26 Kwietnia 2026, 03:30:14 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka wielozadaniowa  (Przeczytany 10835 razy)

Offline tommies

Odp: Wiertarka wielozadaniowa
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Września 2017, 00:00:31 czas Polski »
A moze Skil / zielony Bosch? Jakosc co prawda zdecydowanie nizsza niz niebieskich, ale za to ich serwis nie robi fochow jak cos padnie. Moze mam szczescie, ale o serwisie Boscha ( w tym Skil) mam naprawde dobre zdanie, w przeciwienstwie na przyklad do B&D.
Cenowo spokojnie miescisz sie w budzecie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2017, 06:52:58 czas Polski »
Nie używałem wiertarki już dawno. Nie wydaje mi się być potrzebna z racji na wysokie obroty, uzywam albo wkrętarki albo mlotowiertarki. Tak czy siak kupił bym jakiś mcalister czy inny marketowy sprzęt. Do napędu nawet taką za 50zl bez udaru i szybko-zacisku zupelnie osobną.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2017, 08:07:22 czas Polski »
Pracuję od 3 lat wiertarką dwubiegową z renomowanej firmy Macalister z Castoramy;) Wiertarką robiłem osłony na grzejniki i wywierciłem nią jakieś 2000 otworów sękownikiem 50mm. Maszyna robiła się delikatnie ciepła na przekładni ale dała radę. Jeśli chcesz mieć wiertarkę uniwersalną to tylko dwubiegowa plus udar o mocy 750-1000W. Moja kosztowała jakieś 270zł 3 albo 4 lata temu. Jeśli masz budżet 400 to bierz 2biegi stanley fatmax. Za firmowe dwubiegowe tzn. METABO, MAKITA, BOSCH musisz liczyć się z kosztem 500-700zł

Offline Arek15

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Września 2017, 09:55:09 czas Polski »
 :(skil już od jakiegoś czasu nie jest boschowski , chyba do końca roku się bosch nim zajmuje. skil tak jak bosch też miał wersje diy szara chyba , a czarna była proffesional ,   albo może na odwrót-też dobre maszyny

Offline Jakub_

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2017, 10:09:35 czas Polski »
Teraz to już sam nie wiem co kupić mając słabą wkrętarkę i nie mając wiertarki. W takim razie w co powinienem się zaopatrzyć.
A nie chcę kupować byle czego co ma zaraz paść. Chciałbym taką wierarką przyszlifować zrobić frezy/otwory wzdłużne metal przewiercić itp amatorskie podstawy. Czyli co polecacie dozbierać do czegoś mocniejszego ??
To może tania wiertarka i frezarka ??
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 10:19:36 czas Polski wysłana przez Jakub_ »

Offline RobRob

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2017, 10:35:28 czas Polski »
Vander to najgorsze co mozna kupic z wiertarek i jeszcze ta moc  a w rzeczywistosci
moze z 600 w

Offline tommies

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Września 2017, 11:06:28 czas Polski »
Moim zdaniem robienie takich wynalazków z napędem wiertarki to trochę zabawa i sztuka dla sztuki.  Owszem, na pewno daje gigantyczną satysfakcję, ale w codziennym majsterkowaniu potrzebnych jest wiele narzędzi niemal równocześnie. Przezbrajanie co chwila może doprowadzić szybko do irytacji.
Na Twoim miejscu poszedł bym w narzędzia tanich "marek" i z czasem w miarę potrzeb wymieniał i dokupował coś z wyższej półki.
Owszem jakość Lidlowego Parkside, Castoramowego MacAllistera czy Julowego Meeca nie będzie pokroju DeWalta czy niebieskiego Boscha, ale duża część z nich oferuje na prawdę znakomity stosunek jakości do ceny. Kupując w promocjach można naprawdę tanio wyposażyć domowy warsztacik.
W przypadku problemów na gwarancji też nie ma z nimi problemów - zazwyczaj od ręki wymieniają na nowe lub zwracają kasę.

Offline tommies

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Września 2017, 11:23:36 czas Polski »
Zapewne są wykonywane w tych samych fabrykach, tylko kolor plastiku i naklejka inna. Ale moim zdaniem jakość tanich chińczyków się zdecydowanie podniosła a drogich markowych spadła. Z czystym sumieniem mogę polecić wiele narzędzi Parksida czy Meeca które posiadam, a kupionych za kilka czy kilkanaście %  tego co kosztują firmówki.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Września 2017, 12:42:14 czas Polski »
Po przeczytaniu kilka razy wszystkich odpowiedzi...
Wybór pada jak mam wybierać na makitę https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/wiertarki/wiertarka-udarowa-makita-hp1640-moc-680-w.html
Pół na pół cena firma.

Nie będę zakładał osobnego wątku i odrazu się tu zapytam. Być może wpadnie dodatkowy grosz, jaką frezarkę w podobnej cenie byście polecili ??
Górno wrzecionowa z przyszłościowo montażem pod stolikiem (stolik z windą dla frezarki).

Offline 91az

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Września 2017, 18:41:50 czas Polski »
Będziesz w casto to obejrzyj JCB :-) Mnie przekonała metalowa obudowa przekładni i 5 lat gwarancji. Potem jak poszedłem w siwy beton z udarem to tylko bzykło i otwór gotowy. Dla porównania próbowałem plastikowym parkside "z udarem" - wyłączyłem zanim łożysko ślizgowe przetopiło obudowę ;-). Nie mówię , że Makita będzie gorsza - jest na pewno lżejsza, ale kto wie, czy te 300 zł nie warto zainwestować w "prawie" używany mocniejszy sprzęt.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Września 2017, 18:55:55 czas Polski »
A mówisz o której tej za 250 czy 450 ?? I ile biegowa jest bo się nie mogę doczytać.

Offline 91az

« Odpowiedź #26 dnia: 27 Września 2017, 09:44:56 czas Polski »
900W (456 zł)
https://tools.jcb.com/pl-pl/do-domu/products/power-tools/drills/jcb-900w-hammer-drill

2-biegowa

Prędkość nominalna bez obciążenia
    przekładnia 1 0-1400 obr./min
    Przekładnia 2 0-2700 obr./min

Ta mniejsza też sprawiała dobre wrażenie (ale nie powaliła na kolana - taki porządny chińczyk), a jako, że mam uraz do łożysk osadzonych w obudowach z tworzywa sztucznego to wybrałem coś co mi się nie rozpadnie w rękach. Fakt, że JCB wchodziło do Casto i dali cenę 80 zł niższą niż teraz też miał znaczenie ;-)
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 09:48:02 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline Jakub_

« Odpowiedź #27 dnia: 27 Września 2017, 09:59:45 czas Polski »
Dzisiaj będę to obejrzę ale powiem wacham się pomiędzy tą makitą a jcb zobaczymy pomacam. Za makitą przemawia też waga bo ten jcb waży powyżej 3 kg.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 10:14:19 czas Polski wysłana przez Jakub_ »

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #28 dnia: 27 Września 2017, 14:38:51 czas Polski »
Mam tę Makitę. Jest bardzo przeciętna i ma irytującą głowicę - tendencja do wypuszczania wiertła i kiepski klucz. Drugi raz bym jej nie kupił.

Offline Jakub_

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Września 2017, 14:40:07 czas Polski »
Ok dzięki za info.