26 Kwietnia 2026, 02:05:55 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzia i porady meblarskie  (Przeczytany 5683 razy)

Offline grzegorz.mar

Narzędzia i porady meblarskie
« dnia: 07 Października 2017, 22:01:10 czas Polski »
Ok zakładam jeden wątek, pozostałe skasowałem. Jak będzie przepełniony to tak samo wyczyszczę i od nowa, porządek należy trzymać.
Co do piły tarczowej do cięcia laminatu, znalazłem taką, więc chyba się skuszę. Ciężko było znaleść a z serii expert jest jeszcze do aluminium, nie wiem czy nie była by lepsza?

fyme

• Gość
Odp: Narzędzia i porady meblarskie
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2017, 22:08:51 czas Polski »
Ja tnę tarczą do aluminium ale tylko dlatego że mam do tarcz tego typu dostęp. Jeśli jednak miałbym kupić tarczę to wziąłbym dedykowaną do laminatów choc cięcie po tarczy do aluminium też jest bardzo ok.
Ja co prawda tnę festoolem ale przyznaję że już kiedyś miałem chrapkę na tego boscha.

Offline morosoph

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2017, 12:05:29 czas Polski »
Tymi tarczami Bosha tniemy na formatówce płyty HPL na systemy kabinowe - naprawdę twardy syf- i po ok. 30 mb cięcia widać już pierwsze szczypanie krawędzi laminatu. Ale zwykła tarcza do meblówki tylko jęczy, także różnica jest zdecydowana

Offline marcinatj

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2017, 16:35:48 czas Polski »
No niestety do hpl compact tylko diamenty. Jeśli mówimy o masówce.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Października 2017, 05:00:15 czas Polski »
Nie żadna masówka, rozcięcie 3 lub 4 płyt akrylowych

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2017, 07:03:36 czas Polski »
Zastanawiam się nad laserem dla glazurnika. Chcę go zastosować podczas rozcinania płyt. Jak trasuję niby wszystko super a na koniec okazuje się że nie mam kątów zachowanych.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2017, 07:44:14 czas Polski »
Przerost formy nad treścią. Nie wiem czym dokładnie rozcinasz ale lepszy będzie jakiś kątownik do szyny.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2017, 07:45:26 czas Polski »
Wątek ciekawy ale bedzie wygladał jak groch z kapustą,
Są osobne działy na rózne nadzędzia i różne porady, w tym wątku wszystko zginie pod ciężarem czarnej dziury.
Tarcza? Do pił. Laser? Trasowanie. Itd itp.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2017, 07:58:35 czas Polski »
Najpierw mówiliście że mam pisać w jednym wątku, teraz że groch z kapustą, sorry nie wiem jak dogodzić
Wątek specjalnie nazwałem narzędzia i porady meblarskie
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2017, 08:00:07 czas Polski wysłana przez grzegorz.mar »

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2017, 08:14:25 czas Polski »
A więc rozcinkę robię wg szyny prowadzącej zagłębiarką bosch. Najpierw odcinam 1.5 cm pasek długiego boku w celu wyrównania płyty. Później kątownikiem długim 1.7m trasuję i obcinam krótszą krawędź i tnę. Kątownik sprawdzałem ma 90st. Czyli dwa boki równe i do kąta to mogę rozcinać. Trasuję resztę rozcinam i okazuje się że mam około 3mm różnicy na 2.4m. Niby nie dużo ale suma błędów się nakłada. Stąd pomysł trasowania laserem dla glazurników

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2017, 08:26:07 czas Polski »
sorry nie wiem jak dogodzić
Jesteś w ,,Hyde parku",a Jarek w innym wątku napisał
. Są wątki w Hydepark gdzie możecie lać wodę,
Nie wszystkim się podoba że jest w nim poruszane wiele tematów :o
,,jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził'' :)
Twój wątek,jest gdzie trzeba,możesz pisać co chcesz ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2017, 10:18:21 czas Polski »
A więc rozcinkę robię wg szyny prowadzącej zagłębiarką bosch. Najpierw odcinam 1.5 cm pasek długiego boku w celu wyrównania płyty. Później kątownikiem długim 1.7m trasuję i obcinam krótszą krawędź i tnę. Kątownik sprawdzałem ma 90st. Czyli dwa boki równe i do kąta to mogę rozcinać. Trasuję resztę rozcinam i okazuje się że mam około 3mm różnicy na 2.4m. Niby nie dużo ale suma błędów się nakłada. Stąd pomysł trasowania laserem dla glazurników
A szyna podczas cięcia ci się nie przesuwa? Mocujesz ja sciskami?

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2017, 10:19:10 czas Polski »
tak

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Października 2017, 10:23:03 czas Polski »
Wydawało by się prosta rzecz a jednak, podejrzewam sumę błędów związanych z przenoszeniem wymiaru, grubości kreski, każdy przymiar ma swój błąd, metrówka, kątownik, ołwek lub pisak, niezauważone przesunięcie, msła sztywność. Suma błąd, dlatego pomyślałem o laserze kątowym 0.2mm/1mb

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2017, 11:48:44 czas Polski »
Ja używam liniału Incra pokazywanego przez Jarka w którymś z wczesnych filmów. Ma dziurki co 1/4 mm. Do trasowania używam ołówka automatycznego 0,5 mm. Szynę przykładam możliwie w środku kreski. Tnąc kilka jednakowych formatek odchyłki nie przekraczają grubości kartki papieru. Jeśli jednak się nie przyłożę albo mam kiepskie światło to i 1 mm może się trafić. U mnie kątownik Festoola do szyny jak również przykładanie innych kątowników średnio się sprawdza. Ten pierwszy ma za duże luzy a inne są za krótkie więc wprowadzają mikro błędy. Używam jednej miarki do trasowania większych odległości oraz wspomnianej Incry do trasowania od brzegu.