22 Kwietnia 2026, 11:12:46 czas Polski

Autor Wątek: Karcher WD 5 vs Makita VC2512l  (Przeczytany 10840 razy)

Offline SlickKriss94

Karcher WD 5 vs Makita VC2512l
« dnia: 21 Września 2017, 02:11:52 czas Polski »
Witam

Który z podanych w temacie odkurzaczy polecicie bardziej do zastosowań w warsztacie hobbystycznym?
Odkurzacz będzie współpracował z MLT 100 ukośnicą i szlifierkami, frezarkami.
Do odkurzacza będzie cyklon ;)

Pozdrawiam

Offline tommies

Odp: Karcher WD 5 vs Makita VC2512l
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2017, 08:05:45 czas Polski »
Mam starszy podobny model do tego Karchera i jest OK, ale nic ponadto. Teraz pewnie są zamienniki, ale jak go kupowałem, to filtr był tylko oryginalny i kosztował coś pod 80 PLN, a niestety po pewnym czasie przedmuchiwanie nawet sprężonym powietrzem nic nie daje i filtr trzeba wymienić. Później coś zaczęło grzechotać w silniku i oddałem do naprawy gwarancyjnej. No i jedna funkcja mnie okropnie drażniła - jak mocniej się szarpnęło rurą, albo odkurzacz się przechylił, to natychmiast coś zatykało zasysanie i trzeba było go całkowicie wyłączyć poczekać aż silnik całkiem się zatrzyma i ponownie włączyc. Pewnie to jakieś zabezpieczenie dotyczące funkcji zbierania wody, ale jak dla mnie zbyt czułe.
W międzyczasie na szybko kupiłem w promocji MacAlistera 1400W/30l i jestem z niego bardziej zadowolony niż z tego Karchera. Tyle, że jest większy i mniej poręczny a przewód zasilajacy z paskudnie twardego PCV, ale 5m wąż zasysający to bajka :)

Makity nie znam, ale zbiornik 12l to trochę mało na odkurzacz warsztatowy.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2017, 09:59:31 czas Polski »
Mam vc2512  i używam go głównie do zaglebiarki i szlifierki.
Do frezarki i ukośnicy poprzez cyklon.
Zdaje egzamin.
Worki 4szt 27zl. Jeden worek mam około 3-5 miesięcy.
Jest lekki, ma długi przewód i wąż ssący 4m na końcówki o różnej średnicy.
Myślę że z tych małych to jedno z lepszych rozwiązań. Ja zapłaciłem 509zl.

Mógł by mieć jeszcze opóźniacz kilku sekund po wyłączeniu narzędzia.
Mój wyłącza się prawie równo.

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2017, 13:20:48 czas Polski »
dziękuję panowie za odpowiedź

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł tylko problem w tym że nie wiem czy to pomysł dobry.
Co gdyby do tych odkurzaczy zrobić taką instalację odciągową (coś jak odkurzacze centralne) rury 50 i zrobić podłączenie do 4 maszynek piąta jako mobilna podłączana prosto pod cyklon, czy raczej to za słabe jednostki będą?

Offline Jakacor

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2017, 15:21:10 czas Polski »
Do malych urzadzen (tzn bez strugarki czy grubosciowki) powinno dzialac tylko zasuwy daj na kazdym wylocie. Tu masz kilka filmikow w tym temacie:

Offline 300Frajda

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Października 2017, 18:18:52 czas Polski »
Tommies a  tego macalistera w promocji za ile dostałeś?  Bo teraz jakoś po 388 stoi