20 Kwietnia 2026, 20:06:54 czas Polski

Autor Wątek: Makita N5900b  (Przeczytany 3220 razy)

Offline micos

Makita N5900b
« dnia: 20 Września 2017, 17:31:24 czas Polski »
Witam wszystkich mam pytanie czy pilarka makita n5900b będzie dobrą bazą
do wykonania pilarki stołowej.
Proszę znawców tematu o jakieś sugestie na temat wykonania pilarki stołowej.
Pozdawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Makita N5900b
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2017, 17:40:06 czas Polski »
Jest wiele projektów na ten temat. Na przykład Matthias Wandel przedstawił dwie wersje:  http://woodgears.ca/homemade_tablesaw/saw2.html
ale są też inne, również na tym forum.

Offline micos

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2017, 17:49:41 czas Polski »
Ok.  Czy ta makita będzie w miarę do cięcia?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2017, 18:04:07 czas Polski »
Zależy co masz na myśli pisząc "w miarę". Ja mam meeca w stoliku I jest całkiem ok ale ja się bawię w stolarstwo a nie zarabiam na życie.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2017, 21:35:55 czas Polski »
Jeśli już rozważasz piłę w tej kwocie to porównaj ją z Makita 5903R...ta sama średnica piły, moc i podobne obroty, ale ma stopę z aluminiowego odlewu który może współpracować z szyną przy pomocy adaptera, ma głębszą osłonę piły więc może lepiej będzie współpracować z odciągiem, no i ma KLIN rozszczepiający [to chyba zaleta w pilarce montowanej w stole]. A poza tym 85mm cięcia minus grubość stolika to całkiem sporo zostaje głębokości cięcia.

Offline micos

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2017, 23:23:56 czas Polski »
Dzięki wielkie nie zwróciłem uwagi na stopę i klin.
5903 ma też wiecej obrotów 4500.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2017, 09:27:34 czas Polski »
...a idąc dalej w podobnej cenie na Alle... masz Makita HS0600 z tarczą 270 . Też dobra stopa i odlewy aluminiowe. Moc i obroty takie same. Chyba nie ma klina. Musisz sobie tylko odpowiedzieć na pytanie czy ma być  tylko i wyłącznie pod stolik czy chcesz ciąć także z ręki. Jeśli ma być uniwersalna to myślę że tarczą 270 dużo ciężej się manewruje z ręki, ale w stoliku masz dodatkowe centymetry cięcia [jesli potrzebujesz]. Tarcze również są droższe.
  Uważam że każda markowa mocna pilarka z solidną stopą [chyba najważniejsza dla mnie rzecz w pilarce ręcznej] nadaje się pod stolik. Dużo osób ma pod stolikiem piły marketowe i też dają radę, zależy czego oczekujesz, jaki masz budżet i jakie cięcia będzie wykonywał.
Kupno dobrej piły pod stolik rozważałem tylko dlatego żeby slużyła mi także przy rozkroju płyt z listwy prowadzącej [zrobionej samodzielnie], cięcia wzdłużnego desek i nacinania elementów które ciężko przemieszczać. Jest to bardzo uniwersalne rozwiązanie . Jedno narzędzie a duży zakres możliwych prac, zwłaszcza po dorobieniu sobie pomocnych dodatków dla precyzji cięcia.
    W cenie tych pił o których mówimy masz już stacjonarną Ryobi opisywaną na forum plus jakieś dodatki. ale każdy sam musi określić czego oczekuje.

Offline micos

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2017, 23:42:39 czas Polski »
Właśnie sie zastanawiam czy pod stolik nie kupić jakiejś tańszej pilarki np.Erbauer czy coś innego. Jak to bedzie ciąć. Mam trochę cięcia wzdłużnego ok 75 mm.
Do ręcznego myślałem o jakiejś zagłębiarce z szyną.
Może ktoś doradzi co założyć pod stół z tańszych maszyn ale minimum 80 mm ciecia.
Gotowca nie chcę widziałem te tańsze piły jakoś do mnie nie przemawiają, a mam gotowy stół tylko złożyć to w całość i działać.

Offline tommies

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2017, 08:43:39 czas Polski »
Z braku miejsca posiłkowałem się pilarką ręczną MAKITA 5705R 1400W 190mm  podczepioną do stołu. I to porządnego wykonanego z profili i blatem z 6mm płyty stalowej.
Jednak takie rozwiązanie jest gorsze od fabrycznej pilarki stołowej. Są kłopoty z precyzyjną  regulacją wysokości, a cięcie  pod kątem wymaga wielu prób zanim dobierze się odpowiednią wartość.
No i problem z culagą. Ciężko jest wykonać samodzielnie precyzyjną i sztywną.
Ale są i zalety. Wymiary stołu mogą być większe niż większości sprzedawanych pilarek stołowych, blat można wykonać z płyty stalowej i uzyskać równą i śliską powierzchnię. W blacie można zrobić mocowanie pod frezarkę górnowrzecionową a culaga moze być z drugiej strony prowadnicą dla frezarki (ja tak mam).  No i wysokość stołu można ustalić najwygodniejszą dla siebie i dodać na przykład kółka.

Gdybym miał powtórnie to robić, to kupił bym używaną pilarkę budowlaną  i z niej wykorzystał silnik , mechanizmy i część stelażu. Naprawdę fajne markowe używki z piła 315mm można wyczaić za około 600 np Elektra Beckum.  Dorobił bym następnie  z płyty stalowej blat. Kolejno użył bym prowadnic liniowych aby mieć precyzyjne prowadzenie przykładnicy kątowej. Oczywiście zrobił bym w blacie mocowanie pod frezarkę.
Kiedyś liczyłem i wyszło mi ok 1500 PLN, oczywiście nie biorąc pod uwagę poświęconego czasu. Ale można zrobić naprawdę fajną zabawkę i nie ma opcji, aby za podobną cenę kupić coś nowego z podobną funkcjonalnością.