26 Kwietnia 2026, 10:51:17 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa czy zagłębiarka.  (Przeczytany 24398 razy)

fyme

• Gość
Odp: Piła stołowa czy zagłębiarka.
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Września 2017, 18:31:47 czas Polski »
Można kupić albo...zrobić samemu :)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Września 2017, 18:33:54 czas Polski »
Tylko widzisz ja nie jestem stolarzem i nawet nie mam sprzętu żeby takie rzeczy robić, potrzebuje ciąć płyty do mojej pracy a to zaledwie kilka % stolarstwa :)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Września 2017, 18:37:14 czas Polski »
i nawet nie mam sprzętu
Masz nowiutkiego festoola  ;D ;D
A tak poważnie to potrzeba pilarkę  i tu masz profesjonalny sprzęt i od biedy wiertarkę czy frezarkę choć otworowanie na zdjęciu nie jest wymagane, zmniejsza tylko wagę. No i kawałek aluminium by było co podkręcić pod szablon ew pilnik by obrobić krawędzie.

A tu prostsza wersja:
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2017, 18:38:54 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Września 2017, 18:42:23 czas Polski »
Dzieki , podpowiedziałeś mi naprawdę super :) mam możliwość laserem wyciąć takie coś w aluminium. Może znacie strony gdzie stolarze zamieszczają gotowe projekty takich przystawek zaprojektowanych w CAD ?

Na tym przyrządzie z filmu jest ten bajer ze nie trzeba go kalibrować po założeniu , zawsze się dobrze przyłoży do listwy.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Września 2017, 18:46:03 czas Polski »
Gotowców nie widziałem ale można podpatrzeć jak robią to inni

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #65 dnia: 12 Września 2017, 20:51:41 czas Polski »
Fyme, ten kawałek aluminium w Twoim przyrządzenie jest zamontowany na 2 prętach, możesz pokazać zdjęcie z takiej perspektywy, żeby było widać bok i mocowanie tego fragmentu?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Września 2017, 20:58:13 czas Polski »
Chętnie ale to nie mój przyrząd. Zdjęcie znalazłem po wpisaniu w neta frazy "festool guide rail square:

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Września 2017, 21:01:58 czas Polski »
dostałem z Festoolem piłe Festool 491952, czy ona będzie nadawać się do płyt wiórowych laminowanych czy odrazu to sprzedać i kupić inną?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Września 2017, 21:07:42 czas Polski »
Ja bym ją zostawił. Tnij na dwa razy i powinno być ok. Co prawda do płyt wg mnie lepiej sprawdza się ząb trapezowo płaski ale ta też powinna być ok. Od biedy tnij aż stępisz a potem zrobimy podmiankę  ;D Ja ci dam tarczę festoola do aluminium a ty mi tą  ;)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Września 2017, 21:08:52 czas Polski »
Ja bym ją zostawił. Tnij na dwa razy i powinno być ok. Co prawda do płyt wg mnie lepiej sprawdza się ząb trapezowo płaski ale ta też powinna być ok. Od biedy tnij aż stępisz a potem zrobimy podmiankę  ;D Ja ci dam tarczę festoola do aluminium a ty mi tą  ;)

Czy taką piłę się ostrzy? Jestem zielony w temacie dlatego pytam

fyme

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Września 2017, 21:09:34 czas Polski »
Oczywiście że tak :)

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Września 2017, 21:11:22 czas Polski »
Oczywiście że tak :)
Myślałem że się stępi i amen :). Czyli jak się stępi to można ją zaostrzyć w inny sposób tak aby lepiej cięła płytę laminowaną? I tak wogole kto się zajmuje ostrzeniem , gdzieś warto to wysłać ?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Września 2017, 21:14:55 czas Polski »
Ja ostrzę tarcze lokalnie ale trzymam się a w zasadzie firma która ostrzy wytycznych producenta dla danej tarczy. Niby można zmienić kąty zębów ale w praktyce nie wiem czy ktoś się w to bawi i z jakim skutkiem. No i kształtu zęba to raczej chyba nikt nie zmienia, a przynajmniej ja nie słyszałem. Odnośnie samego ostrzenia to zapewne jest w Twoim mieście jakaś ostrzalnia pił.

Offline dodi

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Zapach drewna...
  • View Gallery
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Września 2017, 21:16:20 czas Polski »
Ja ostrzę tarcze lokalnie ale trzymam się a w zasadzie firma która ostrzy wytycznych producenta dla danej tarczy. Niby można zmienić kąty zębów ale w praktyce nie wiem czy ktoś się w to bawi i z jakim skutkiem. No i kształtu zęba to raczej chyba nikt nie zmienia, a przynajmniej ja nie słyszałem. Odnośnie samego ostrzenia to zapewne jest w Twoim mieście jakaś ostrzalnia pił.

A można do Festoola wysłać ? A tak wogole to jakie marki są jeszcze godne polecenia, czytałem na forum że Globus

fyme

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Września 2017, 21:18:47 czas Polski »
Nie wiem czy festool ostrzy swoje tarcze. W zasadzie dobre pytanie, może warto do nich napisać? Odnośnie globusa to tarcze rzeczywiście są polecane natomiast ja nie miałem okazji pracować na tych tarczach w zagłębiarce.