19 Kwietnia 2026, 07:18:58 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat "stolarnia"  (Przeczytany 9219 razy)

Offline marcin6391

Odp: Warsztat "stolarnia"
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Września 2017, 19:37:40 czas Polski »
Mam jeszcze jedno pytanie, bo chyba jednak wezme sie za to w najblizszych dniach. Co myslicie o pomalowaniu boazerii lakierobejca?

Możesz pomalować. Jeśli zdecydujesz się na lakierobejcę, to polecam Altax elewacyjną z woskiem - przetestowana - bardzo dobra
ale moim zdaniem wystarczy zwykły impregnat - wewnątrz wytrzyma wiele lat. Daj dwie warstwy i będzie git .

Offline Adi2050

« Odpowiedź #31 dnia: 30 Września 2017, 19:45:25 czas Polski »
Juz zakupiona lakierobejca sadolin.
Tylko nie ma czego malowac narazie   :(.
Czekam caly czas cierpliwie na boazerie.
Narazie bawie sie w ocieplanie i troche kombinuje juz gdzie w przyszlosci co stanie, zeby w miare mądrze ulokowac, gniazda itp. Niestety w planach mialem ze dzisiaj zaczne z welna, nawet i do 24 moglbym robic. Ale niestety bol glowy nie pozwala na dalsze prace.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2017, 19:51:16 czas Polski wysłana przez Adi2050 »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Września 2017, 19:49:39 czas Polski »
Nie używałem .

Daj jakiś podkład - może być impregnat konstrukcyjny.
raz - pójdzie mniej lakierobejcy
dwa- bedzie lepiej zabezpieczone

Offline Adi2050

« Odpowiedź #33 dnia: 30 Września 2017, 19:53:55 czas Polski »
Nie używałem .

Daj jakiś podkład - może być impregnat konstrukcyjny.
raz - pójdzie mniej lakierobejcy
dwa- bedzie lepiej zabezpieczone
Tak jako podklad planuje dac drewnochron bezbarwny gruntujacy.
Wlasnie nim jeszcze postanowilem pomalowac te deski elewacyjne od srodka i nieco sie nawdychalem i lep mi teraz chce rozwalic.  >:(

Offline marcin6391

« Odpowiedź #34 dnia: 30 Września 2017, 20:00:53 czas Polski »
ja już nie czuję ... znaczy, że zakonserwowany dobrze jestem  8)

Offline Adi2050

« Odpowiedź #35 dnia: 23 Października 2017, 21:03:29 czas Polski »
Witam, po dłuższej nieobecności.
W ostatnim czasie dojechała do mnie upragniona boazeria świerkowa   8).
Także powoli popołudniami/wieczorami zacząłem ocieplać.
Niestety nie pomyślałem o tym wcześniej, bo mogłem rozłożyć membrane paroprzepuszczalną jeszcze przed montażem deski elewacyjnej z zewnątrz, a tak musiałem wycinać kawałki i wykładać między słupami. Na to poszła wełna w płytach 10cm i folia paroizolacyjna.
W międzyczasie w garażu zabrałem się za impregnowanie i malowanie boazerii.
Powiem szczerze, że po pierwszym zanurzeniu pędzla w lakierobejcy sadolin extra bylem rozczarowany, myślałem, że pomalowanie co prawda prawie 100m2 desek pójdzie trochę szybciej, a tu kicha... :-\.
Okazało się, że malowanie ww lakierobejcą jest dość uciążliwe, przez jej dość gęstą konsystencje dość uporczywe jest jej równomierne nałożenie na powierzchni całej deski. Ale jednak mimo trudności efekt na koniec po wyschnięciu jest naprawdę super.
I tak powoli zacząłem przybijać pomalowane deski na pierwszą ścianę.
Na następną ścianę poszły już deski nie malowane z prostej przyczyny,malowanie pojedynczych desek było dość uciążliwe i czasochłonne i stwierdziłem, że malowanie ich na ścianie będzie wygodniejsze i szybsze.
I tak już dwie ściany mam skończone, pozostały jeszcze dwie, skosy i sufit. A niestety czasu na to coraz mniej >:(

Offline Adi2050

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Listopada 2017, 11:29:05 czas Polski »
Po dłuższej nieobecności, niestety w warsztacie zbyt wiele się nie zmieniło, ze względu na brak czasu. Teraz w najbliższych dniach planuje się wziąść za ogrzewanie z wykorzystaniem płytowego wymiennika ciepła. I dopiero wtedy będę kończył wnętrze ;).
Na razie trochę się pobawiłem strugarką i udało mi się kupić pierwszy materiał/surowiec do pierwszych prac w stolarni ;).
A mianowicie nabyłem 15 bali modrzewiowych, będę chciał z nich zrobić na wiosnę komplet mebli do altany (2 ławy i stół).
Zdjęcia nie oddają w 100% ich piękna, ale i tak wrzucam ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Listopada 2017, 12:11:14 czas Polski »
Zdjęcia nie oddają w 100% ich piękna, ale i tak wrzucam ;D

No ładne drewno nie powiem , pamiętaj tylko aby Ci ona za bardzo wilgoci nie nabrało , albo jakiś robaków nie przygarnęło , lub jakiś grzyb się nie pokazał bo w tedy ( ku uciesze innych ;D ) będzie z niego tylko opał .
Tak z ciekawości zamawiałeś je w tartaku czy jakiegoś tajemnego źródła o którym nam nie powiesz ??

Offline Adi2050

« Odpowiedź #38 dnia: 20 Listopada 2017, 12:19:50 czas Polski »
Nie no, tożadna tajemnica nie jest  :D
Drewno jest od znajomego, u którego przeleżało 7 lat ;) Miał z tego robić schody ale plany mu się pozmieniały i tak 7 lat to u niego leżało i udało mi się za naprawdę rozsądne pieniądze odkupić. Deski są, w dwóch długościach 2,20m i 2,50m, grubość 5cm , a co do szerokości to nawet do 60cm dochodzą, także surowiec niezły ;).
A i przy okazji przytuliłem kubik sosny też wyleżakowany kilka lat.