05 Maja 2026, 01:57:17 czas Polski

Autor Wątek: garderoba  (Przeczytany 16943 razy)

Offline MarekET

Odp: garderoba
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Września 2017, 16:25:42 czas Polski »
Grzegorz.mar , co do tego stojaka to mam coś podobnego i ma swoje ograniczenia .

1- Jakby mocno dokręcić te rurki prowadzące do podstawy zawsze mają trochę luzu i jest jeszcze trochę luzu na tej obejmie gdzie mocuje się wiertarkę [ zależnie od producenta jest tego luzu mniej lub więcej ]

2- Tak jak napisał L4 uważaj na tę obejmę mocującą wiertarkę nie można jej dokręcać zbyt mocno bo pęknie , i trzeba uważać jeśli jest ta podstawka uzbrojona w wiertarkę aby nie spadła z stołu lub gdzieś tym nie uderzyć bo wtedy ta obejma może pęknąć ,mam na swoim koncie tak załatwioną jedną taką podstawkę .

3- Z tego powodu że te sprężyny nie są zbyt mocne nie nadaje się to do ciężkich wiertarek klapnie to zbyt mocno i ogranicza to możliwość zamontowania dłuższego wiertła.

4- Dobrze tym się wierci na poziomo leżącym materiale a źle jeśli materiał jest w pionie niby da się ale z klęciem bo trudno wtedy trafić w miejsce gdzie ma być otwór z powodu luzu na prowadzeniu .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2017, 16:27:24 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Września 2017, 18:08:23 czas Polski »
czyli należy zrobić upgrade albo może znacie konkretne przystawki

Offline L4

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Września 2017, 18:43:22 czas Polski »
Ten co podałeś ma ten plus, że jest mobilny. Z tego co kojarzę Festool ma też podobne do prac ciesielskich niby, ale zupełnie inny poziom cenowy.

Cokolwiek nie kupisz pewnie zapewni jednak większą precyzję niż wiercenie z ręki i pozwoli się zbliżyć do wyników wiertarki kolumnowej w odpowiednim przedziale cenowym.

Offline Andriu

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2017, 19:38:29 czas Polski »
kup wiertarkę stołową w markecie bądź przy najbliższej okazji w lidlu i dorób stoliczek  i będzie gites.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Września 2017, 19:58:26 czas Polski »
Spoko, wiertarkę stołową mam w planach, a teraz muszę sobie poradzić bez.
Jaki frez fi 25mm polecacie?, może być jakiś link

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Września 2017, 20:17:02 czas Polski »
Do tych łączników to kolumnowa się nie nada jak wypadnie gdzieś w środku płyty.

A wiertło mam takie:
https://www.narzedziacmt.pl/sklep,1708,5883,392.250.11_wiertla_puszkowe_z_cylindrycznym_uchwytem_392
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline L4

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Września 2017, 20:56:07 czas Polski »
Można stojak z wysuwanym ramieniem dodatkowo dostać, do 500mm zasięgu z każdej strony to i dość szeroką płytę obcykasz.
Jakieś 160 Ojro od Wabeco.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Września 2017, 21:09:36 czas Polski »
No fakt. Tylko czy warto do jednostkowego projektu ? Chyba, że Grzegorz na pro chce przejść.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Września 2017, 21:12:31 czas Polski »
nie spokojnie, w domu narzędzia są potrzebne, więc co roku pewną część przeznaczam na narzędzia, ale wiertarka raczej kadłubowa i to nie teraz

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Września 2017, 21:29:15 czas Polski »
Te fi 25 to i z ręki nawiercisz. Poćwicz tylko żeby widja nie pociągneła i będzie si.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Września 2017, 21:43:11 czas Polski »
ok, dzięki za wszystkie rady

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Września 2017, 07:05:53 czas Polski »
A może frezarka krawędziowa bosch da radę frezować gniazda fi 25 z pomocą przystawki. cena 350zł to tyle mogę zainwestować, a frezark€ krawędziową mam.  Pytanie czy  da radę?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Września 2017, 07:18:50 czas Polski »
Na pewno da radę. Tylko szablon musisz zrobić i frezować od pierścienia kopiującego.
 A czemu nie wiertłem jednak ?

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Września 2017, 07:42:23 czas Polski »
tak myślę poprostu, kolejna myśl, po co mi szablon jak mam frez 25, jedynie mam problem z trzpieniem, cmt nie miał 8mm i dał mi 10. Nie wiem czy bosch ma mocowanie 10mm do tej frezarki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Września 2017, 08:03:48 czas Polski »
A pokaż no ten frez. Sprawdziłeś czy będzie się nadawał do Twojej frezarki ? Pamiętaj, że w tych urządzeniach słowa "mam problem z trzpieniem" nie powinny paść.
Tak tylko mówię bo zapewne to wiesz.