14 Maja 2026, 23:30:34 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsza szafka  (Przeczytany 2910 razy)

Offline Kozy91

Pierwsza szafka
« dnia: 02 Października 2017, 03:26:54 czas Polski »
Witam,
planuję zrobić swoją pierwszą szafkę z szufladami i mam parę pytań.

1. Czy wystarczy zrobić połączenia na kołki i konfirmaty?
2. Czy do połączeń kołkowych używać kleju? Jeśli użyje kleju to już nie rozłożę tej szafki (tylko nie wiem po co miałby to robić). Jeśli kleić to gdzie i jaki klej można tanio kupić, może być np. jakiś Pattex z marketu?
3. Chciałbym, aby góra szafki była gładka, tzn. była zrobiona z jednej formatki (ścianki boczne będą pod nią) i teraz pytanie jak wykonać nie widoczne połączenia? Czy wystarczą kołki i klej, czy opłaca bawić się w mimośrody lub inne nie widoczne połączenia (widziałem np. takie systemy od Krega lub Wolfcrafta)?
4. Jak wymierzyć szufladę i dobrać prowadnicę? Czy od szerokości wewnętrznej szafki wystarczy dojąć grubość prowadnic? Chyba na pierwsze szuflady najlepiej kupić sobie trochę większe formatki z sklejki i dociąć w domu, jak już będzie korpus.
5. Czy muszę dodawać nóżki do korpusu? Jeśli tak to gdzie takie można kupić w niskiej cenie? Gdzieś widziałem taką opcje regulowania od środka korpusu.
6. Czy jest jakiś program, z którego da się wyciągnąć wymiary formatek oraz uwzględni nie typowy układ korpusu (patrz punkt 3, z nie typową górą - bo nigdzie takie rozwiązanie nie widziałem)?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

Ps mam nadzieje, że dobry dział

kozio

• Gość
Odp: Pierwsza szafka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2017, 07:46:30 czas Polski »
Dział to raczej nie ten... pryndzy hyde park...

Jeśli nie masz żadnego doświadczenia to lepiej zamów u kogoś z forum. Dogadacie się. Będzie taniej bo pierwszą szafke mozesz szybko spierd..ić i trza bedzie formatki zamawiac jeszcze raz.

Żeby uzyskać odpowiedzi musisz napisać kilka rzeczy...
Przede wszystkim gdzie ma stać ta szafka.
Czy to komoda, czy szafka kuchenna?
Jakie te prowadnice?
Daj rysunek z wymiarami nawet odreczny. 
Musimy wiedzieć co chcesz mieć.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2017, 08:13:36 czas Polski »
Jako "doświadczony" wykonawca jak na razie jednego regału z szufladami mogę coś podpowiedzieć.

Ja robiłem na same kołki przy użyciu przyrządu Wolfcrafta
2. Czy do połączeń kołkowych używać kleju? Jeśli użyje kleju to już nie rozłożę tej szafki (tylko nie wiem po co miałby to robić). Jeśli kleić to gdzie i jaki klej można tanio kupić, może być np. jakiś Pattex z marketu?
Używałem kleju Soudala, cos w rodzaju wikolu, biały, klej dawałem na kołek, troche do otworu i na powierzchnie styku.
3. Chciałbym, aby góra szafki była gładka, tzn. była zrobiona z jednej formatki (ścianki boczne będą pod nią) i teraz pytanie jak wykonać nie widoczne połączenia? Czy wystarczą kołki i klej, czy opłaca bawić się w mimośrody lub inne nie widoczne połączenia (widziałem np. takie systemy od Krega lub Wolfcrafta)?
Najprościej to chyba na kołki, żeby było niewidoczne.
4. Jak wymierzyć szufladę i dobrać prowadnicę? Czy od szerokości wewnętrznej szafki wystarczy dojąć grubość prowadnic? Chyba na pierwsze szuflady najlepiej kupić sobie trochę większe formatki z sklejki i dociąć w domu, jak już będzie korpus.
To pewnie zależy od rodzaju prowadnic, masz prowadnice kulkowe za 7 zł i takie za 70 zł,  różna jest ich konstrukcja i w zwiazku z tym różne wymiarowanie
5. Czy muszę dodawać nóżki do korpusu? Jeśli tak to gdzie takie można kupić w niskiej cenie? Gdzieś widziałem taką opcje regulowania od środka korpusu.
Najtaniej to podkleić podkładki filcowe, podloga sie nie rysuje. Szafki z Jyska czy Ikei czasem w ogole nie mają nóżek.

Dla amatora najtrudniejsze jest chyba zrobienie szuflad. Przy klejeniu musisz mieć kilka ścisków, ewentualnie coś by dociążyć klejone powierzchnie.
Wrzuć jakiś rysunek to majstry ci podpowiedzą bardziej fachowo..
Powodzenia.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2017, 08:59:03 czas Polski »
ja powiem Tobie tak. Po pytaniach wnioskuję że nie masz wogule pojęcia bo nie wiesz jak zrobić i gdzie co kupić , cokolwiek kupisz to zapłacisz dwa razy więcej niż stolarz za materiał bo w hurtowaniach są inne ceny dla nich i dla ludzi normalnych , stolarze mają rabaty. kupisz narzędzie i materiał i wyjdzie Cię to samo co zapłacisz stolarzowi za gotową szafkę , ale masz pewność że zrobi ją dobrze bo jeśli sam spieprzysz coś to poprawki już cię kosztują więcej niż gotowa szafka u stolarza:)
jeśli chcesz żeby ładnie wyglądała to ją zleć komuś , jeśli nie zależy ci na perfekcji i chcesz ją wstawić do garażu to rób ją sam :) poduczysz się sam zobaczysz jak i co i będziesz miał satysfakcję z tego że ją sam zrobiłeś ale rewelacji nie spodziewaj się ;) to mówiłem ja amator taki sam jak Ty :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2017, 09:00:50 czas Polski »
Daj nam informacje bo będziemy pisać o wszystkim i o niczym...

Offline Kozy91

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2017, 10:41:04 czas Polski »
Daj rysunek z wymiarami nawet odreczny. 
Musimy wiedzieć co chcesz mieć.

Dorzucam rysunek z wymiarami.

Przede wszystkim gdzie ma stać ta szafka.
Czy to komoda, czy szafka kuchenna?
Jakie te prowadnice?

Szafka będzie stała pod biurkiem, na parkiecie. Prowadnic jeszcze nie mam wybranych.

Jeśli nie masz żadnego doświadczenia to lepiej zamów u kogoś z forum. Dogadacie się. Będzie taniej bo pierwszą szafke mozesz szybko spierd..ić i trza bedzie formatki zamawiac jeszcze raz.

Lubię majsterkować i chcę spróbować sam to zrobić. Zdaje sobie sprawę, że może coś nie wyjść itd.

Ja robiłem na same kołki przy użyciu przyrządu Wolfcrafta

Też mam na oku Wolfcrafta, którego używałeś?
http://www.wolfcraft.pl/pl/produkty/p/przyrzady_do_polaczen_kolkowych/1_przyrzad_do_polaczen_kolkowych/s/p/index.html
http://www.wolfcraft.pl/pl/produkty/p/przyrzady_do_polaczen_kolkowych/1_uniwersalny_przyrzad_do_polaczen_kolkowych/s/p/index.html

Podobno w tym drukim otwory na płycie 18 nie wychodzą na środku.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2017, 13:17:50 czas Polski »
Ja mam oba te z Wolfcrafta. Teraz częściej używam tego metalowego, bo jak zacisnę śrubę to nic mi się nie przesuwa, a plastikowe trzymane w ręku może się przemieścić. Inna sprawa, że z metalowym czasem nie wszędzie się podejdzie i wtedy wracam do plastikowego. Prz metalowym trzeba wiedzieć, że nie jest on skalibrowany do płyty osiemnastki. Czyli jak będziesz robił otwór na kołek 8mm to nie wypadnie on na środku płyty. Ja na tą ewentualność dorobiłem sobie tulejkę na tokarce i już jest OK, ale bez niej bida.

Na allegro pojawiło się ostatnio trochę gadgetów dla amatorów składania mebli. Może coś takiego jest warte zainteresowania. Widzę jakąś czarną śrubę, więc chyba istnieje możliwość regulacji.
http://allegro.pl/milescraft-przyrza-do-polaczen-kolkowych-jointpro-i6952085941.html

Offline Lopi1

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2017, 14:07:06 czas Polski »
Używam tego pierwszego, ma pewne niedokładności ale  jako początkujący amator jestem zadowolony.
Do tego warto kupić znaczniki na kołki, które będziesz używał lub zrobic swoje z kawalka kołka i cienkiego gwoździka, ewentualnie z kawałka ołówka.

Offline otaru84

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2017, 18:39:38 czas Polski »
Jeśli mam ci doradzić to zrób sam boasz świadomość że sam ja zrobiłeś nawet jak coś nie wyszło.  Ja pierwsza trochę zepsulem ale z następnymi już szło fajnie
Necessitas in loco, spes in virtute, salus in victoria

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2017, 20:42:10 czas Polski »
Napisz jakie chcesz prowadnice to wylicze Ci formatki...
Jeśli nie wiesz to napisz jaki masz na nie budżet to coś wymyślimy.
Korpus szafki z jakiej płyty?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2017, 21:44:01 czas Polski »
Winylowej..;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2017, 22:25:13 czas Polski »
Jarek!!! On tu nie na temat pisze... ;D

Masz jusz materiał czy dopiero będziesz zamawial?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2017, 11:15:07 czas Polski »
Jak nie na temat :)
Jusz piszemy już
Kozy91, przyjedź do Wrocka, szafkę zrobimy z wieczora a w dzień zwiedzisz miasto. Kozio nie ma pojęcia o robocie, najlepiej czuje się na wolności, w górach-wysoko ;D