobie kupił desek i przepuści mi przez strugarkę i szlifierkę. Potem zostanie mi tworzenie. Zobaczymy co z tego będzie  ???

meridox

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2017, 21:36:39 czas Polski »
zapomniałeś o suszeniu :) pamiętaj ze drewno schnie 1 cm przez rok jak kupisz deski 2,5 cm to będziesz z nich robił za dwa lata dopiero

Offline Ruskowski

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2017, 21:38:20 czas Polski »
Dostałem podpowiedź, żeby ustawić na tydzień pod nagrzewnicę (taką, co wisi na ścianach w halach przeważnie) i drewno idealnie wysycha rzekomo.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Września 2017, 22:05:26 czas Polski »
i drewno idealnie wysycha rzekomo.

Rzekomo tak - z wody między komórkowej ,ale komórkowej to jak niżej pisano ,lub profesjonalna suszarnia

meridox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2017, 14:35:10 czas Polski »
minął miesiąc, wyschło już Tobie te drewno pod nagrzewnicą?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2017, 17:17:50 czas Polski »
podeschło