15 Maja 2026, 19:35:53 czas Polski

Autor Wątek: stolik kawowy w stylu industrialnym z półką i szufladą  (Przeczytany 4244 razy)

meridox

• Gość
stolik kawowy w stylu industrialnym z półką i szufladą
« dnia: 20 Września 2017, 18:08:42 czas Polski »
zacząłem opis tego projektu w swoim wątku ale stwierdziłem że jest to na tyle ciekawy projekt że warto się podzielić nim z większą ilością ludzi niż tylko z tymi co zaglądają do mojego wątku ;)  więc od początku

będzie to stolik kawowy w stylu  industrialnym z półką i szufladą na pierdółki zrobiony z odpadków, przydasiów i szkoda wyrzucić :)

podstawa stolika to były stojak piły taśmowej, która ostatnio dostała za podstawę szafkę, stojaka szkoda było wyrzucić więc trafił na półkę przydasiów gdzie długo nie poleżał ;) jest masywny i stabilny z blachy 1,5 mm malowany proszkowo na czarny mat z gumowymi nóżkami.

wczoraj zrobiłem klejonki na blat i na półkę, blat jest zrobiony z sosnowych przekładek transportowych, po wyrównaniu na strugarce i grubościówce kantóweczki mają wymiar 1100x70x35 zrobiona klejonka ma mieć koncowy wymiar 1200x600x35, blat będzie postarzany metodą szczotkowania, wykończony bejca + przetarcie i na to lakier matowy. Dlaczego tak będzie zrobiony? odpowiadam :) bo jeszcze tak nie robiłem, dla mnie to coś nowego i chce zobaczyć jak wyjdzie na własnej skórze ;)

dolna półka to klejonka z listewek klonowych które dostałem od Marcina ( m_kosa ) i po wyrównaniu ma 20mm grubości

obje klejonki sklejone klejem poliuretanowym.

poniżej zdjęcia projektu i  blatu z tym że szufladka jeszcze nie wiem czy będzie w szerszej czy węższej części

meridox

• Gość
Odp: stolik kawowy w stylu industrialnym z półką i szufladą
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2017, 18:09:50 czas Polski »
c.d. klejonka na półkę

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2017, 18:24:56 czas Polski »
dziś dzień drugi :)  blat już sklejony więc czyszczenie z kleju, szlifowanie z grubsza, no i szczotkowanie,
Szczotka druciana założona na szlifierkę i jechane :) w związku że robiłem to pierwszy raz w życiu to robiłem to bardzo delikatnie i dobrze bo nawet lekkie dociśnięcie do drewna spowodowałoby zbyt głębokie rowki (sosna jest miękka )

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2017, 18:28:49 czas Polski »
next docięcie blatów i wyrównanie frezarką, załamanie krawędzi i docięcie kantóweczek poprzecznych na zakończenie blatu

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Września 2017, 18:31:52 czas Polski »
końcowe kantówki przyklejone klejem poliuretanowym wzmocnione kołkami fi10 o długości 60mm  i od spodu skręcone za pomocą przyrządu do niewidocznych połączeń

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2017, 18:58:33 czas Polski »
...mają wymiar 1100 (...)  zrobiona klejonka ma mieć koncowy wymiar 1200

« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 19:01:36 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2017, 19:18:19 czas Polski »
Specu czytaj wszystko a nie co drugie zdanie :P 
kantówki miały 1100 mm ale jeszcze doszły na końcach poprzeczne 2x70 mm  więc 1200 wyjdzie z tego ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2017, 19:22:19 czas Polski »
Właśnie czytam aż za dokładnie bo to  BLAT będzie 1200 a nie klejonka.
;D

Ale nie czepiajmy się słówek.

A czemu tą poprzeczną wklejasz na sztywno ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2017, 19:25:19 czas Polski »
a czemu nie ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2017, 19:30:41 czas Polski »
Bo nie dajesz szansy na pracę drewna.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2017, 19:35:51 czas Polski »
i teraz to mi mówisz ? ???

teraz to już za późno bo już sklejone :P na rożnych filmach w necie zawsze było klejone więc i ja skleiłem żeby blat był sztywny i klejonka żeby się nie rozchodziła, tutaj nie będzie oskrzyni a do stojaka będzie tak przymocowane że będzie mogło drewno pracować względem podstawy :) wydawało mi się że w ten sposób będzie dobrze ;D a tu patrzaj zaś coś nowego do przyswojenia  ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2017, 15:37:37 czas Polski »
 dziś  za wiele czasu nie było ale udało mi się z palet odzyskać troszkę deseczek z których zrobiłem konstrukcję na szufladę pod półkę  i dociąć deseczki na samą szufladę , konstrukcja już sklejona a wieczorem jeszcze postaram się skleić szufladę aby jutro złożyć to do kupy :)

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Września 2017, 10:05:41 czas Polski »
jaka konsekwencja - miało być szczotkowanie i jest !

a czemu nie machnąłeś tego cięcia blatu po długości na stołowej? tylko takie rzeźbienie w wyrzynarką i frezarką?? nie szkoda Ci czasu??? a może chodzi o coś innego????

meridox

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2017, 10:57:46 czas Polski »
jakbym to machnął na swojej stołowej to dopiero było by rzeźbienie, zależało mi na aby była równa, płaska płaszczyzna a niestety moja piła stołowa to do opału tylko się nadaje :P

meridox

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2017, 17:19:51 czas Polski »
Panie, Panowie i Qiubie z kunami ;D
potrzebna mi wasza rada bo nie mogę się zdecydować na kolor wykończenia blatu i półki
Na fotkach poniżej
1 foto raz bejcowane po lewej stronie kolor palisander po prawej orzech jasny
2 foto dwa razy bejcowane
3 foto dwa razy bejcowane i przetarte szczotką nylonową
4 foto dwa razy bejcowane i przetarte szczotką nylonową i przetarte papierem ściernym

na to wszystko jeszcze przyjdzie olej

który wam się widzi najlepiej ???