21 Maja 2026, 22:53:15 czas Polski

Autor Wątek: Kopanie dołków-Głęboki problem ;)  (Przeczytany 15199 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Kopanie dołków-Głęboki problem ;)
« dnia: 16 Września 2017, 08:06:38 czas Polski »
Nie chodzi o kopanie dołków pod kimś ;)

Chodzi o kopanie i zalewanie fundamentów pod altany/wiaty i itp.
Kopanie dołków to najbardziej nielubiana przeze mnie praca "stolarska"  >:(

Zdarza mi się tego coraz więcej .W tym momencie robie to na "dwa razy"
1)Jadę do klienta tyczę i wiercę dołki(świder ręczny)
2)Kupuję beton w betoniarni i jadę drugi raz zalewać słupki

Nie robię tego za jednym razem bo zanim wykopie ręcznie dołki to beton zdąży związać na przyczepie .

No i tak sobie myślę jak tu proces usprawnić/przyspieszyć?

Pierwsza myśl -wynajmij wiertnicę spalinową ... ale przy  koszcie 100zł za dobę nowa wiertnica zwróci się za jakiś rok

No więc kup wiertnicę spalinową... o i tu jeszcze więcej pytań:
-pracuję sam więc wiertnica jednoosobowa.Co za tym idzie siła wiercenia będzie taka ile zdołam utrzymać w rękach(czyli taka co świder ręczny..)
Ma ktoś doświadczenie w używaniu takich wiertnic? Jak się wierci np w kamienistej ziemi? Co się dzieje ze świdrem jak trafię na duży kamień?(koszt samego wiertła to ok 300zł)

-spodobała mi się makita BBA 520 - bo po pierwsze najtańsza z "markowych",jest dość popularna .Ma ktoś może taki sprzęt i może się wypowiedzieć?
-A może kupić chińczyka za 800zł ?

Dla czego kupuję gotowy beton? Za zwyczaj wystarczy minimalna ilość którą sprzedają w betoniarniach ok 0,3m3 .płace za to ok 50zł....
Robienie betonu u klienta nie przemawia do mnie na razie.Ale zakup w betoniarni też ma swoje minusy bo długo się czeka na beton no i trzeba się dostosować do godzin pracy betoniarni. Myślę że najbardziej optymalne w tym momencie  będzie kupowanie gotowej mieszanki w workach i tylko mieszanie z wodą i zalewanie?

Wszelkie opinie mile widziane  ;)

Pozdrawiam Tomek

daka

• Gość
Odp: Kopanie dołków-Głęboki problem ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Września 2017, 09:05:35 czas Polski »
A nie zastanawiałeś sie nad gotowym betonem b25 w workach? Wiadomo ze to nie to co z betoniarni ale masz beton kiedy chcesz

Offline drhambone

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Września 2017, 09:24:00 czas Polski »
Cześć

Robiłem kilka lat temu ogrodzenie swojej działki, jakieś 550m, 170 słupków. Fundamenty w kształcie walca, ok 50cm średnicy, głębokie na 80-90cm. Ziemia u mnie bardzo kamienista, gliniasta, w lato kiedy jest sucho - kameń. Kopaliśmy to ręcznie szpadlami. Zobaczył nas sąsiad i zaproponował pożyczenie świdra spalinowego, średnica jakieś 30cm. Ja po 1 dołku stwierdziłem - dramat. Zrobiliśmy z ojcem test i wyszło, że w czasie potrzebnym na zrobienie dwóch dołków świdrem, można zrobić 3-4 szpadlem. Chodzi o to, że po trafieniu na kamień, świder sam go nie wyciągnie, trzeba i tak to robić ręcznie. Druga sprawa, jak chcesz dołki szersze niż średnica świdra, to i tak potem musisz wybierać szpadlem. No i łapy bolą jak cholera od szarpania świdrem jak trafi w kamień.

Pozdrawiam
Tomek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Września 2017, 09:42:16 czas Polski »
A nie zastanawiałeś sie nad gotowym betonem b25 w workach?
Myślę że najbardziej optymalne w tym momencie  będzie kupowanie gotowej mieszanki w workach
To chyba najszybciej,a do kopania załatwić jakąś pomoc(murzyna)co odwali czarną robotę ???
Na kamienie nie ma rady,pomocne do wyciągania było by takie coś

Wiercić wiertnicą,ale jak bez kamieni to i mieszalnikiem do betonu idzie ;D
Ale tu chyba jakieś sprzęgło,redukcję zastosowano :-\

Ale jak jest kasa to kupić gotowca(wiertnicę)+ do wybierania kamieni i
Powinien być Pan zadowolony ;D

Offline jawor

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Września 2017, 09:59:52 czas Polski »
Mam akurat doświadczenie z inną makitą, chyba starszą. Wierciłem nią sam, w całkiem dobrej ziemi, tzn kompletnie bez kamieni. Wierciło się super - jedna otwór na 70 cm to może ze dwie minuty, łącznie z oczyszczeniem co pewien czas. Pod warunkiem, że nie trafiło na korzeń, lub po przewierceniu ok 60cm kiedy zaczynała się warstwa łupka - wtedy zbyt mocny nacisk powoduje, że maszyna chce wyrwać ręce, najchętniej z przyległościami. Podsumowując - jak nie masz do wiercenia pewnego terenu, bez korzeni i kamieni - to bez dwóch osób, szkoda zdrowia.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2017, 10:11:24 czas Polski »
No właśnie- Teren koło domu nigdy nie jest pewny.A to kamień ,a ko korzeń ,a to gruz ,a to dziadek babkę zakopał ...
Pozdrawiam Tomek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Września 2017, 11:18:26 czas Polski »
Na świeżo, po wywierceniu ostatnio 20 dołków fi 300 na głębokość metra i po wywierceniu niezliczonej ilosci dołków pod słupki ogrodzeniowe:

-samodzielne wiercenie spalinówką w jakichkolwiek trudniejszych glebach to strzał w kolano (u mnie a takiej fest glinie miotalo mną i 100 kg kolegą)
-jak jestem sam to wolę szpadel, kilof i łopatę drenarską. A i tak najczęściej idę pod sklep szukać siły roboczej..
-do dosłownie paru dziurek to gotowa mieszanka w worku, jak więcej dziur to już ręczne kręcenie (te gotowe worki wychodzą cholernie drogo) albo betoniarnia (ja nie lubie bo półsuchy beton fatalnie się w leje/sypie w takich dziurach a tylko taki mam jak przewieźć jakoś normalnie bo do sladowych ilości sztetera u mnie nie dają ;) )
-wiertnica - znajomy z wioski kupił ostatnio jakiegoś chinczyka. na razie obrobila ze 200 dołków takiej naszej sieprawskiej gliny. zadzwonię do niego i zapytam jak mu to działa i jakie szczegóły (tylko, że to większa - 2 osobowa maszynka)

Jak Cię interesuje opinia o tej chinskiej wiertnicy daj znac, zadzwonię do Pawła..

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Września 2017, 12:48:08 czas Polski »
Jak możesz to spytaj .Z góry dzięki
Pozdrawiam Tomek

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2017, 14:30:13 czas Polski »
Ok. Decyzja zapadła. Kupuje ta makite :) Myślicie że wiertlo 150mm wystarczy na początek? (słupki pod altany,Place itp) Chce kupić najmniejsze możliwe żeby mi rąk na początek nie urwało
Pozdrawiam Tomek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Września 2017, 19:40:36 czas Polski »
przyjedz z tym sprzetem do mnie to pokaze ci jak wyglada "gliniany mlynek" ;D

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2017, 21:14:19 czas Polski »
Mam na dzieje że u siebie nie będę często oglądał glinianego młynka  ;D
Pozdrawiam Tomek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Września 2017, 21:16:58 czas Polski »
ratuje Cie tylko czarnoziem, lekka glina, piasek z ziemia
w przypadku jak u mnie to lepiej kopac :D glina tak zbita i twarda ze nie wiadomo czy sie smiac czy plakac ;D

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Września 2017, 21:26:37 czas Polski »
U mnie w górach niskopiennych(Nowy Sącz) też różnie bywa .Czasem ładna ziemia a czasem kamień na kamieniu ..
No ale zaryzykuję z zakupem bo już się żona zgodziła i grzechem będzie się teraz wycofać ;)
Pozdrawiam Tomek

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Września 2017, 07:19:35 czas Polski »
Wypraszam sobie! Przez Sącz płyną 3 strumyki w tym jeden o wymownej nazwie "kamienica"  ;D 
A skąd żeś ty jeśli można wiedzieć?
Pozdrawiam Tomek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Września 2017, 08:41:22 czas Polski »
Gliniany mlynek - dooobre..
Pojejrzeawam, ze z Qubkiem mamy podobna glebe, w koncu daleko nie jest...