19 Kwietnia 2026, 05:40:16 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat "stolarnia"  (Przeczytany 9217 razy)

Offline Adi2050

Warsztat "stolarnia"
« dnia: 21 Września 2017, 14:33:28 czas Polski »
Witam.
Jako, że od jakiegoś czasu interesuje się "dłubaniem" w drewnie, a niestety z miejscem krucho (mały garaż), postanowiłem jakiś czas temu wybudować mały warsztat.
A więc tak, wszystko zaczęło się jakieś dwa miesiące temu. Także trzeba było zakasać rękawy i wziąść się do roboty.
Pierwszym zadaniem było zebranie i wywiezienie darni i ziemi na głębokość około 40cm, po czym uzupełnione zostało to kruszywem i zagęszczone. Następnie wylany został beton. I tak właśnie powstała płyta betonowa o wymiarach 6,5mx5m., na której w niedługim czasie miał powstać wymarzony warsztat ;).
https://images84.fotosik.pl/815/ef8a9ab51a592447med.jpg
Ze względu na pracę, niestety dalszy etap budowy musiał poczekać, aż dostanę urlop.
I tak w przeciągu trzech dni powstał cały szkielet z dachem.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/72e9f94286e8e606
https://www.fotosik.pl/zdjecie/27289c3039636ecb
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7029dd6d9a0190e4
https://www.fotosik.pl/zdjecie/304f38cc05fda917
Z zewnątrz dwie ściany obite są deską elewacyjną pomalowane impregnatem koloryzującym Vidaron kolor mahoń amerykański. Na dwóch pozostałych ścianach ze wględu na to, że i tak nie będą widoczne postanowiłem przykręcić blachę, którą kupiłem za groszę.
Dach został przykryty blachodachówką, z którą niestety miałem kilka problemów. Niestety okazało się, warsztat nie jest idealnym prostokątem i stąd kilka problemów, ale jakoś z tego wyszedłem.
Także na chwile obecną całość prezentuje się tak:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2d75d2f85bc6e0ac
Do zrobienia w najbliższych dniach to:zrobić obróbkę dachu,zamontować rynny, okna i zbudować drzwi, ocieplić ściany i dach wełną, położyć boazerie od środka.
W związku z powyższym mam do Was pytanie czy wełnę mogę kłaść od środka tak aby miała bezpośredni kontakt z deską elewacyjną, czy powinienem dać najpierw jakąś folię?
Podpowiedzcie, mam nadzieję że w najbliższym czasie coś znowu ruszy z robotą xD.
Pozdro.

« Ostatnia zmiana: 21 Września 2017, 14:35:40 czas Polski wysłana przez Adi2050 »

kerry

• Gość
Odp: Warsztat "stolarnia"
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2017, 14:43:50 czas Polski »
Wyłącz sobie zapisywanie danych GPS do zdjęcia, bo zaraz przyjedzie kilku chętnych do pomocy na ulicę Górną :)
A warsztacik wygląda całkiem, całkiem. Zdjęcie świeżutkie, sprzed godziny...:)

Offline JarekS

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2017, 15:11:14 czas Polski »
Jakies pozwolenia lub coś załatwiłeś

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2017, 15:33:15 czas Polski »
Jakies pozwolenia lub coś załatwiłeś

a Ty co ze skarbówki ? :P

warsztacik będzie super tylko pozazdrościć :)

Offline JarekS

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2017, 15:45:08 czas Polski »
Tak sie pytam bo mam zamiar tez cos postawic ale jak tak juz ze niby ze skarbowki to niema tematu

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2017, 16:26:26 czas Polski »
a Ty co ze skarbówki ? :P

to taki dżołk był nie oskarżenie :) ciągnij temat dalej, wskazówki jak załatwić papierologię zawsze się przydają :)

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2017, 16:28:45 czas Polski »
Do 35 m2 na terenie wiejskim bez pozwolenia ino na zgłoszenie.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Offline JarekS

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2017, 17:10:51 czas Polski »
A jak gmina miejska jak to sie ma do tego

Offline RobRob

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Września 2017, 19:19:17 czas Polski »
mi się obiło ze do 25 m 2 bez zezwolenia ale najlepiej udać się do gminy

Offline JarekS

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2017, 19:23:38 czas Polski »
Aha dzięki

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2017, 19:23:52 czas Polski »
bydynek gospodarczy - 35 m2 ale powierzchni zabudowy (25 było do zmiany ustawy).
Zgłoszenie
Chyba, że są jakieś cuda w MPZP.
Wszystko czarno na białym w ustawie.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2017, 19:59:46 czas Polski »
Panowie, przed zmianą ustawy było 25m2 w mieście i 35m2 w zabudowie zagrodowej [jako uzupełnienie zabudowy można postawić 2szt na każde 500m2 działki, czyli na pustej działce rolnej nie ma formyy zgłoszeniowej] . I Jedna uwaga odnośnie budynków gospodarczych na zgłoszenie. W moim starostwie powiatowym można zgłosić taki budynek tylko wtedy gdy zachowuje się odległość min.4m od granicy [3m dla ścian bez okien] ze względu na tzw "obszar oddziaływania''.... i też różnie to interpretują w każdym innym starostwie więc polecam udać się do swojego starostwa i dokładnie wypytać, zabrać ze sobą mapkę itp....mówię to posiadając 10letnie doświadczenie w tych sprawach....

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Września 2017, 20:48:27 czas Polski »
Można wystąpić o odstępstwo ws. odległości od granicy ale to już dobra wola urzędnika i zapisy w MPZP.
Kolejna ciekawa sprawa to elewacja. W moim urzędzie umieszczenie w opisie budynku elewacji drewnianej spowodowało alergiczną reakcję urzędu. I faktycznie, gdzieś w ustawie stoi, że budynki o konstrukcji drewnianej mają być zlokalizowane bodaj 6 albo 8 m od granicy, chyba że są zabezpieczone specjalną powłoką ognioochronną. Co ciekawe, chodzi tu tylko o elewację. Czyli jak robisz szkielet i dajesz wełnę skalną/tynk to jest spoko. A jak robisz szkielet i dajesz szalówkę to już są problemy.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2017, 21:31:30 czas Polski »
   sgt_raffie to nie do końca tak z tym odstępstwem pięknie....nie spotkałem się jeszcze żeby występować o odstępstwo na budynek zgłoszeniowy, na pozwolenie występowałem nie raz ale to dłuższy temat. Zapisy planu miejscowego też nie zawsze dotyczą spraw zgłoszeniowych. A co do przepisów p.poż to w skrócie powiem. Elewacja murowana od murowanej gdzie obie mają okna- 8m [jeśli na sąsiedniej działce postawiony budynek prawidłowo na 4m od granicy, to i ty możesz 4m od granicy ale jeśli nieprawidlowo na 2m i ma okna a i tak sie zdarza to masz 6m od granicy]  Murowany od drewnianego z oknami- 12m, drewniany od drewnianego z oknami 16m......to tak w skrócie...wszystko zależy od sąsiedztwa również, a jeśli działka pusta obok to musisz się odsunąć 3- bez okien a 4 z oknami przy murowanym budynku i 6m przy budynku drewnianym.....tak więc do urzędnika w swoim starostwie z pytaniami...ja dlugo w tym siedzę ale opisanie wszystkich przypadków jakie widziałem i interpretacji przepisów przez urzędy...to czasu nie starczy by opisać...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2017, 09:32:57 czas Polski »
Zapisy planu miejscowego też nie zawsze dotyczą spraw zgłoszeniowych
Stwierdzenie klucz ;). Ogolnie, isc i pytac bo w MPZP rozne cuda bywaja. Ale i tak jest latwiej niz kiedys..