20 Kwietnia 2026, 03:38:25 czas Polski

Autor Wątek: Cyklon stacjonarny  (Przeczytany 59862 razy)

Offline mrozek

Odp: Cyklon stacjonarny
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Września 2015, 19:10:37 czas Polski »
A cyklon z pachołka drogowego? Ceny rozsądne, wybór rozmiarów... Macie jakieś doświadczenia?
zdrówka
mrozek

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #106 dnia: 22 Września 2015, 21:33:08 czas Polski »
Doświadczenia nie ma, ale jeśli zwykły silnik z odkurzacza potrafi "wciągnąć" ścianki wiadra plastikowego (po pucu) to co zrobi z miękkim pachołkiem?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 23 Września 2015, 09:29:06 czas Polski »
A cyklon z pachołka drogowego? Ceny rozsądne, wybór rozmiarów... Macie jakieś doświadczenia?
zdrówka
mrozek
Po co kombinować.  Nie lepiej wygiąć stożek z arkusza blachy?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Marca 2016, 22:11:18 czas Polski »
Witam
Kilka ostatnich dni poświęciłem na pewne modernizacje w tym modernizację Cyklonu. Zdemontowałem dmuchawę i próbowałem zmodernizować wirnik. Wprawdzie przez 2 lata spełniał swoje zadanie ale miał uciążliwe wady. Dmuchawa zbyt głośno pracuje , ponadto  wirnik nie jest wyważony dynamicznie i przy prędkości obrotowej prawie 2900 obr/min występują drgania nie do końca zminimalizowane amortyzatorami.  Obniżenie wysokości wirnika o 20 mm i zwiększenie średnicy  otworu wlotowego pierścienia górnego niewiele dało.
Postanowiłem więc wypróbować dmuchawę od odciągu PROMA OPM 150 (pierwsze zdjęcie). Kupiłem ją od syna sąsiada za niewielkie pieniądze.
- zdemontowałem króciec wlotowy, dorobiłem odpowiedni kołnierz ze sklejki 10 mm. Pomiędzy elementy dociąłem uszczelki gumowe.
- włożyłem gumowe przekładki pomiędzy cyklon a mocowanie go do ściany, aby amortyzować drgania.
- rozbudowałem też ścienną "tablicę" rozdzielczą i mam dużo wygodniejsze podłączenie do podstawowych maszyn.
- dokupiłem też 4 metrowy wąż odciągowy fi 100 - mam przez to więcej swobody przy pracy wyrówniarką i grubościówką. Pewnie do szafki pod pilarkę też dorobię króciec fi 100 mm.

Próby wykonane grubościówką wypadły pomyślnie, ale dopiero prawdziwa praca da wiarygodną odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2016, 22:17:01 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #109 dnia: 11 Kwietnia 2016, 20:27:46 czas Polski »
Witam. Trochę więcej pracy po modernizacji odpylacza cyklonowego. Podłączyłem też węża fi 100 do pilarki  Bosch PTS 10. Obecnie mam porządny odciąg do trzech maszyn.  Obrobiłem na wyrówniarce, grubościówce i pilarce trochę kantówek i desek świerkowych - w sumie było z tego ok. 100 litrów wiórów, trocin i pyłu - jest dobrze, dobrze jest :)

Offline sambo

« Odpowiedź #110 dnia: 10 Maja 2016, 14:54:17 czas Polski »
Posiadam silnik 0,55kW ale tylko 90obr/min. jest sens rozpoczynania pracy nad dmuchawą i cyklotronem ? Aktualnie używam odkurzacza przemysłowego 1500W.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Maja 2016, 17:21:28 czas Polski »
Dmuchawa ma mieć 2800 - 2900 obrotów i minimum 750 W do wirnika ok 150 mm średnicy. Twój silnik si nie nadaje.

Offline nabuch

« Odpowiedź #112 dnia: 15 Maja 2016, 19:47:44 czas Polski »
Witam . Rozumie że stary wentylator zdemontowałeś . Szkoda bo włożyłeś w to kupę pracy i czasu o finansach nie wspominając. Tak zastanawiałem się nad amatorskim podejściem do tematu i w zasadzie koszty budowy odciągu w większości rozbiją się o wirnik który wymaga dużej precyzji wykonania a dodatkowo wymaga wyważenia. Rozmawiałem ze znajomym który ma urządzenie do dynamicznego wyważania ale nawet dla mnie to ok 100zł  Zastanawiałeś się kiedyś nad użyciem gotowego wirnika ? Znalazłem takie 2 wirniki sprzedawane jako część serwisową -
http://www.stoma.bielsko.pl/pl/p/Wirnik-tworzywowy-do-wentylatora-OW-1/390 cena ok 100zł z przesyłką
i metalowy
http://www.stoma.bielsko.pl/pl/p/Wirnik-stalowy-do-wentylatora-D230mm/712 cena 220zł z przesyłką
Należałoby jeszcze skontaktować się z kimś czy na pewno jest on wyważony .
Tańszy pochodzi z małego odciągu o wydajności 650m3 /h więc nie dużo ale może przy niedużych urządzeniach dałby radę.
Amigorg widziałem Twoje testy odciągów i mam pytanie czy używałeś któregoś ze swoich urządzeń do pracy z grubościówką ok 250 mm ? Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych realizacjach .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Maja 2016, 22:02:44 czas Polski »
Tak, mam zamiar wykonać wentylator z wirnikiem metalowym. Widziałem te wirniki, do których podałeś linki, a także innych firm. Na razie mam inne zajęcia.
Testy:
Ten odciąg z dużym pojemnikiem i silnikiem na pokrywie dobrze odbierał wióry wężem fi 50 mm z grubościówki o szerokości wału 254 mm - pod warunkiem cienkiego zabioru, do 1 mm.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2016, 22:04:25 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #114 dnia: 27 Maja 2016, 11:55:44 czas Polski »
Witam
Tez kiedyś wykonałem takiego cyklona, może nie tak pięknego jak amigorg, ale działającego :-)
Blower wyciąłem z plexi i spienionego pcv.

Sam wiatrak z wentylatora kanałowego. Moc silnika malutka 200w.
W każdym razie trociny przewodem 60 mm zbiera z grubościówki bez problemu.
Założeniem jego było głównie zbieranie pyłu z cnc.
Jednakoż potrzebując czegoś bardziej uniwersalnego (mocniejszego) zakupiłem na allegro za 100 zł wentylator wojskowy 420w

Na tym zdjęciu powyżej już widać z właściwym wiatrakiem, i o nim chciałem napisać.
Bo oryginalny był taki:

Ja zrobiłem wiatrak zlecając wycięcie na laserze z blachy 1 mm
I posklejałem to do kupy epoksydem do stali.
Wiatrak jest bardzo lekki i sztywny, zrobiła się konstrukcja szkieletowa i na razie pracuje bardzo dobrze. Z racji iz wzorowałem się wymiarowo na oryginale, a chciałem tylko zmniejszyć ilość łopatek bałem się spadku ciągu. Dla tego wydłużyłem je trochę w kierunku osi i nie zauważyłem wyraźnej różnicy. Mam jeszcze ze 2 cm na wysokości w obudowie i chyba zrobię alternatywnie wyższy wiatrak.
 Zastanawiam się tylko, bo to w sumie słaby silnik a ciąg jest naprawdę mocny, i dochodzę do wniosku, że wysokość wiatraka nie jest taka ważna jak jego średnica. Bo prędkość powietrza nadawana jest na dłuższym odcinku. Mylę się, czy nie? Bo biorę to zupełnie na chłopski rozum.

« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2016, 12:05:39 czas Polski wysłana przez Tranzyt »

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #115 dnia: 27 Maja 2016, 12:07:22 czas Polski »
Cholerka coś mi ze zdjęciami fiksuje
Tu juz z wymienionym wiatrakiem

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #116 dnia: 27 Maja 2016, 13:51:10 czas Polski »
Łopatki wirnika powinny być odchylone do tyłu a nie do przodu - odwrotnie jak Twoim zdjęciu. Masz rację, wysokość łopatek jest mniej istotna niż średnica wirnika, ale chyba masz trochę za niskie. Jak podwyższysz może braknąć mocy.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #117 dnia: 27 Maja 2016, 14:13:35 czas Polski »
Łopatki wirnika powinny być odchylone do tyłu a nie do przodu

Zrobiłem tak jak było w oryginalnym wirniku. I wydaje mi się że jest ok. Przecież powietrze jest wyrzucane przez otwór ślimaka a obroty są prawe.
Tu przykładowy wiatrak, łopatki tez skierowane są na lewo.
http://www.globalindustrial.com/g/hvac/parts/blower-wheels/backward-incline-centrifugal-wheels
Może to kwestia tego że masz silnik z drugiej strony :-)

Co do wysokości masz rację. Dla tego pomysł na alternatywny wirnik. Koszty są małe, warto przetestować. Zawsze to powinno podnieść ciąg. Chodź i przy takim wirniku już jest dobrze to czemu nie poprawić ;-)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #118 dnia: 27 Maja 2016, 14:30:05 czas Polski »
"Błędziolisz" jak mówił pewien klasyk.
Tu masz animację pracy dmuchawy - łopatki są odchylone do tyłu, we wszystkich innych także.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Centrifugal_fan.gif
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2016, 14:35:02 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #119 dnia: 27 Maja 2016, 16:08:31 czas Polski »
Zatem to producent zchrzanił bo zrobiłem tak jak on.
To ciekawy aspekt. Jaki ma wpływ łopat.