19 Kwietnia 2026, 19:42:08 czas Polski

Autor Wątek: Cyklon stacjonarny  (Przeczytany 59851 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Cyklon stacjonarny
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Marca 2014, 02:29:16 czas Polski »
Amigorg widzę, że dominują u Ciebie  kolory żółty i zielony  ;)  Jak byłem w wojsku byly to moje ulubione  (falowe :D )
Starsze roczniki pewnie wiedzą o co chodzi  :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Marca 2014, 02:39:14 czas Polski »
dominują u Ciebie  kolory żółty i zielony
Wszystkie maszyny, szafki  mam w tych kolorach.

Offline zendra

« Odpowiedź #62 dnia: 01 Marca 2014, 10:03:50 czas Polski »
witam

http://www.cnc.info.pl/topics59/odciag-trocin-vt1352.htm
zwłaszcza stwierdzenia na dole pierwszej strony

"przy wentylatorach najbardzej otymalną prękoscią wirowania wirnika to 900-1000 obr/min
powyzej 1300 nie wzrasta wydajność a jedynie halas i obciążenia lożysk itp "

czy spotkałeś się gdzieś jeszcze z takimi wnioskami ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Marca 2014, 13:06:42 czas Polski »
czy spotkałeś się gdzieś jeszcze z takimi wnioskami ?
Ja głównie opierałem się na pracach Billa Penza, a także Matthiasa Wandela, który robił szereg doświadczeń z odpylaczami i dmuchawami. Spotykałem się z różnymi prędkościami obrotowymi wirników w odciągach do warsztatów stolarskich: 3500 rpm ( Bill Penz i wentylator z filmu na poprzedniej stronie) 2800 rpm- przy odciągach oferowanych w sklepach internetowych i Sam chcę zrobić dmuchawę z wirnikiem obracającym się z prędkością ok. 1400 rpm, z uwagi na ograniczenie hałasu, ale nie wiem czy uzyskam odpowiednią wydajność. Zwiększyłem trochę wysokość wirnika, aby zwiększyć jego pojemność . Jeżeli nie, to przezwoję stojan na 1 parę biegunów, co do ok 2800 obr. Prędkości 900 -1300, z tego co wiem stosowane są przy dużych wentylatorach. Tak naprawdę jak złożę całość będę wiedział co dalej zrobić.

Offline zendra

« Odpowiedź #64 dnia: 01 Marca 2014, 13:41:06 czas Polski »
mierzyłeś prąd pobierany przy 1400 obr ? Z informacji "w sieci" wynika, że zapotrzebowanie na moc rośnie jak obroty do trzeciej więc przy wzroście obrotów o 2 razy zapotrzebowanie na moc wzrośnie 8-krotnie. Pomiar prądu w Twojej aktualnej instalacji mógłby wskazać jakie szacunkowe jest aktualne zapotrzebowanie na moc. Zmierzam do tego, że po przezwojeniu - nakład pracy i koszty - może okazać się że silnik jest za slaby.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #65 dnia: 01 Marca 2014, 14:25:05 czas Polski »
Witam  :) do kolegi Zendra to ciekawe co piszesz ale na mnie padło (zlustrować )twój profil  i nie gniewaj się ale nie odwiedziłeś strony
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Bo tam witamy się z nowymi forumowiczami "od taka nowa świecka tradycja" i nie prawdą jest że witają tylko starzy forumowicze i nowi też mogą a nawet muszą  :P
Amigorg sorry że nie na temat-to się wytnie ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Marca 2014, 15:57:49 czas Polski »
zmierzam do tego, że po przezwojeniu - nakład pracy i koszty - może okazać się że silnik jest za slaby.
Pomiary i testy ilościowe jeszcze przede mną. Na razie wiem, że dmuchawa pracuje cicho i bez nadmiernych drgań , ma też niezłe ssanie (niezłe. to sprawa względna, dlatego potrzebne są testy i pomiary ilościowe, nie jestem jeszcze na nie gotowy). W razie potrzeby sięgnę do teorii, ale z tego co pamiętam, to przezwojenie stojana na 1 -parę biegunów zwiększa też moc silnika ( nawija się zdaje się drutem o większej średnicy, co zmniejsza impedancję i zwiększa prąd). Jestem inż. elektrykiem, wprawdzie na emeryturze, ale sądzę, że jakoś sobie poradzę np. obniżając obciążenie przez obniżenie wysokości wirnika dmuchawy. Bardzo ograniczają mnie gabaryty mojego garażo-warsztatu, muszę więc optymalizować i wybierać między tym co powinienem a tym co mogę. Stąd też robię z tego co mam lub mogę pozyskać z odzysku, aby być wiernym swojemu przesłaniu " Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam".
Kolega Krzyś ma rację - przyjęło się, że członkowie forum przedstawiają się przed podjęciem aktywności, dla lepszego poznania przez innych uczestników forum.[
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2014, 16:05:07 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Marca 2014, 19:48:38 czas Polski »
Dzisiaj trochę pracy, którą mało widać, i trudno sfotografować. Muszę zrobić instalację elektryczną do miejsca lokalizacji cyklonu ( musiałem kupić przewód, wyłącznik, uchwyty itp.) i przy okazji zrobić małą przeróbkę instalacji. "Dopieszczanie" dmuchawy, dopasowywanie króćców, próby ruchowe, sprawdzanie mocowań, odległości itp. Przy okazji wynalazłem sposób na zawsze pewny i powtarzalny wynik "testu monety" potwierdzający poprawność montażu- przy pracującej dmuchawie (na zdjęciu)  ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Marca 2014, 00:44:37 czas Polski »
Witam
Na zdjęciach przedstawiam ostatnie podzespoły:
- skrzynkę przyłączową na dwa przyłącza: Jedno na węża fi 100 mm z zasuwą i jedno na węża fi 50 mm,
- króciec przyłączowy na filtr powietrza wylotowego. Dopóki nie powstanie filtr kolumnowy, będę korzystał z filtra workowego.

Oba podzespoły wykonane są ze sklejki.
Próby i testy cyklonu wykonam za kilka dni. Niestety muszę wyjechać w sprawach rodzinnych.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2014, 00:46:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Marca 2014, 08:09:50 czas Polski »
No to czekam na powrót  :)  ale za same zdjęcia i opisy krok po kroku  ''+''

Offline krist138

« Odpowiedź #70 dnia: 05 Marca 2014, 21:11:30 czas Polski »
Czekamy na testy  i ja dorzucam plusa

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Marca 2014, 16:37:28 czas Polski »
Pierwsze testy za mną. Po pewnych konsultacjach decyduję się na zmianę prędkości obrotowej wirnika dmuchawy na 2800 - 2900 obr/ min. Jednak nie da się tego ominąć przy tej konstrukcji dmuchawy. Jutro zajmę się tym problemem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Marca 2014, 18:57:59 czas Polski »
Witam.
Z silnikiem o  obrotach 2800 1/min jest dużo lepiej, ale też dużo głośniej. Jednak wirnik wymaga ponownego, dokładniejszego wyważenia.
Jak widać jeszcze trochę pracy przede mną.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Marca 2014, 19:52:17 czas Polski »
Ano właśnie... odciąg jest często głośniejszy niż maszyny z których ma zebrać urobek.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Marca 2014, 19:32:37 czas Polski »
Witam
Kilka godzin zajęło mi dzisiaj wyważanie wirnika. Brakło mi tylko wyważenia dynamicznego, z czasem rozejrzę się w okolicy gdzie to mogę zrobić.
Wirnik nie pracuje idealnie, ale na tyle znośnie, że przeprowadziłem próby z wiórami.

Ostatecznie cyklon ma następujące parametry:
Część cylindryczna:
średnica: 300 mm,
wysokość z kołnierzami: 235 mm,
średnica króćca do dmuchawy: 110 mm, głębokość umieszczenia w cylindrze: 208 mm.

Stożek:
Wysokość z kołnierzami: 576 mm,
średnica górna: 300 mm,
średnica dolna: 145 mm,
średnica króćca do zbiornika: 115 mm,
Wysokość cyklonu po skręceniu obu części, do krawędzi króćca łączącego z dmuchawą: 897 mm.
Średnica wew. rury ssawnej do połączenia skrzynki przyłączowej węzy do wlotu do cyklonu: 95 mm
Do skrzynki przyłączowej można podpiąć wąż fi 100 mm i wąż fi 50 mm, wloty mogą być przysłaniane.

Zbiornik:
80 litrowy zbiornik z tworzywa sztucznego ( pojemnik na śmieci kupiony w markecie ogrodniczym)
Pokrywa ze sklejki z króćcem fi 115 mm osadzonym na klej poliuretanowy uniwersalny.

Wirnik:
Wykonany ze sklejki: 8 łopatek o wysokości 100 mm,wygiętych do tyłu umieszczonych między dwoma tarczami o średnicy 300 mm.
Obudowa:
Ślimakowa z wlotem fi 110 i wylotem prostokątnym, całość wykonana ze sklejki sklejona i skręcona cięgłami M 6 mm, połączona na wylocie z kolanem zakończonym króćcem o średnicy 115 mm.
Do króćca podpięty jest worek filtracyjny o pow. 1 m2.

Silnik:
Trójfazowy asynchroniczny 3 x 400 v, P=1.5 kW, n= 2800 1/min, Budowa B3/B5

Jest to silnik przezwojony,  o zmienionej liczbie biegunów z p=2 na p=1

Niżej pokazuję zdjęcie obecnej konfiguracji cyklonu. Zamierzam cyklon wyposażyć w filtr cylindryczny kartuszowy lub inny kolumnowy.

Testy ruchowe pokazuję tu:  http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/testy-moich-odciagow-wiorow/

« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2014, 19:35:13 czas Polski wysłana przez amigorg »