28 Kwietnia 2026, 04:07:09 czas Polski

Autor Wątek: wiertła z fazownikiem  (Przeczytany 9559 razy)

Offline Henry

Odp: wiertła z fazownikiem
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Września 2017, 10:06:58 czas Polski »
Mają regulację całego fazownika na wiertle, a na nim dodatkowy pierścień którym można ograniczyć głębokość fazowania. Te chińskie powyżej tak jak i lidlowe to dają radę tylko w świerku ale można je przełożyć na zwykłe wiertło.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Września 2017, 10:07:06 czas Polski »
Po pracy wstawię zdjęcie natomiast znalazłem w internecie taki sam zestaw i tak to wygląda

Tuleje na wierzchu są kontrowane za pomocą śruby na imbus I można nimi suwać ustawiając tym samym głębokość fazy.

Offline karol_g

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Września 2017, 10:10:10 czas Polski »
Też je mam i potwierdzam że samo wiertło nie nadaj się do niczego, ale fazownik założony na inne do sosny czy buku wystarczy. W twardszych nie próbowałem.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Września 2017, 10:28:52 czas Polski »
Zamowilem te ze zdjecia fyme. Zakladam ze wiertlo nic nie warte i bedzie do wymiany, ale to na szczescie nie jest problem

Klo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Września 2017, 11:21:21 czas Polski »
Jeśli chcesz fazować w płycie, to w zupełności wystarcza końcówka do wkrętów. Bardzo ładnie fazuje. Później wystarczy się skupić na wkręcanym wkręcie, ustawiając odpowiednio sprzęgło we wkrętarce, lub dokręcając wkrętakiem.
Jak skręcam na konfirmanty, to zawszę dokręcam uprzednio wkręcony wkrętarką konfirmant "grzechotką" z końcówką imbusową.

Offline swfr

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Września 2017, 11:27:55 czas Polski »
Ale bardziej mnie interesuje/potrzebuje cos tego typu:

Wiertło z tego typu pogłębiaczem możesz kupić w Castoramie. Wolfcraft (3,2 mm). Trochę drogi.
Pogłębiacz pięknie fazował puki był ostry czyli przez jakieś 100 może 150 otworów w sośnie.  Potem zaczął szarpać.
Naostrzyłem go ale nie udało się osiągnąć stanu fabrycznego.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Września 2017, 14:09:47 czas Polski »
Tuleje na wierzchu są kontrowane za pomocą śruby na imbus I można nimi suwać ustawiając tym samym głębokość fazy.

Ok :) - tylko cylinder ten do regulacji jest krótki . i gdy chcemy go  opuścić to imbus  już  nie  łapie . Druga  sprawa to to że podczas fazowania ograniczając głębokość zmuszeni jesteśmy tą  tuleją dotykać materiał , co powoduje ,że zostanie nam niepotrzebny  ślad  przez  nią porysowany.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Września 2017, 15:30:12 czas Polski »
Można tuleje opuścić tak nisko że wystarcza nawet na najdrobniejsze łby wkrętów natomiast zgadzam się że można narobić śladów samą tuleją na materiale. No nie są idealne dlatego ja zawsze wiercę z ręki bez ogranicznika, przy odrobinie wprawy to nic trudnego a przynajmniej mam pewność że nie uszkodzę obrabianego materiału.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Września 2017, 18:17:41 czas Polski »
Dlatego te z filmiku sa znacznie fajniejsze - ale u Chinczykow nie  znalazlem a amazon nie dowozi do Polski:(

Offline L4

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Września 2017, 18:54:46 czas Polski »
Można też by po prostu sobie wyciąć kawałek pleksy jako ogranicznik do chińskiego wiertła...

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Września 2017, 19:29:42 czas Polski »
Z pleksą pomysł dobry!.

Offline Stachu18

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Września 2017, 20:08:52 czas Polski »
Z pleksą pomysł dobry!.

Cena też całkiem całkiem :)

Z tego co oglądałem na allegro to chyba pozostanę przy zestawoe - DeWALT DT7612
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2017, 20:10:51 czas Polski wysłana przez Stachu18 »