25 Kwietnia 2026, 00:40:13 czas Polski

Autor Wątek: bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq  (Przeczytany 12309 razy)

Offline zryt

Odp: bosch gkt 55 gce czy festool ts 55 rebq
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2017, 17:22:04 czas Polski »
to jak mówcie mafell festool czy bosch bo naprawde mam dylemat :(

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Października 2017, 17:27:30 czas Polski »
Zagłębiarka Mafell do cięcia płyty. Sprawdź z szynami jakiej firmy będzie współpracować bez problemu i taki system wybierz.

Offline zryt

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Października 2017, 19:57:11 czas Polski »
pilarka pasuje do szyn festool

Offline zryt

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Października 2017, 20:39:32 czas Polski »
dobra mafell to nr 1 ciecie w płycie igła jak to wygląda w festool z odpowiednią tarcza jest igła czy tylko ok ? pytam bo zawsze to cena o kilka stów więcej miedzy mafell a festool jeśli wszystko będzie wskazywać ze festool nie poradzi sobie jak mafell to kupie mafela

fyme

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Października 2017, 21:06:43 czas Polski »
Tak naprawdę to i zwykłą pilarką utniesz płytę z takim samym efektem jak zagłębiarką. Warunek konieczny to ostra tarcza i sztywna pilarka. Cała reszta to kultura i szybkość pracy. W domu tnę meecem a w pracy festoolem i efekt jest taki sam. Na obu pilarkach tarcze festoola do aluminium więc można to zrobić natomiast festoolem idzie szybciej i bez kombinacji.
Mafell natomiast to klasa sama w sobie, mocny, precyzyjny i z funkcją podcięcia której w takiej formie nie ma nikt inny. Jeśli masz zamiar przerabiać większe ilości płyt ręcznie a nie zlecać cięcie w hurtowni to weź mafella który ma jeszcze jedną zaletę, pracuje na szynach boscha, festoola więc i osprzęt od nich będzie pasował. Możesz mieć trochę z jednego i trochę z drugiego a zagłębiarka będzie uniwersalna.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2017, 21:10:34 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Października 2017, 00:30:11 czas Polski »
Wtrącę swoje trzy grosze.

"czyste" cięcie bez szyny z listwą przeciw odpryskową będzie (szczególnie w laminacie) bardzo problematyczne.

Co do zagłębiarek.
Swego czasu miałem ten sam dylemat  Festool czy Bosch.
Przetestowałem obie i padło na Bosch'a - bardziej przypadł mi do gustu system "FSN" Bosch'a. Poza tym, zagłębiarki pod względem precyzji, głośności, czy ergonomii praktycznie identyczne, a nawet lekko z przewagą dla Bosch'a (jak dla mnie).

Niedawno przesiadłem się na Mafell'a MT55 (bardziej fanaberia niż potrzeba) i uwierzcie mi pomiędzy Mafell'em, a Bosch'em różnice tkwią tylko w gadżetach typu:
otwieranie pokrywy tarczy
ruchomy wskaźnik linii cięcia
blokowanie pochyłu jednym pokrętłem
i """magiczna""" funkcja podcinaka.

Wręcz określił bym Bosch'a jako klon Mafell'a w wersji basic

System szyn jest identyczny - różni się tylko kolorem gumek.

Co do "magicznego" podcinaka - to jest to tylko ograniczenie głębokości cięcia - wstępne nacięcie - bez żadnego przesuwania tarczy i tym podobnych.
Ten sam efekt osiągamy w innych zagłębiarkach przez ręczne ustawienie cięcia najpierw na 1-2 mm - podcięcie, a następnie przestawienie na pożądaną głębokość.
W Mafell'u mamy do ograniczenia głębokości cięcia dedykowany przełącznik - nie musimy co chwilę przestawiać na ograniczniku głębokości cięcia co oczywiście przyśpiesza pracę (klik klik i zrobione)
ale nie ma tam żadnej innej "magii"!!

Jeżeli wybierasz w tej klasie ja bym to rozważał pod innym kątem - w jaki system akcesoriów będziesz chciał dalej iść Mafell/Bosch czy Festool (pamiętając, że Mafell i Bosch psują do systemu Festool'a, Makity i wielu innych, a w drugą stronę już nie).

aaa
jeszcze jedna różnica - tarcze
Tu (w moim przypadku) Mafell bije na głowę Bosch'a
Tnę głównie sklejkę - tarcze Bosch'a (szczególnie 24 zęby) wpadają w wibracje, tarcze Mafell'a idą jak w masło. (tarcz Festool'a nie testowałem)
Ale do Bosch'a też można założyć tarczę Mafell'a :)

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Października 2017, 09:43:39 czas Polski »
Piszesz za przeproszeniem pierdoły kolego. Jak działa funkcja podcięcia opisywałem już wcześniej i nie jest to tylko zwykły ogranicznik głębokości cięcia a specjalnie wyprofilowany odlew stopu, który powoduje odsunięcie tarczy od linii cięcia przy zaglebieniu większym niż 3mm. Po cięciu widać gołym okiem podcinkę na płycie. To najwieksza zaleta tej pilarki. Nie ważne w jakim stanie jest guma na szynie. Nie trzeba też kupować mega drogich tarcz dedykowanych do laminatów. Najtańsza tarczą do drewna z marketu tak powiedzmy powyżej 36z wykonasz czyste cięcie z obu stron płyty. Tutaj dochodzimy do największej przewagi jak ktoś dużo tnie. Ekonomiczność. Mam 5 roznych tarcz i na każdej cięcie jest bardzo dobre, oby tarcza była ostra. Najgorzej było na nowej tarczy stanleya jakiejś taniej za 42 zł. Dlatego, że ma agresywny kąt natarcia i mało zębów.

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Października 2017, 13:37:46 czas Polski »
Zmusiłeś mnie Kolego do podejścia do warsztatu i do dokładniejszego się przyjrzenia Mafelowi.
I rzeczywiście co do podcinania muszę Ci przyznać rację bo faktycznie tarcza jest odsuwana od linii cięcia - ale nie na głębokości 3mm tylko na głębokości około 5,5 - 6 mm (przynajmniej w moim egzemplarzu).
i z pomiaru wyszło mi przesunięcie około 0,1 - 0,15mm

Jak wcześniej mierzyłem to zafiksowałem się na głębokości na której działa blokada "podcinaka" i na tym co dzieje się z tarczą zaraz później (milimetr dalej i było by wszystko jasne).
Ale nie ma się co tłumaczyć - dałem ciała i tyle (jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to najmocniej przepraszam).

Co do całej reszty podtrzymuje to co napisałem.

A co do tarcz to był bym ostrożny. O ile płyta wiórowa jest miękka to każda (ostra) tarcza w niej pójdzie.
Ale spróbuj tą tarczą ciąć coś twardszego (sklejka 30 -40 mm czy dąb) to już tak różowo nie jest i jak pisałem np tarcza Bosch'a. 24Z (dedykowana do drewna i materiałów drewnopochodnych) wpada w wibracje rozwalając materiał.

Offline zryt

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Października 2017, 19:39:12 czas Polski »
ja mam zamiar używać głownie do jakiś poprawek czy jakiś mniejszych wycinek bo docelowo materiały będą zamawiane na wymiar z firmy zewnętrznej wiec nie będę raczej nie wiadomych metrów cioł

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Października 2017, 20:19:10 czas Polski »
Nie jestem meblarzem ale kilku znam i nie słyszałem aby ktokolwiek używał zgłębiarki do budowy całych mebli. Trzeba szybko przerobić szafkę lub jedną dorobić to zagłębiarka robi robotę (chyba, że się mylę to mnie z błędu wyprowadźcie).

Jeżeli się nie śpieszysz to w sobotę wezmę kawał laminatu zrobię po kilka cięć Bosch'em i Mafell'em (tą samą tarczą, np 48Z) z szyną i bez i wrzucę trochę fotek abyś mógł porównać efekty.
Sam jestem ciekaw porównania jakości cięcia bez szyny.
Bosch'em laminat ciąłem już nie raz ale zawsze z szyną i efekt był zawsze perfekcyjny (z resztą chyba nigdy niczego nie ciąłem bez szyny, aaa i zawsze pilnowałem, żeby tarcze były tej samej grubości).
Zresztą cięcie bez szyny zagłębiarką jest po prostu niewygodne, do cięcia z ręki lub z prowadnicy równoległej czy kątownika używam standardowej pilarki.

Offline zryt

« Odpowiedź #25 dnia: 11 Października 2017, 20:25:22 czas Polski »
będę wdzięczny za takie porównanie:) ze spokojem poczekam na fotki i twoją ocenę :)na pewno się przyda w ocenie co do zakupu:)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Października 2017, 17:22:01 czas Polski »
To rozumiem, że maffel głębokość cięcia ma 57/55mm a festool 55/50?

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #27 dnia: 12 Października 2017, 22:00:20 czas Polski »
mój egzemplarz (zmierzone)
Mafell (przy śrubie od mikro regulacji wykręconej na maxa): 49 / 54 (mierzyłem przy tarczy 24Z - 160mm)
Bosch 50 / 55

Ciekawostka
Tarcze Mafell: 24Z - średnica 160mm, tarcza 48Z - średnica 162mm 
Tarcze Bosch 24 Z i 48Z - średnica 165mm

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #28 dnia: 17 Października 2017, 17:59:02 czas Polski »
Bosch ma 3 lata na fv czy tylko dla konsumentów?

Offline Terrax

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Października 2017, 14:36:07 czas Polski »
3 lata dla wszystkich. Rejestrujesz tylko narzędzie max miesiąc po zakupie