02 Maja 2026, 18:26:32 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym  (Przeczytany 32550 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Listopada 2017, 13:13:14 czas Polski »
Silikon nie wchodzi w grę
Dlaczego? Uzywam silikonu w spray-u wlasnie z powodu szybkosci aplikacji. Efektow ubocznych na razie nie zauwazylem (ale za duzo nie przerabiam).

Offline na_forum

« Odpowiedź #61 dnia: 28 Listopada 2017, 13:15:59 czas Polski »
Silikon nie wchodzi w grę
Dlaczego? Uzywam silikonu w spray-u wlasnie z powodu szybkosci aplikacji. Efektow ubocznych na razie nie zauwazylem (ale za duzo nie przerabiam).
Bo wnika w drewno. A pasty woskowej trochę mam więc wykorzystam.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline Morświn

« Odpowiedź #62 dnia: 28 Listopada 2017, 13:20:10 czas Polski »
Mogą pojawić się problemy w dalszej obróbce (malowanie)

Większe zakłady mają większe maszyny i smarowanie ;P

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Listopada 2017, 18:03:15 czas Polski »
Jeszcze się nie spotkałem w większych zakładach z innym sposobem smarowania niż ropą.

Offline Kinker

« Odpowiedź #64 dnia: 29 Listopada 2017, 11:27:41 czas Polski »
Ja gdzieś widziałem smarowanie suchym smarem z teflonem - PTFE w sprayu i powiem, że przemawia to do mnie.

Offline na_forum

« Odpowiedź #65 dnia: 03 Grudnia 2017, 10:51:37 czas Polski »
I znów ten brak czasu. Wczoraj przestrugałem tylko kilka desek.
Smarowanie pastą woskową wydaje się działać i posuw jest.
Ale jak zacząłem pracę na równiarce to się okazało, że coś nie halo. Stół odbiorczy ma złą wysokość. A wcześniej problemu nie było.
Po jakimś czasie zdecydowałem się rozkręcić część obudowy. Okazało się, że śruba mocująca jest poluzowana.
Po dłuższym czasie ustawiania osiągnąłem gorszy efekt niż było wcześniej. Ustawianie wysokości stołu odbiorczego nie ma nic wspólnego z precyzją w tym modelu.
Będę się bawił jeszcze jutro.
Wiem jak to robić, ale jakby ktś miał konkretną radę co do tego modelu to słucham.

Dodatkowo mam wrażenie (poparte kilkoma próbami), że nie zbiera równo. Tak jakby wałek lub stół (raczej stół) był pochylony w prawo (patrząc od strony odbioru).

Jeszcze jedno: już widać gołym okiem zużycie noży. A jedyne co przestugałem to kilkanaście desek (sosna), kilkanaście klocków bukowych, i ze 20 szt klepek dębowych.

Poniżej zdjęcia

Offline na_forum

« Odpowiedź #66 dnia: 04 Grudnia 2017, 20:53:18 czas Polski »
Dziś znalazłem chwilę, żeby poustawiać sobie stoły i dosyć szybko się udało.
Ale jest to "radość przez łzy".
Po wykręceniu śruby  blokującej (swoją drogą jak można dać tak małą śrubę i do tego bez podkładki sprężystej)  już chciałem zabierać się za pilnikowanie tzw. fasolki (bo ustawiłem stół w najniższej możliwej pozycji i nadal było źle), ale spróbowałem jeszcze jednej rzeczy.
Cofnąłem przymiar i się okazało, że stół jest ok, a przynajmniej tak na razie sądzę.
Tylko, że:..... noże się zjechały po jednej stronie. Tak zakładam bo ich nie rozkręcałem. Ale system montażu w Hammerze raczej nie pozwala na przesuwanie się noży w pionie.
Przyjrzę się temu i jakby co to dzwonię do serwisu.

Są jakieś zamienniki tych noży?

Offline Przemek

« Odpowiedź #67 dnia: 05 Grudnia 2017, 10:39:04 czas Polski »
Kolejny hammer z problemami. Przypadek? Nie sądzę! Może i linia maszyn dla hobbystów ale jak tak ma wyglądać praca to chyba lepiej kupić chińczyka i z góry zakładać problemy a może pozytywne zaskoczenie niż zapłacić konkretny pieniądz za takie rozczarowanie....
Pozdrowienia
Przemek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Grudnia 2017, 11:23:05 czas Polski »
chyba lepiej kupić chińczyka

A polskich maszyn nie ma?

Offline Przemek

« Odpowiedź #69 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:10:25 czas Polski »
Jasne, że są różne maszyny, napisałem o chińskiej maszynie bo to synonim niskiej ceny (już coraz mniej). W cenie hamera można wybierać różne maszyny i to z gamy profesjonalnej a nie "hobby".
Pozdrowienia
Przemek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:44:08 czas Polski »
Tos polecial ;D
Jasne, że są różne maszyny, napisałem o chińskiej maszynie bo to synonim niskiej ceny (już coraz mniej). W cenie hamera można wybierać różne maszyny i to z gamy profesjonalnej a nie "hobby".

Pokaz mnie sprzeta grubosiowe z planerem oraz walem spiralnym z segmentu pro za 16kola brutto ;D

Offline Przemek

« Odpowiedź #71 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:54:17 czas Polski »
Pozdrowienia
Przemek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Grudnia 2017, 13:46:52 czas Polski »
Mistrzu... nie obraz  ale jesli pokazujesz mnie jakas stomane rodem z Bulgarii gdzie juz nie klepia tylko od chinczykow wala jak leci wiekszosc rzeczy niczym bernardo to smiem twierdzic ze zupelnie sie nie rozumiemy i mamy zupelnie inne wyobrazenie rynku PRO

Gdzie ja pisze wprost a i pewnie przedstawiciele z feldera mnie popra jesli sa ze hammer to najtanszy, najmniej rozbudowany i NIE nadajacy sie sprzet do pracy zawodowej a dla Ciebie to juz jest sprzet z segmentu PRO...

To ci napisze w zaufaniu ze mialem reme fx1 w najwiekszym mozliwym wypasie i dla mnie byl to sprzet powiedzmy ale to powiedzmy cos a'la PRO :D
gdzie producent dopuszcza wielozmianowosc czyli tak naprawde pelne obciazenia 24h/7dni. Z uwagi na to ze musialem warsztat przerobic na magazyn sprzedalem ja i kupilem duzo mniejsza hamerajda k3wc i tez tnie prosto i bez jeczenia. Jednak zdaje sobie sprawe ze to nie jest juz sprzet do lupania dukatow a do czystej amatorki ktora kultywuje poniewaz dukaty mam z czego innego.

A zeby dosadnie wyrazic swoje zdanie w temacie sprzetu nieduzo taniej masz Mistrzu bernardo ktorego wspieraja tez KMA maszyny ;D o firmie KMA oraz marce bernardo zaczynaja sie tworzyc legendy. Zaczynajac od tego ze ktos w kma kupuje np. formatowke ktora zle tnie albo cos sie w niej sypie a serwis mowi wprost trzeba bylo sobie kupic lepszy sprzet ;D
Aby nie byc goloslownym przytocze tez firme holzman ktora niby austria a jednak ciajnatown :D

Tak wiec moze i hamerajd dupy nie urywa i jest po piniadzach ale jest kogo scigac i komu dupe zawracac. W najgorszym razie jak ktos tam wspomnial ze zaplaci 500 zyla i technik dupe ruszy zeby zrobic.

Dzis tak naprawde nie kupujesz legendy jesli na nia cie nie stac tylko sprzet dla ludu.

Wiesz dlaczego RR sie nie psuje? Bo dzis nie kupujesz samochodu tylko jego serwis...

Offline Przemek

« Odpowiedź #73 dnia: 05 Grudnia 2017, 14:43:43 czas Polski »
Quib + hamer = WNM  :P

i tak mnie nie przekonasz do hamera - powiedz ile dostajesz za marketing dla nich  ;D
Pozdrowienia
Przemek

Offline freqqone

« Odpowiedź #74 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:08:59 czas Polski »
Chińczykowi do Stomany daleko brakuje. Ja zadam pytanie czym się Hammer różni od stomany? Jakoś mnie Hammer nie przekonał i naprawdę nie miałem żadnego argumentu wydawać więcej złociszy.