23 Kwietnia 2026, 10:43:41 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat "stolarnia"  (Przeczytany 9237 razy)

Offline Adi2050

Odp: Warsztat "stolarnia"
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Września 2017, 13:06:57 czas Polski »
A więc tak, budynek powstał na samo zgłoszenie,a fakt że jest w granicy mnie nie dotyczy ponieważ to z boku, jak i z tyłu również należy do mnie, ogrodzone zostało tak w trakcie budowy domu ze względu na to, że raczej ciężko wykorzystać tamtą część placu, gdyż z boku za betonowym ogrodzeniem znajduje się skarpa i wielki dół, natomiast z tyłu za siatką jest podobnie (jakies 10 metrów w miare plaskiego terenu, na którym jeszcze znajdują się pozostałości starego domu i dalej również skarpa a niżej płynie rzeka). Dlatego tymczasowo zostało tak ogrodzone, być może kiedyś przyjdzie jakiś plan i chęci i coś z tym zrobię.
Ale do sedna, podpowiedzcie, co z tą folią.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września 2017, 13:23:38 czas Polski »
Rozumiem, ze nie planujesz poszycia z OSB? Tak czy inaczej powinienes dac membrane wiatroizolacyjna (Tyvek housewrap lub podobna). Dodatkowo, jaka welna? Szklana czy skalna?

Offline Adi2050

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Września 2017, 13:33:57 czas Polski »
Nie, w środku będzie boazeria drewniana. Wełne planuje dać skalną.
Czyli w każdym bądź razie tak jak przypuszczałem membrana, wełna i folia paroizolacyjna.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Września 2017, 13:37:27 czas Polski »
Chodzilo mi o poszycie zewnetrzne.
Welna skalna - no to dobrze.
Tak, membrana pod deske elewacyjna. Pamietaj o solidnych zakladach i podklejaniu polaczen bo bedzie przewiewalo.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Września 2017, 15:36:11 czas Polski »
Paroizolacyjna folia od srodka chyba też by się przydała.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2017, 19:21:25 czas Polski »
To od środka, kolega pisał od zewnątrz. Zresztą napisał, że planuje zastosować.

Offline Adi2050

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Września 2017, 20:33:53 czas Polski »
Koledzy doradźcie, bo nie wiem co robić.
Chciałbym co prawda jak najszybciej wykończyć warsztacik, mówię o boazerii w środku. Ale nie jestem pewny, czy teraz przy tej pogodzie i wilgotności to dobry pomysł, nie wiem czy lepiej nie wstrzymać się do przyszłego roku do wiosny\lata. Jak sądzicie?

Offline Adi2050

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września 2017, 18:46:19 czas Polski »
Mam jeszcze jedno pytanie, bo chyba jednak wezme sie za to w najblizszych dniach. Co myslicie o pomalowaniu boazerii lakierobejca?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Września 2017, 01:34:03 czas Polski »
Tak, membrana pod deske elewacyjna. Pamietaj o solidnych zakladach i podklejaniu polaczen bo bedzie przewiewalo.

Kojarzysz czym kleić takie zakłady? Zastanawiam się czy mając wiatroizolację na poszyciu OSB podklejki są konieczne.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Września 2017, 07:29:47 czas Polski »
Dorken, pewnie też i inni, maja specjalne silikony i taśmy do klejenia  folii dachowych. Używałem takiego silikonu i taśmy dorkena. Taśma jest super dobrze klejąca, ale też nie tania. Taśma, niewielka rolka, dobrze ponad 100 zł, silikon  zwykła tuba ponad 30 zł.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Września 2017, 09:07:06 czas Polski »
A taśma butylowa może być? (taka jaką przykleja się membranę do okapu rynnowego)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Września 2017, 09:30:47 czas Polski »
JA akurat ostatnio uzywalem Corotop. Rolka 25m cos kolo 30 dyszek. Dorken tez ma ale faktycznie sporo drozsza. Na OSB tez bym robil (pod szalowke obowiazkowo, pod welne mozna sie zastanowic) bo koszt w sumie nieduzy a jest to dodatkowe zabezpieczenie.
Probowalem kiedys silikonem ale bylo to mocno upierdliwe. Wole tasma jednostronna (bo dwustronna jest podobnie upierdliwa jak silikon).
Patrzac na opis butylowa pewnie tez da rady ale nie uzywalem.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Września 2017, 10:05:38 czas Polski »
Jak masz taka butylową, to sprobuj, na tej folii, ktorą masz.  Przykładowo, niezła taśma dekarska Soudala, kleiła mi sie do blachy i dachówek znacznie gorzej niż taśma Dorkena, która teoretycznie nie była do tego. Po kilku latach  widzę, że Dorken trzyma a Soudala muszę poprawić, lekko podgrzewając opalarką. Ważna przy klejeniu jest też temperatura, przy niskich to podejrzewam, że nawet ten Dorken też może nie kleić.

Offline amciek

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Września 2017, 12:05:09 czas Polski »
Adi, beton sam kręciłes czy kupowales z gruchy? Jakie to koszta?

Offline Adi2050

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Września 2017, 19:14:26 czas Polski »
Zastanawialem sie nad tym, zeby zamowic beton w betoniarni, ale niestety gruszka by mi nie wjechala na plac (szambo na wjezdzie 😠). No ale betoniarke mam, cement kupilem, zwir i piach sobie przywiozlem, trzy popoludnia i jakos poszlo.
Zreszta beton, to nie byl taki straszny gorsze bylo przygotowanie terenu pod niego. Poszlo okolo 12 ton kamienia, ktory musialem wozic taczka z ulicy :/