11 Maja 2026, 19:37:44 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie desek sosna  (Przeczytany 8940 razy)

Offline MaciejR

Łączenie desek sosna
« dnia: 20 Września 2017, 09:09:35 czas Polski »
Witam. Pracuję nad blatem stołu który chcę wykonać z ponad 100-letnich desek z podłogi z rozebranego budynku. Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt że deski nieznacznie różnią się grubością co powoduje dużo problemów przy ich łączeniu. Czy możecie mi podpowiedzieć jak można połączyć w sposób najmniej widoczny lub ładnie wyglądający deski o różnych grubościach, tak żeby przynajmniej z jednej strony powierzchnia była jak najbardziej płaska?

Zaznaczam że nie posiadam grubościówki żeby wyrównać materiał.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Łączenie desek sosna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2017, 09:16:24 czas Polski »
Ja bym użył do tego lamelownicy. Ułożyłbym deski stroną licową na równej powierzchni  i lamelownicą frezowałbym gniazda pod lamelki na jednakowej wysokości.- Lamelki pozwolą utrzymać mniej więcej równą powierzchnię. Jeżeli nie masz zamiaru wykonywać więcej  , to kup lamelownicę tańszą, da radę.
Jeżeli chcesz być pasjonatem, to najpierw przedstaw się w odpowiednim dziale, a potem koledzy podpowiedzą co kupować i jak pracować.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 09:18:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2017, 09:19:04 czas Polski »
Witaj MaciejuR było by miło gdybyś nam się przedstawił w odpowiednim dziale ( patrz PKT 4 regulaminu ) , na pewno dostaniesz kilka odpowiedzi i propozycji jak rozwiązać Twój problem.

Offline MaciejR

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2017, 09:40:03 czas Polski »
Przedstawiłem się zgodnie z prośbą :)

Offline MaciejR

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2017, 09:54:51 czas Polski »
A coś poza lamelownicą? Dodam tylko, że blat ma mieć długość 2,7m oraz szerokość ok. 1metra.
Deska grubość ok. 4 cm
To się musi jakoś trzymać jako jedna całość.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2017, 09:58:51 czas Polski »
Kołki? Domino (ale to już kosmos cena)? Obce pióro?

Offline tommies

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2017, 10:04:40 czas Polski »
Sposób łącznia zależy od narzędzi którymi dysponujesz. I druga sprawa, to jaki efekt chcesz osiągnąć. Czy deski maja pozostać nieoczyszczone, aby oddać ich wiek i stopień zużycia - taki stylizowany "vintage", czy tez traktujesz je tylko jako pozyskany materiał?
Lamelownica to spory wydatek, szczególnie jeśli nie planuje się dalszych prac z jej użyciem.  Starą i sprawdzoną metodą tego typu jest łączenie na pióro obce. Do tego wystarczy tylko pilarka stołowa, którą zakładam, że posiadasz.
Pilarką robisz nacięcie wzdłuż desek, a następnie docinasz listewkę o grubości odpowiadającej szerokości rowka po pile a szerokości odpowiadającej głębokości rowka x2 i tak łączysz deski. Oczywiście smarujesz listewkę i boki desek klejem i używasz scisków stolarskich.
Dobrze było by, gdyby listewka była z twardszego drewna niz sosna, lub użyj cienkiej sklejki. 

Co do różnic grubości to pytanie co rozumiesz przez niewielkie?  Zawsze możesz oddać do pobliskiego zakładu stolarskiego i za niewielką opłatą ujednolicą wymiar.

« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 10:12:59 czas Polski wysłana przez tommies »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2017, 10:05:30 czas Polski »
Tak jak pisal Amigorg, Kola, rob na plaskiej powierzchni "referencyjnej", Twoim "blatem" do dolu (masz wtedy jedna powierzchnie plaska, funkcjonujaca jako blat). Potem juz co stryjenka sobie zyczy, lamelki, kolki, moze nawet "pocket holes" - fuj. Tylko pamietaj, ze te rzeczy maja za zadanie "ustawic" deski w klejonce wzgledem siebie a nie polaczyc je. Od laczenia jest klej.

Offline MaciejR

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2017, 10:14:16 czas Polski »
Z elektronarzędzi mam ukośnicę, wyrzynarkę, tarczówkę ręczną, wiertarki, strug elektryczny, szlifierki itd. niestety pilarki stołowej nie mam (jeszcze).
Rozpatruję pomysł z kołkami - boję się jednak że nawiercenie otworów może po złożeniu doprowadzić do rozjechania się desek pod względem wysokości.
Tz. jeżeli uznam że kołek umieszam w połowie wysokości kazdej z desek to może okazać się że po złożeniu nie uzyskam równej powierzchni.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2017, 10:16:11 czas Polski »
Rob od plaskiego blatu a nie od samej deski. Bedziesz mial wtedy deski rowno, przynajmniej na jednej plaszczyznie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2017, 10:22:10 czas Polski »
" Duży koszt lamelownicy".   Nie koniecznie. Większość moich projektów wykonuję przy pomocy lamelownicy Einhell ( ok 250 -300 zł). Daje radę. 2,7 x 1 m, to duży blat, nie podjąłbym się łączyć go na kołki, gdyż trudno na takiej długości o precyzję wiercenia.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 10:23:44 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline MaciejR

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2017, 10:31:13 czas Polski »
To teraz taki żart z mojej strony - co Maciej obciął podczas przygotowywania desek na blat? Lamelki które były ręcznie - TAK TAK - ręcznie wycięte w deskach!!!
A dlaczego je usunąłem bo:
1. Każda deska jest z innego fragmentu podłogi przez co po złożeniu zgodnie z lamelkami wychodziło falujące morze a nie płaska powierzchnia
2. Nie wyglądało to estetycznie
3. Zależy mi żeby powierzchnia blatu była super płaska

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Września 2017, 10:37:23 czas Polski »
Zależy mi żeby powierzchnia blatu była super płaska
To znajdz stolarnie ktora Ci te deski przepusci przez wyrowniarke/grubosciowke. Potem dowolna metoda zaproponowana powyzej i powinienes miec plaski blat.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2017, 10:52:43 czas Polski »
A może zrób tak :
połóż deski na płaskiej pow ( np płyta wiórowa / sklejka)
zacznij od 1 deski zrób kilka otworów na kołki ( ważne aby utrzymać kąt )
kup
https://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertla-bity-mieszadla/wiertla-do-drewna/zestaw-do-polaczen-kolkowych-2916000-wolfcraft,p124448,l448.html?gclid=CjwKCAjwo4jOBRBmEiwABWNaMTuTcP9iSxp7SyRQNww-qIAy5bHqE2jGZTcXLzsX-YqjZsj5wgBImxoClKEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CIvK_7Kvs9YCFYKZsgodR2wLQA
lub
https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Znacznik-do-polaczen-kolkowych-sr.-10mm-Wolfcraft-2913000/3518
po wywierceniu jednej strony deski wkładasz te znaczniki do dziur i przykładasz drugą deskę i teoretycznie masz zaznaczone idealnie gdzie wiercić otwory w drugiej desce.
Bierzesz kołki ( po wywierceniu dziur w przylegających stronach deski) dajesz klej i ściskasz , jak wyschnie to robisz dokładnie to samo do 2 sklejonych desek doklejasz 3 ( wiercisz  w 1 stronie , wkładasz znaczniki , wierci , kleisz i tak dalej )
z tym że wydaje mi się że nie uda Ci się wywiercić idealnie bez wiertarki stołowej albo jakiegoś wichajstra aby kąty otworów pod kołki były idealne .

Offline tommies

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Września 2017, 11:09:57 czas Polski »
Bez wiertarki poziomej lub kolumnowej ciężko jest osiągnąć idealnie prosty kąt do kołków, ale mniej więcej się da. Kiedyś użyłem poziomicy laserowej świecącej na wiertarkę, aby było jak najdokładniej ;)