Witam
Kilka godzin zajęło mi dzisiaj wyważanie wirnika. Brakło mi tylko wyważenia dynamicznego, z czasem rozejrzę się w okolicy gdzie to mogę zrobić.
Wirnik nie pracuje idealnie, ale na tyle znośnie, że przeprowadziłem próby z wiórami.
Ostatecznie cyklon ma następujące parametry:
Część cylindryczna:
średnica: 300 mm,
wysokość z kołnierzami: 235 mm,
średnica króćca do dmuchawy: 110 mm, głębokość umieszczenia w cylindrze: 208 mm.
Stożek:
Wysokość z kołnierzami: 576 mm,
średnica górna: 300 mm,
średnica dolna: 145 mm,
średnica króćca do zbiornika: 115 mm,
Wysokość cyklonu po skręceniu obu części, do krawędzi króćca łączącego z dmuchawą: 897 mm.
Średnica wew. rury ssawnej do połączenia skrzynki przyłączowej węzy do wlotu do cyklonu: 95 mm
Do skrzynki przyłączowej można podpiąć wąż fi 100 mm i wąż fi 50 mm, wloty mogą być przysłaniane.
Zbiornik:
80 litrowy zbiornik z tworzywa sztucznego ( pojemnik na śmieci kupiony w markecie ogrodniczym)
Pokrywa ze sklejki z króćcem fi 115 mm osadzonym na klej poliuretanowy uniwersalny.
Wirnik:
Wykonany ze sklejki: 8 łopatek o wysokości 100 mm,wygiętych do tyłu umieszczonych między dwoma tarczami o średnicy 300 mm.
Obudowa:
Ślimakowa z wlotem fi 110 i wylotem prostokątnym, całość wykonana ze sklejki sklejona i skręcona cięgłami M 6 mm, połączona na wylocie z kolanem zakończonym króćcem o średnicy 115 mm.
Do króćca podpięty jest worek filtracyjny o pow. 1 m2.
Silnik:
Trójfazowy asynchroniczny 3 x 400 v, P=1.5 kW, n= 2800 1/min, Budowa B3/B5
Jest to silnik przezwojony, o zmienionej liczbie biegunów z p=2 na p=1
Niżej pokazuję zdjęcie obecnej konfiguracji cyklonu. Zamierzam cyklon wyposażyć w filtr cylindryczny kartuszowy lub inny kolumnowy.
Testy ruchowe pokazuję tu:
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/testy-moich-odciagow-wiorow/