30 Kwietnia 2026, 01:58:46 czas Polski

Autor Wątek: Elektra Beckum HC 260 AD 1979 - renowacja  (Przeczytany 7840 razy)

Offline marekd

Elektra Beckum HC 260 AD 1979 - renowacja
« dnia: 18 Września 2017, 23:29:49 czas Polski »
Witam,

Kupiłem ostatnio strugarko-grubościówkę Elektra Beckum HC260 z 1979 roku. Dokonując tego zakupu byłem świadomy, że maszyna będzie wymagała odrobiny troski i konkretnego przeglądu. Zacząłem od czyszczenia i ustawień. Na pierwszy ogień poszły stoły i ich regulacja. I tu napotkałem problem. Nie jestem w stanie ustawić stołu zdawczego, tak aby był równoległy do wału. Najlepszy wynik jaki udało mi się uzyskać to różnica rzędu 0,3 mm, mierząc miernikiem zegarowym, na końcach wału. Jeśli dobrze myślę, to korekta "równoległości" wiąże się z "przekoszeniem" stołu zdawczego i tu kończy mi się regulacja. Jestem w stanie ustawić stół równo z wałkiem, ale jest on tak przekoszony, że nie jestem w stanie przykręcić listew prowadzących stolik za pomocą wszystkich śrub. I tu mam pierwsze pytanie - czy taki błąd jest normalny dla tej klasy maszyny i powinienem się z tym pogodzić, czy problem leży gdzieś indziej? Jeśli jest to zbyt duży błąd to co może być powodem i co powinienem zrobić? Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z reanimacją i ustawianiem takiej strugarki? Zastanawiam się, czy rozkręcenie połówek strugarki pozwoli na skasowanie błędów, czy będę musiał rzeźbić podkładki. Jeśli podkładki to pod wał, czy pod stolik? Poradźcie coś bo po całym dniu mierzenia i ustawiania powoli brak mi pomysłów.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
Odp: Elektra Beckum HC 260 AD 1979 - renowacja
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2017, 07:26:46 czas Polski »
A co z blatem podawczym jest ustawiony dobrze względem wału bo piszesz o blacie odbiorczym??

Offline marekd

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2017, 07:48:27 czas Polski »
Blatu podawczego jeszcze nie zakładałem. Chciałem złapać jakąś bazę do pomiarów i wydawało mi się, że powinienem zacząć od ustawienia blatu odbiorczego względem wału. Następnym krokiem miało być ustawienie wzajemne obydwu blatów - ale poległem na pierwszym etapie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2017, 08:47:13 czas Polski »
Jestem w stanie ustawić stół równo z wałkiem, ale jest on tak przekoszony, że nie jestem w stanie przykręcić listew prowadzących stolik za pomocą wszystkich śrub
A czy sam blat jest prosty??

Offline marekd

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2017, 15:22:24 czas Polski »
Jest pewien postęp - blaty ustawiłem równo względem siebie. W takim ustawieniu wał opada od strony napędu. Po zdemontowaniu przekładni okazało się, że gniazda łożysk wału są przykręcone do obudowy za pomocą 4 śrub i można to spokojnie wyregulować.
Mam jeszcze kilka pytań:
- na jakiej wysokości względem wału ustawić blat zdawczy? Od czego zacząć? Najpierw noże, potem stół - czy odwrotnie?
- jakie/gdzie kupić noże? Te, które mam są trochę zniszczone. Jedyne jakie znalazłem (mam stary typ wału i potrzebuję noży z 4 otworami) dostępne na ebay u sprzedawcy "turmfalke-saegen-und-messer". Ktoś korzystał? Może ktoś ma lepsze/tańsze źródło?
- jak najlepiej ustawić noże? Czy kupowanie przyrządu do ustawiania noży ma sens - bo spotkałem się z różnymi opiniami. Ze względu na stary typ mocowania noży wydaje mi się, że najłatwiej byłoby je ustawić przy zdjętych stołach - a to możliwe jest tylko z użyciem przyrządu. Oryginalnego szablonu do ustawiania noży niestety nie posiadam.
- z jaką siłą dokręcić śruby imbusowe mocujące noże? Czy pomysł dokręcenia tego z maksymalnym momentem dla śrub M6 o twardości 8.8 czyli 10,5 - 11 Nm jest dobrym pomysłem?

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2017, 19:56:18 czas Polski »
Jest pewien postęp - blaty ustawiłem równo względem siebie. W takim ustawieniu wał opada od strony napędu. Po zdemontowaniu przekładni okazało się, że gniazda łożysk wału są przykręcone do obudowy za pomocą 4 śrub i można to spokojnie wyregulować.
Jeśli będziesz regulował położenie wału, to zmieni się także jego położenie względem blatu w opcji grubościówki. No chyba, że zależy Ci tylko na wyrówniarce.

Offline marekd

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2017, 22:35:45 czas Polski »
ja swoją regulowałem wg. tych opisów:
Dzięki za opisy - na pewno skorzystam.
Jeśli będziesz regulował położenie wału, to zmieni się także jego położenie względem blatu w opcji grubościówki
Mam tego świadomość - ale z moich prób wynika, że mam krzywo osadzony wał i muszę zacząć od jego ustawienia. W linkach, które podesłał kolega leeching gość ustawia blat wyrówniarki względem wału za pomocą wskaźnika zegarowego i udaje mu się osiągnąć 0,05 przestawiając zęby łańcucha - ale to będę ćwiczył jutro.
Dajcie znać, czy zakup przyrządu pomiarowego do ustawiania noży to wyrzucone pieniądze - czy może warto takie coś kupić?

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2017, 08:35:48 czas Polski »
Jak możesz to wrzuć jakieś fotki jak wyglądają blaty. Nie wydaje mi się żeby wał leżał krzywo na stopach. Problem jest według mnie w blatach i tu szukałbym rozwiązania do regulacji. Zresztą jak zmienisz ułożenie wału to tak jak pisali wyżej koledzy nastąpi zmiana ustawienia wału względem blatu grubościówki.  Ja w swoim flot jet ustawiam noże na tak zwaną listewkę(do poczytania na forum). Oryginale noże u mnie  miały podfrezowania na śruby imbusowe, którymi regulowałem wysokość noża. Przyrząd do ustawiania noży to fajna sprawa ale porządny a nie chińskie telepki.

Offline marekd

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2017, 01:03:36 czas Polski »
Po krótkiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, udało mi się trochę pogrzebać przy strugarce. Blaty ustawiłem w miarę prosto -
 na tyle na ile pozwalają aluminiowe blaty z 1979 - ustawiałem względem kształtownika aluminiowego na szczelinomierz. Udało mi się podnieść wał względem stołu (widać na zdjęciu - podparłem wał szczelinomierzem). Niestety - wał nie leży w tej strugarce na stopach. Gniazda są przykręcane do ścianek i możliwość ruchu gniazda jest dość duża. Mam nadzieję, że udało mi się to opanować - wg czujnika zegarowego około 0,1 różnicy na końcach wału. Obecnie walczę z wszechobecną rdzą - odrdzewiacz + oksyda na zimno - mam nadzieję, że uchroni to przed rdzewieniem. Niestety przed zakupem nie miałem świadomości, że starsze modele HC260 mają inne mocowanie noży - co widać na zdjęciach. Ustawianie tego to tragedia. Dokręcenie śrub powoduje lekkie przestawianie noża i można się tak bawić całe godziny. W załączeniu parę zdjęć z placu boju ;)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2017, 07:43:31 czas Polski »
Fajnie że udało Ci się ustawić te blaty. Widzę że jedna elektra beckum robiła lepsze maszynki. Przede wszystkim widzę różnicę w przeniesieniu napędu z silnika na wał gdzie masz pasek wielorowkowy a u mnie jest zwykły klinowy a grubościówka jest napędzana bardzo cieniutkim paskiem też klinowym. Koła zębate masz metalowe a u mnie są plastikowe. Ponadto widzę, że blaty są lepiej zrobione. Reasumując nie ma co narzekać. Bo sprzęt jak podszykujesz to będzie bardzo solidny.

Offline marekd

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2017, 08:02:08 czas Polski »
Do zakupu Elektry skłoniło mnie to, że model jest produkowany praktycznie bez zmian do dziś - jedynie wał i mocowanie noży zostały zmienione pod koniec lat osiemdziesiątych. Tego niestety nie zauważyłem i trochę wtopiłem. Koła zębate napędu grubościówki są plastikowe, niestety mocowanie łożysk wału też - zobaczymy jak będzie to działać. Pozostaje wymyślenie jakiejś lepszej osłony wału, bo oryginalna jest beznadziejna. Ta w nowych modelach jest zupełnie inaczej zrobiona i pewnie lepsza. Muszę dorobić też jakiś system odbierania wiórów. Jak coś wyprodukuję to się pochwalę.

Offline piotr_wan

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2019, 14:25:56 czas Polski »
Mój tata posiada identyczną maszynę, lecz niestety bez silnika. Trafiła do niego z Niemiec w takim stanie. Czy mógłby Pan podzielić się wiedzą na temat zastosowanego w tym modelu napędu? Poznanie parametrów lub zobaczenie zdjęcia znacznie ułatwią mi poszukiwania. Z góry dziękuję!

P.

Offline piotr_wan

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwca 2019, 16:43:07 czas Polski »
Wydaje mi się, że znalazłem zdjęcie tego silnika (źródło: internet), lecz jestem w lesie jeśli chodzi o jego parametry i szczegółowe dane. Będę wdzięczny za każdą pomoc w namierzeniu oferty sprzedaży takiego silnika.

P.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2019, 21:07:20 czas Polski »
Moc i obroty masz podane - zdjęcia 2 w poprzednim poście: Antriebsleistung (moc napędu) 1,5 kW,
2800 obr/min. Zmierz rozstaw otworów do montowania silnika na maszynie, średnicę wału  i z katalogu dobierz odpowiedni silnik kołnierzowy. Ten na zdjęciu jest jednofazowy ale może też być 3 fazowy.
Może nada się silnik produkcji TAMEL -u  http://tamel.pl/pdf/katalogi/polskie/4Sg-IE2.pdf
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2019, 21:17:10 czas Polski wysłana przez amigorg »