09 Maja 2026, 18:35:10 czas Polski

Autor Wątek: Łódź czy Wrocław ?  (Przeczytany 7263 razy)

Offline Morświn

Odp: Łódź czy Wrocław ?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Października 2017, 12:44:10 czas Polski »
Krzysiek ze jest ;p
A tak serio, to bardziej jako zart.
Ogolnie miasto zainteresowalo mnie jedynie pod wzgledem specyficznej architektury.
Poza tym mimo usilnego szukania jakos nie bylo tam nic ciekawego. Wszychobecnie panujacy nielad. Tlumy przedstawicieli ogolnie pojetej zulerni na ulicach (tych glownych rowniez). Nie twierdze ze jest tak zawsze, moze trafialem tam w takie dni ;P

A i zeby nie bylo.
W kazdym miescie sa gorsze dzielnice/ulice. W niektorych miastach wiecej w niektorych mniej. ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2017, 12:45:57 czas Polski wysłana przez Morświn »

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Października 2017, 13:01:59 czas Polski »
Wypraszam sobie ! w Łodzi nic ciekawego?
Stoi tam przecie (albo stała) moja łajba

Ale miasta praktycznie nie widziałem bo montaż od rana do wieczora :(
Pozdrawiam Tomek

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Października 2017, 14:08:54 czas Polski »
Obawiam się, że to czas przeszły! Aczkolwiek fajna łajba była, dzieciaki moje miał tam zabawę równie fajną co na samym basenie :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Października 2017, 14:38:14 czas Polski »
Tak jest ! Wrocław wygrywa. Byłem tam jeden raz i na pewno nie ostatni.
Zaproszenie aktualne, jest gdzie spać! a do centrum nie daleko ;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Października 2017, 15:44:44 czas Polski »
Jako łodzianin wypraszam sobie...
Ale fakt, do zwiedzania to raczej nie ma nic arcyciekawego :(

kerry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Października 2017, 15:50:36 czas Polski »
raczej nie ma nic arcyciekawego
Zawsze można cały dzień chodzić w kółko w "dętce" :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Października 2017, 15:58:49 czas Polski »
Cały dzień to nie - są jakieś ograniczenia w ilości osób na jedno wejście a i nie cały czas dętka jest otwarta.
Jest sporo ciekawych miejsc ale oczywiście zależy co kogo interesuje. Jeśli jednak chodzi o jakieś ogólne atrakcje dla przeciętnego "Kowalskiego" to niestety. Łódź to typowe miasto poprzemysłowe.

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Października 2017, 17:07:46 czas Polski »
Miłosz, podrzuć propozycje dla nie przeciętnego Kowalskiego. Chetnie sprawdze przy najblizszej okazji, i może nawet mi sie spodoba ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Października 2017, 17:41:51 czas Polski »
Adi - rezydencja Księży Młyn, muzeum Kinematografii, właśnie Dętka, muzeum Zakładu Biologii Ewolucyjnej w parku Sienkiewicza, muzeum książki na Tylnej albo na Tymienieckiego...
Sam widzisz, że to nic szczególnego i raczej dla osób zainteresowanych pewnymi tematami. Poza zoo i lunaparkiem oraz Manufakturą i Sukcesją nic dla mas raczej nie ma.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Października 2017, 19:36:49 czas Polski »
O widzisz. Pierwszy konkret o Łodzi  ;)
Pozdrawiam Tomek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Października 2017, 11:20:12 czas Polski »
Dla tubylca jest mnóstwo ciekawych miejsc. Ja się tu urodziłem i wychowałem. Pamiętam wiele miejsc z dzieciństwa które teraz wyglądają zupełnie inaczej. Obserwuję jak miasto się zmienia. Dla mnie jest tu sporo atrakcji które dla osób przyjezdnych mogą wogóle nie być atrakcjami.
A i ogród botaniczny też mamy a także muzeum etnograficzne, muzeum sztuki, muzeum MPK (tramwaje), muzeum historii miasta Łodzi (słynny pałac Poznańskiego znany chociażby z "Ziemi obiecanej" i muzeum włókiennictwa :)
Muzeów jest sporo i tak na szybko nie wszystkie nazwy przychodzą mi do głowy. Zainteresowani znajdą wszystko w internecie. Niektóre placówki są malutkie i ich zwiedzanie nie trwa długo. Większość dzieci nudzi się w muzeach, do tego niczego nie można dotykać.
Myślę, że podobne atrakcje są w każdym dużym mieście. W jednym jest coś wybitnie ekstra a w drugim niekoniecznie. Tak jak napisałem wcześniej wszystko zależy co kogo interesuje.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2017, 11:27:26 czas Polski wysłana przez mily68 »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Października 2017, 11:37:44 czas Polski »
No dobra... :). We Wrocławiu też jest Ogród Botaniczny, po Krakowie najstarszy w Polsce. Muzeów jest bardzo dużo, w większości byłem ale nie potrafię wszystkich wymienić... Nie chwalę Wrocławia tylko dlatego, że tu się urodziłem, wychowałem i mieszkam. Po części to opinia też ludzi, którzy mnie odwiedzają, zwiedzają Wrocław. Jest tu gdzie pochodzić, zobaczyć, zwiedzić, zabawić się... Jedno z niewielu miast które trzeba koniecznie zobaczyć w dzień i te same miejsca w nocy... W zasadzie jakby człowiek nie musiał spać, to jest tu co robić 24h/dobę. Zarówno dla dorosłych jak i dzieci. W okresie letnim często bywa tak, że więcej ludzi jest na mieście w godzinach 20-6 aniżeli w dzień :). Jest też większy luz na mieście bo studenci wyjeżdżają a jest ich naprawdę dużo. Za to bardzo dużo zwiedzających, przyjezdnych. Na szczęście nie ma tego co w Londynie, gdzie typowych anglików lub europejczyków trzeba wypatrywać :), Planetarium i nie wspomnę już o Rotundzie...Warto być, zobaczyć o czym się mówi... Jeśli coś to pisać na PW, mogę przygotować co warto i gdzie trzeba być, w których miejscach bo robiłem to już dla wielu znajomych. Sam Wrocław aby zobaczyć po "łebkach" to naprawdę potrzeba minimum 4-5 dni tak od rana do wieczora. Można przebierać w atrakcjach w zależności od zainteresowań, czasu i portfela... Każdy znajdzie coś dla Siebie.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Października 2017, 12:46:09 czas Polski »
Zawsze można poszukać wszystkich wrocławskich krasnali... Jest ich już 322... :)
http://krasnale.pl/

kwita

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Października 2017, 18:53:16 czas Polski »
Pomimo, iż pochodzę i mieszkam we Wrocławiu, to takie miasto jak Łódź zasługuje na szacunek... Gdzieś jak się mówi miasto przemysłowe, musiało być. Padło na Łódź, więc teraz gdy młodzi uciekają, nie wolno zapominać o jego historii i skazywać na zapomnienie. Bywałem w Łodzi wiele razy, jest tam kawał historii. Coraz częściej zapomina się co było dobrego, jak coś się nie podoba to się wyrzuca... Kiedyś się podobało, teraz nie modne. Tak nie można...
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2017, 18:54:50 czas Polski wysłana przez kwita »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Października 2017, 19:43:13 czas Polski »
Otóż to. Podpisuję się rękoma i nogami.