15 Maja 2026, 03:41:39 czas Polski

Autor Wątek: Cennik usług i produktów stolarskich  (Przeczytany 15503 razy)

Offline na_forum

Cennik usług i produktów stolarskich
« dnia: 30 Września 2017, 21:13:31 czas Polski »
Na forum są profesjonaliści, amatorzy i ludzie "pomiędzy". Każdej z tych grup przydałaby się wiedza na temat wyceniania swoich (lub cudzych) umiejętności i produktów.

Co powiecie na propozycję stworzenia online swego rodzaju cennika. Może przy wykorzystaniu ogólnodostępnego arkusza google?
Może coś w tym stylu (lub bardziej rozbudowane)?

Offline SpecPiotr

Odp: Cennik usług i produktów stolarskich
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2017, 21:17:42 czas Polski »
Kiepski pomysł. Po pierwsze wątpie by ktoś o tym chciał opowiadać a po drugie projekt projektowi nierówny.
A idąc dalej do tabelki. Jak miałoby wyglądać np renowacja mebli. Stołek czy rzeźba na starych gdańskich drzwiach na rynku ?
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2017, 21:19:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2017, 21:19:18 czas Polski »
To się nie uda. Jedno drugiemu nie równe, kwestia materiału, wykończenia, rozmiaru, regionu...
Za dużo zmiennych w tym równaniu!

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2017, 21:28:14 czas Polski »
Jeśli jesteś ciekawy , jakie kwoty są w obiegu , proponuję wycieczkę na portal "oferia". Tam zobaczysz, jakie cuda się dzieją  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2017, 21:30:30 czas Polski »
Tam to za darmo prawie robią ;D

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2017, 21:35:24 czas Polski »
Nie byłem tam, bo z moimi cenami nie miałbym tam czego szukać  ;D  wiem od znajomych ,że dzieją się tam dantejskie sceny , wyzwiska , straszenie podobno cyrk  :D :D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2017, 21:46:23 czas Polski »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2017, 22:53:13 czas Polski »
Na leb juz padlo ;D

Jak mozecie wyceniac cos czego sie nie da wycenic ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2017, 23:23:02 czas Polski »
To jest tak jak z wyceną choćby prostych mebli... cena okuc, sposób montażu, miejsca moze byc w granicach 1000-10000 pozornie za to samo. Ale tylko pozornie... sa rzeczy ktorych nie da sie wycenic, trzeba sie dogadac i albo klient sie zgadza albo szuka taniej. Niejednokrotnie płacze poźniej bo zrobili taniej ale wystąpili w programie usterka. Mój brat też znalazł sobie "glazurników" do łazienki. Jedyne narzędzie jakie posiadali to była szlifierka kątowa. Teraz ramka gniazdka nie daje rady zakryć dziur pod puszki. Dopiero później zrozumiał ze tanio znaczy drogo...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Października 2017, 00:10:36 czas Polski »
bo koronka duzo piniedzy kosztuje... a dobra koronka to juz picia na miesiac ;D

i teraz przyjdzie gosc ktory ma sprzety, wywali trefne plytki, wsadzi nowe, porobi otwory, idealnie bedzie wszystko pasowac, sladu tez nie bedzie ze cos robil ;D
braciaka skasuje na 3 razy tyle co by to robil od poczatku sam ;D  i to jest piekne ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2017, 07:11:17 czas Polski »
Wiem że w Radomsku robią meble już za 1000zl za metr
Z lakierami.

Nie jest to jednak żadna jakość.
Najtańsze materiały i wymiana elementów na własną rękę.
U mnie w Grójcu rządzą cenami pokazując się na targach i giełdach. Ludzie biorą ich ceny jako wzór nie pytając często o jakość i wyposażenie. Samochody tu kupują tylko niemieckie z salonu bo ludzie widzą, a reszta może być byle była.

Bywa że jak robię kuchnię to wychodzi nawet 4tys za metr ale to sporadycznie przypadki a materiał jest dopieszczony.
Byłem na jednej wycenie gdzie spędziłem prawie dwie godziny pokazując próbki, wzorniki tłumacząc co do czego .
Wyszło około 24tys, po czym słyszę że z targu był pan 5 minut mierzył i powiedział 17 tyś. Zadałem więc pytanie co będzie w tych 17tys? Nie potrafili odpowiedzieć i tylko uciekali wzrokiem. Nie da sie wiec mierzyc jedną miarą.
Jedna szafka szufladowa potrafi kosztować około 2000 a nie mówię już o narożnych bo tu sam system potrafi kosztować więcej.

Jak robię ogrodowe rzeczy to czasem drewno o tym samym przekroju kosztuje 20 a czasem 60 zł za mert.
Do tego dochodzi jak bardzo skomplikowana jest konstrukcja itd.

Słysząc więc że meble kuchenne to 1000zl metr musimy brać pod uwagę że dostaniemy szuflady rolkowe, zawiasy i zawieszki poniżej 1zl z allegro, siłowniki które padną za 2 miesiące itd. A do tego blaty prawie z papieru. a na montaż przyjadą śmierdzące cześki co lepiej żeby butów nie sciągali. Przy wyjsciu trza patrzec czy czegos nie zaj.bią.

Tyle ode mnie ;)

Podsumowując - jeśli chcesz taki cennik to dzwon do Radomska.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2017, 07:16:56 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Października 2017, 08:22:18 czas Polski »
mam wrazenie, ze doslownie wszyscy w Radomsku robia kuchnie. To jakis mikroklimat czy co?

Offline na_forum

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Października 2017, 09:22:26 czas Polski »
Może rzeczywiście nie wszystko dobrze przemyślałem. Ale jakiś rodzj cennika na pewno by się przydał.
Może w nastepującej formie (moja ostatnia robota):
Usunięcie farby z dzrwi i ościeżnic - 4 warstwy-czas tyle i tyle-cena tyle i tyle.

Albo jeszcze inaczej.

Sam jakiś czas temu miałem super łatwą i przyjemną robotę do zrobienia, ale wyceniłem za wysoko i nic z tego nie wyszło.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2017, 09:32:25 czas Polski wysłana przez na_forum »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Października 2017, 09:37:18 czas Polski »
To nie Ty wyceniłeś za wysoko tylko po prostu ktoś inny wycenił niżej.

Offline na_forum

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2017, 09:41:53 czas Polski »
To nie Ty wyceniłeś za wysoko tylko po prostu ktoś inny wycenił niżej.

Akurat w tym konkretnym przypadku to wiem, że sam trochę przesadziłem (ale tylko trochę :) )