04 Maja 2026, 16:13:10 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym  (Przeczytany 32577 razy)

Dentarg

• Gość
Odp: Strugarko grubościówka z wałkiem spiralnym
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:21:28 czas Polski »
Ja widziałem kilka filmów ze stomaną na YT i wyglądała dobrze. Trzeba by pytać "Meble mojego pomysłu" czemu wymienił na Feldera, pewnie dlatego że felder ma automatycznie podnoszenie.
 Ale miałem wrażenie, że Stomana wygląda lepiej niż Hammer. Jest też opcja z wałem spiralnym. To samo Robland. Na pierwszy rzut oka wyglądają dobrze, i mają pozytywne opinie z forów EU.

Ale sam wybrałem Hammera bo była ostatnio wyprzedaż :). Zobaczymy, jak będą problemy, to będę się z Felderem przepychał, na dniach otwartych strugało się fajnie, ale już na Dremie widać było, że Hammer A3 i tańszy felder mają braki.

Jedno czego jestem pewny, że w Felderze handlowcy są dobrzy w swoim fachu, ale księgowość nie potrafi wystawić faktury w ciągu 3 dni i jej wysłać kurierem :(.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Grudnia 2017, 15:27:03 czas Polski »
dostaje 3000 pesos kolumbijskich

zrobimy tak ;D podaj mnie przewage technologiczna swojej wybranej do 16 000 strugary z grubosciowa

i postaraj sie bo ostatnio jezdzilem za szerokimi grubosciowkami powyzej 75cm na wale i przygladalem sie wlasnie kilku modelom w tym wlasnie tej FS i roblandowi 510 i napisze ci co nastepuje
Aby nadac temu sens napisze ze posiadam A3-41 co uprzednio nadmienilem ale napisac jeszcze raz nie zawadzi. W tym sprzecie fabrycznie jest silent z ich oryginalnymi wkladkami. Nic nie kombinowane i nic nie zmieniane. Skalibrowalem jedynie podzialke bo rzeczywiscie bylo zle ustawione.

1. 41 jest cichsza od konkurencji bo ma mniej obrotow silnik - mowa o ze sie tak wyraze biegu jalowym czyli odpaleniu bez materialu. O polowe od zwyklych nozy tez felder ktorego ponoc reklamuje ;D

Ksiegowosc felder ma rzeczywiscie dziwna ;D ale kase na konto poslalem a przyszla maszyna dzialajaca wiec te 3 TYGODNIE ktore czekalem jakos mi wisza, z vatu i tak nie zszedlem tym sprzetem
2. 41 jest cichsza podczas pracy... inny kat natarcia zeba, nie wali tak po materiale - mozna pracowac bez nausznikow. Sprawdz kat natarcia u konkurencji to sie sam zdziwisz ;D
3. Nigdzie nie znalazlem dziwnych spawow, czopow i jakiegos gowna o ktorym kilka osob pisalo a jesli takie macie to pokazcie zdjecia!
4. Prowadnica planera nie ma luzow i mocno sie trzyma.
5. Caly korpus ale nie bedzie to zaskoczeniem jest z materialu innego niz plastik :D
6. Nic sie nie kiwa i nie urywa a przerobilem na tym kilka do kilkunastu m3 drewna miekkiego i twardego. Oczywiscie uwazalem zeby gwozdzia nie skosic.

Co do ceny stomana kosztuje 15 z hakiem a ja swojego a3 kupilem za 16 wiec praktycznie zadnej roznicy nie ma.

Co do mojego reklamowania to wiekoszsc wie ze jestem czlowiekiem ktory ogranicza sie do wybranych firm a nie gowna. Mozesz nazwac mnie kasiastym kutasem, burzujem bez fantazji - chociaz nawet po trzezwemu umiem dobrze sie bawic ;D mozesz uzyc wiele roznych epitetow pod moim adresem ale nie pisz ze jestem wyslannikiem feldera ! To akurat mnie obraza!

Pracuje takze na mafellach, festoolach i kilku firmach uwazanych za przerost tresci nad forma. Jednak ten przerost ma tez swoje plusy ktore przeslania Ci jeden minus - cena.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Grudnia 2017, 09:20:57 czas Polski »
Quib, dzięki za rzeczowe wyjaśnienia.

Twoja odpowiedź raczej nie jest do mnie, ale:

Jak zobaczyłem pierwszy raz Hammera to byłem urzeczony (na dniach otwartych w Felderze). Wtedy też widziałem Feldera 951, który był jeszcze lepszy ;).

Ale potem na Dremie widziałem jeszcze maszyny: Roblanda, Martina, mniejsze feldery (7xx), i paru innych producentów, których nazw nie pamiętam.
Spawów słabych w hammerze nie widziałem, ale i hammer i małe feldery miały IMHO najsłabiej rozwiązane przykładnice. Kiedyś w hammerze była przykładnica na pręcie i dodatkowo była składana osłona wału, teraz poszli w cięcie kosztów i jest na profilu aluminiowym a prowadnica z tyłu to taka dziwna blacha. Na Dremie w felderze 7xx nie dało się ustawić łatwo przykładnicy na 45st, w hammerze miała luzy i też nie była łatwa do ustawienia. Ale to mógł być problem tego, że to był 3 dzień dremy i sprzęt był "rozregulowany" przez zwiedzających. Nasuwa się pytanie, czemu sprzęt innych firm nie był tak rozregulowany ;). Albo na stoisku feldera więcej zwiedzających albo handlowcy/serwisanci innych firm zadbali o swój sprzęt miedzy kolejnymi dniami Dremy, albo ....

W cenie Hammera A3-41 można kupić Roblanda i Stomanę, oba z walkiem spiralnym. Skoro piszesz, że ich wałki spiralne są gorsze, to muszę uwierzyć bo ich nie widziałem na własne oczy. Roblanda ze zwykłym wałem widziałem, i miałem wrażenie jednak większej solidności. Był to odpowiednik feldera 7xx, więc może te tańsze są dużo gorsze, ale Robland wyglądał na lepiej wykonany niż Hammer i Felder 7xx. Stomanę widziałem tylko na filmach na YT i zdjęciach, więc trudno zgadnąć. Za ok 20k można kupić jeszcze SCM, też nie macałem :(, opinie w necie dobre.

Jak dostanę mojego Hammera to dam znać.

Felder 951 to super maszyna, świetnie mi się na niej pracowało na otwartych dniach, ale też po zobaczeniu innych cacek na Dremie (niektóre sporo droższe) uznałem, że to nie jest jednak koniec świata, jeśli chodzi o jakość (Felder), chociaż mi taka jakość by wystarczyła.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Grudnia 2017, 10:55:15 czas Polski »
Nie pisalem ze waly w felderze sa lepsze tylko inny kata natarcia zeba przez to jest ciszej przy robocie, ktos kto robil na hamerajdzie z silentem oraz np. mialem mozliwosc odpalenia i przejechania jesiona na scmie to poczuje roznice na korzysc hamerajda. Sami sprawic mozecie, minimalna bo minimalna ale to kilk dbi robi swoje.  Moze to kwestia akustyki... jednak watpie bo mam teraz maly warsztacik a tam byla duza hala i powinno sie ladnie rozejsc.

Felderow nie macalem za bardzo duzych bo popatrzylem i byly opcje dla mnie nie istotne. Mnie interesowala glownie grubosiowa ze spiralnym walem, do tego doszedl planer ... stwierdzilem ze skoro mam tyle wydac to troszke wiecej nie zaszkodzi. Jednak go nie uzywam tak czesto jak grubosciowki.

Co do maszyn od feldera na targach to przyznam szczerze ze nie wiem czemu jak piszesz rozregulowane byly... to juz trzeba pytac ludzi z feldera niech sie wypowiedza. U mnie nic sie nie kiwa. nie ma luzow, itp. Przykladnica mimo iz sprawia wrazenie malo solidnej na planerze to deba 7cm wytrzymala. W swoim 41 nie mam mechanizmow dodatkowych do planera typu docisk automatyczny wiec sie nie bardzo moge wypowiedziec.

Z opiniami to wiecie jak jest... ja pisze co widze bo mam ten sprzet, dziala i robie na nim co prawda nie zawodowo ale u mnie nie ma sprzet lekko i sam to przyznaje. Piszesz o grubosciowie scma wlasnie ze opinie ma dobre i widziales jak jest solidna to ci napisze ze jest glosniejsza niz 41 w tych samych pieniadzach a solidnosc jest kwestia gustu. A o tym powinienes wiedziec doskonale.

Mialem male gowno hitachi, pilarka reczna, katowalem ja kilka lat i dawala rade na twardym i na miekkim podczas juz koncowych prac przy warsztacie sie zjaral wirnik. kupilem jakiegos evo to po tygodniu czy dwoch juz szczotki wymienilem. A ten evo wygladal 4 razy bardziej solidnie od plastikowego hitacha!

Ja kupujac ide na wygodne! Mam miec serwis! Mam miec podpite papiery i zalatwione wszystko zwiazane z gw. Mam miec support techniczny i w razie pytan mam miec gdzie zadzwonic i z kim pogadac.

Stomana czy scm maja oficjalny SWOJ serwis czy przez jakis znachorow? Czy przypadkiem nie jest to kma maszyny gdzie kilku userow z forum kupowalo sprzety roblanda, bernardo, itp i kazali im sie palowac? No wlasnie chyba tak :D

Pewnie i do feldera znajda sie ludzie ktorzy narzekaja i maja prawo bo jesli tam pracuja ludzie jak jeden handlowiec z ktorym mialem do czynienia to wspolczuje. Nie zmienia to faktu ze feldera mozna scignac bo ma oddzial w Polsce a nie gdzies w Iranie, Bulgarii albo Dupie Maryni.

Czlowiek nie po to zapierdziela zeby meczyl sie z gownianymi sprzetami tylko zeby to dzialalo.

Zdaje sobie sprawe z tego ze taki przedstawiciel ma tez prowizje od sprzedanego sprzetu. byc moze sprzedaja tak duzo lub taki sprzet ze taki koles sprzeda jeden miesiecznie i ma druga wyplate a Ciebie automatycznie w dupie... mozliwe.

No i chyba jeszcze raz porusze te kwestie bo nie za bardzo ludzie czaja baze... hamerajd to najwieksze gowno feldera... czasami sie sami do niego nie przyznaja bo to amatorka po piniadzach! Wiec porownujemy sobie sprzety na roznych poziomach np. a3-41 do stomany czy scma  i naprawde jest problem przy wyborze.

A jesli teraz zmienimy polke z hamera na czystego feldera i porownamu do z konkurencja? Stomana czy scm nie ma nic wyzej... to kres ich mozliwosci...    i niestety tam gdzie koncza sie wlasnie takie firmy zaczyna sie rynek semi lub semi pro. Bolesna smutna prawda

Offline Przemek

« Odpowiedź #79 dnia: 06 Grudnia 2017, 14:34:32 czas Polski »
Cena stomany jest katalogowa, ja dałem 11.500 netto ze spiralnym i wg mnie to jest sprzęt do pracy profesjonalnej (możesz się nie zgadzać), serwis mam w firmie od której kupiłem, na razie nie potrzebowałem i oby tak zostało. Wiem, że hammer to klasa hobby ale cena już niekoniecznie. Moja opinia o stomanie jak na teraz jest bardzo pozytywna. Nie wiem jaka jest głośność silenta od feldera, ale stomana na dębinie twardej jak skała jest do wytrzymania bez ochrony, co prawda ja i tak zawsze nosze bo nie lubię hałasu.
Pozdrowienia
Przemek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Grudnia 2017, 14:42:14 czas Polski »
Wg wiekszosci parkinsajdy tez sa do pracy profesionalnej ;D przynajmniej tak twierdza ;D

To jesli w takim razie ta stomana jest na rynek pro to taka Jaroma, Martin i pozostali wysokich lotow...  to co sa?  ;D  dla bogow ;D nadludzi ?? ;D

kerry

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Grudnia 2017, 15:07:54 czas Polski »
Q, zazdrość przez Ciebie przemawia...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 06 Grudnia 2017, 17:16:18 czas Polski »
Kerry tylko Ty wiesz przez swoja szklana kule o tym ze sie slinie do zdjec parkinsonow ;D niczym mlodzi amisze do przydroznych hookers ;D

Offline Lopi1

« Odpowiedź #83 dnia: 06 Grudnia 2017, 18:55:49 czas Polski »
Jak w "Misiu" twoje zdjęcie powinno byc w każdym Lidlu. Dopisek pod zdjęciem, temu Panu nie sprzedajemy sprzętu Parkside.
Do Niemiec lub Czech będziesz musiał jeździć :-)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 06 Grudnia 2017, 19:11:06 czas Polski »
@Quib: wydaje mi się, że SCM ma też serię maszyn klasy Felderowego 9xx, i opinie bardzo dobre. Są pojedyncze modele SCMa, na które użytkownicy narzekają, a tak ogólnie wydaje mi się, że opinie lepsze niż Felder.

Patrzę na Stomanę FS 41N i widzę w specyfikacji, że moc silnika podana S1, czyli maszyna do pracy ciągłej, Hammer S6/40%, czyli 40% pracy 60% bieg jałowy, co charakteryzuje maszynę amatorską. Ja ciągle mam wrażenie, że Stomana to lepsza klasa maszyny niż Hammer, chociaż fotki na stronach sklepów internetowych wyglądają dość dwuznacznie (na pierwszy rzut oka, wygląda chińsko). I cieżko mi było tą maszynę obejrzeć, ale może źle szukałem sprzedawcy :(.

Ciągle zastanawia mnie czemu "Meble Twojego Pomysłu" z YT wymienił Stomanę na Feldera. Pytałem, ale odpowiedź była wymijająca. Mam wrażenie, jakby ten kanał jest teraz kanałem reklamującym Feldera, może dostał jakiś sposoring od Feldera, a może wszystkie maszyny?

Co trzeba przyznać Felderowi, że handlowcy są upierdliwi. Mnie atakowali z rok, aż w końcu przy promocji skusiłem się na Hammera.
Dwa na otwartych dniach męczyłem ich maszyny amaranthem,  klejonką sosnową 27cm szerokości i 2m długości, szerokim bukiem, twardym klonem itp. Raczej inne firmy nie pozwalają na takie testy.

KMA na Dremie traktował mnie jak powietrze, a na stoisku Feldera 3 handlowców się zainteresowało w tym taka ładna Pani ;). Na stoisku Martina też profesjonalna obsługa, nawet jak powiedziałem jaki mam budżet to przedstawiciel się nie zniechęcił tylko zachwalał dalej maszynę (na prawdę robiła wrażenie, ale była 2 razy za duża do mojego garażu)
Kiedyś też do KMA dzwoniłem z pytanie o maszyny, ale obsługa była taka sobie i nikt potem nie próbował się dopytać czy nadal chcę, czyli pewnie nastawieni są na bogatego klienta ;).

@Przemek: Gdzie kupowałeś swoją Stomanę?

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 06 Grudnia 2017, 21:59:15 czas Polski »
dzisiaj umnie na firme przyjechali z Feldera.az 3 osoby ,heeh i dawali mi dobra cena na hammera a341 za 12200 netto jak osoba prywatna plus 23% wat a jak na firme to bez watu czyli 12200 brutto ,za ad 951 to wycenili mi 31tys,mowile ze sie zastanowe to mi przesle nowe propozycje za jakiś czas.gwarancja i serwis to już mówili ze kwestia rozmów.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Grudnia 2017, 22:16:51 czas Polski »
Niezła cena :). Ale salonówka czy nowa maszyna?

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Grudnia 2017, 22:40:40 czas Polski »
niby nowa,dali katalogi ,zaprosili do salonow na testy .

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Grudnia 2017, 00:24:44 czas Polski »
Calkiem mozliwe ze SCM ma machiny z wyzszej polki i calkiem mozliwe ze sa nawet lepsze od feldera ... ale ich nie ma ... nie mam gdzie jechac, gdzie ogladnac. To samo jest ze stomana. Wszyscy mowia jaka jest zajebista ale nie mam czego i gdzie porownac.

Sa za to pojedyncze egzeplarze ktore dupy nie urywaja! A nie tedy droga.

Co do targow z felderem to widac ze sie da zejsc z ceny jak bozia przykazala ;D

Stol-Drew - jak Ci za silenta dali 15 kola brutto to juz nie ma sie nad czym zastanawiac ;D  kaz im dopisac serwis w nizszych cenach.

Jak zostalo juz wspomniane i nie tylko w tym watku kma maszyny klada pyte na klienta wiec jesli macie namiary na salony albo hale gdzie mozna te scmy oraz stomany ziornac, pomacac i cos na tym skrobnac to dajta adresy i walnijcie je tutaj dla potomnosci

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Grudnia 2017, 08:10:13 czas Polski »
@Stol-Drew: ta cena z wałkiem spiralnym czy zwykłym?